Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Οι τελικοί του ελληνικού μπάσκετ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τα μωρά της Εθνικής Εφήβων είναι στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Το gazzetta.gr θυμάται όλους τους τελικούς ανδρών, νέων ανδρών και εφήβων που έχει πάρει μέρος η Εθνική μας ομάδα.

Είναι στον Βόλο και είναι αποφασισμένοι να τα δώσουν όλα. Τα «μαγικά μωρά» του Ηλία Παπαθεοδώρου έφτασαν με εκπληκτικές εμφανίσεις στον τελικό και όλα δείχνουν ότι είναι αποφασισμένοι να παλέψουν με όλες τους τι δυνάμεις για να «ντύσουν» τα ονόματα τους με χρυσό. Η μεγάλη κληρονομιά του Ελληνικού μπάσκετ, μας δίνει την ευκαιρία να θυμηθούμε όλους τους τελικούς που έχουν καταφέρει να φτάσουν οι Εθνικές μας ομάδες και να θυμηθούμε όλες τις φορές που έχουμε νοιώσει υπερήφανοι για το καλύτερο μας αθλητικό προϊόν (μαζί με το πόλο).

Ευρωπαϊκό Ανδρών 1987



Ήταν η μεγαλύτερη εθνική επιτυχία για τον ομαδικό αθλητισμό. Όποιος Έλληνας το έχει ζήσει είναι σίγουρο ότι δεν έχει ξεχάσει τίποτα από αυτήν την ημέρα. Το μαγικό είναι ότι πολλοί από αυτούς δεν το έζησαν, παίρνουν έμπνευση μέσα από την οθόνη που το είδαν. Τα παιδιά αυτά που σήμερα παλεύουν για το μετάλλιο, έχουν αυτήν την επιτυχία ως αφετηρία αλλά και οδηγό και ας μην είχαν γεννηθεί καν. Το 1987 ήμασταν η διοργανώτρια χώρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Τα λόγια είναι περιττά. Η Ελλάδα κέρδισε τους Σοβιετική Ένωση με 103 – 101 και στέφθηκε Πρωταθλήτρια όλης της Ευρώπης και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Μαγικές Ελληνικές.



Ευρωπαϊκό Ανδρών 1989



Δεύτερος τελικό της Εθνικής Ελλάδος που σβήνει όποιες αμφιβολίες υπήρχαν για τον πρώτο. Το Ευρωμπάσκετ του 1989 η Ελληνική ομάδα θα φτάσει και πάλι στον τελικό. Στον όμιλο έπαιξε και κέρδισε Γαλλία και Βουλγαρία και στον ημιτελικό βρέθηκε πάλι αντιμέτωπη με την Σοβιετική Ένωση. Εκεί έγινε ένας από τους συνταρακτικότερους αγώνες που έχουν γίνει σε ημιτελικά με τον Νίκο Γκάλη να προσθέτει στο βιογραφικό του άλλη μια τεράστια βραδιά(45 πόντοι) και την εθνική να κερδίζει τελικά με 81 – 80. Στον τελικό η Γιουγκοσλαβία έδειξε την δυναμική της και στέρησε από την Ελλάδα ένα δεύτερο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Παγκόσμιο Εφήβων 1995



Ήταν τα τρομερά μωρά του Γιώργου Προεστού. Το Παγκόσμιο γινόταν στην Ελλάδα και όπως φαίνεται η έδρα και η ψυχή των Ελλήνων έδιναν πάντα παραπάνω ώθηση στις Εθνικές μας ομάδες. Το τουρνουά που έκαναν και το θέαμα που προσέφεραν έκαναν αυτήν την «φουρνιά» παικτών να χαρακτηριστεί ως η πιο ελπιδοφόρα του Ελληνικού μπάσκετ. Οι Ευθύμης Ρεντζιάς, Δημήτρης Παπανικολάου, Μιχάλης Κακιούζης, Νίκος Χατζής, Γιώργος Καράγκουτης, Γιώργος Καλαϊτζής, Παναγιώτης Μπαρλάς, Βασίλης Σούλης, Θανάσης Καμαριώτης, Αλέξης Παπαδάτος, Δημήτρης Δέσπος, αποτελούσαν αυτό το εντυπωσιακό σύνολο εφήβων. Ο τελικός της διοργάνωσης θα γίνει μεταξύ της Ελλάδας και της Αυστραλίας. Στον τελικό ο Ρεντζιας θα πάρει από το χέρι την εθνική ομάδα και με 33 πόντους θα βοηθήσει ώστε το τελικό 91 – 73 να φέρει άλλη μια διάκριση για το Ελληνικό μπάσκετ.



Ευρωπαϊκό Νέων Ανδρών 2002

Το Ευρωμπάσκετ νέων ανδρών διοργανώθηκε στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας. Η Εθνική Νέων θα κατακτήσει άλλο ένα χρυσό μετάλλιο. Ζήσης, Σπανούλης Καιμακόγλου, Μπουρούσης και τα άλλα παιδιά θα κάνουν την αρχή από τις μεγάλες επιτυχίες και θα κερδίσουν στον τελικό με 77-73 την Ισπανία.

Παγκόσμιο Νέων Ανδρών 2005

Το Μουντομπάσκετ Νέων Ανδρών του 2005 θα δώσει στην εθνική μας άλλον έναν τελικό. Αυτή την φορά το χρώμα του μεταλλίου δεν θα είναι το χρυσό αλλά το αργυρό. Η επόμενη γενιά θα τα πάει εξαιρετικά και Βασιλειάδης, Βασιλόπουλος, Βουγιούκας, Μαυροκεφαλίδης θα καταφέρουν να φτάσουν στον τελικό. Εκεί θα ηττηθούν από την Λιθουανία με 63-65 αλλά θα αφήσουν υποσχέσεις για την συνέχεια.

Ευρωπαϊκό Ανδρών 2005



Άλλη μια τεράστια επιτυχία, από τις τόσες που μας έχει χαρίσει η Εθνική Ελλάδας στο μπάσκετ. Το Ευρωμπάσκετ γίνεται στο Βελιγράδι και η νεανική ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη έχει βαλθεί να κάνει μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ο ημιτελικός με την Γαλλία μπορεί να χαρακτηριστεί και δραματικός. Το σκορ έλεγε 51-58 ένα λεπτό πριν την λήξη του αγώνα. Οι Έλληνες διεθνείς όμως απλά δεν ήθελαν αν παρατήσουν το παιχνίδι. Με επική ανατροπή και μεγάλο τρίποντο του Διαμαντίδη στην εκπνοή του αγώνα η Ελλάδα θα περάσει στον τελικό με σκορ 67-66. Η Γερμανία δεν θα προσπαθήσει καν να αντισταθεί και η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στην κορυφή του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Το τελικό σκορ του τελικού ήταν 78-62.



Μουντομπάσκετ 2006



Το θαύμα της Σαϊτάμα. Το αργυρό μετάλλιο αφήνει μια πίκρα αλλά τι να πει κανείς για την ομάδα που κέρδισε τις ΗΠΑ. Όταν στον ημιτελικό η Εθνική ομάδα έπεσε με τις ΗΠΑ πολλοί το ήθελαν λίγοι το πίστευαν. Ο ημιτελικός δεν άρχισε καλά με τους Αμερικάνους να παίρνουν προβάδισμα. Η μαγική όμως εμφάνιση της Εθνική έγραψε ιστορία. Εκπληκτικό μπάσκετ, τεράστια ανατροπή και σορ (101-95) και οι Αμερικάνοι σταρ να ψάχνουν να βρουν από που τους ήρθε. Ο τελικός κόντρα στον «κακό μας δαίμονα», Ισπανία, έφερε άλλο ένα ασημένιο μετάλλιο για την Εθνική μας ομάδα. Η άδεια από δυνάμεις Ελλάδα ηττήθηκε με 47-70.



Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων 2007

Το Ευρωμπάσκετ του 2007 διοργανώθηκε στην Μαδρίτη και η Εθνική μας ομάδα έδειξε ότι έχει συνέχεια. Παπάς, Παπανικολάου, Σλούκας, Κουφός συστήνονται στο ελληνικό κοινό με τον καλύτερο τρόπο. Θα φτάσουν στον τελικό με εντυπωσιακές εμφανίσεις αλλά στον τελικό δεν θα τα καταφέρουν και θα ηττηθούν από την Σερβία με σκορ 89-92.

Ευρωπαϊκο Πρωτάθλημα Εφήβων 2008



Οι έφηβοι της Εθνικής Ελλάδας έκαναν το θαύμα τους. Ο Πύργος θα διοργανώσει το Ευρωμπάσκετ του 2008 και με τον κόσμο στο πλευρό τους τα παιδιά δεν θα χάσουν την ευκαιρία να δείξουν ότι είναι οι καλύτεροι. Η Εθνική Εφήβων θα κατακτήσει αήττητη το χρυσό μετάλλιο και θα γεμίσει ενθουσιασμό τον κόσμο. Στον τελικό η Ελλάδα επικράτησε της Λιθουανίας με 57-50.

Μουντομπάσκετ Εφήβων 2009

Αυτή η Εθνική ομάδα των Εφήβων δεν είχε σταματημό. Στο Μουντομπάσκετ που διοργανώθηκε στην Μελβούρνη η Εθνική θα κατακτήσει το αργυρό μετάλλιο φτάνοντας σε έναν ακόμη τελικό. Οι ΗΠΑ θα κερδίσουν τον τελικό με 88-80 και θα στερήσουν ένα ακόμα χρυσό από την ελληνική ομάδα.

Ευρωπαϊκό Νέων Ανδρών 2009

Οι έφηβοι μεγάλωσαν και έγιναν νέοι άνδρες. Στις επιτυχίες τίποτα δεν άλλαξε. Το Ευρωμπάσκετ γίνεται στην Ρόδο, οι Έλληνες δείχνουν όλη τους την αγάπη και οι πιτσιρικάδες την ανταποδίδουν. Θα κατακτήσουν το χρυσό κόντρα στην Γαλλία με 90-85 και θα γεμίσουν τους φιλάθλους αισιοδοξία για την φουρνιά που έρχεται.



Ευρωπαϊκό Νέων Ανδρών 2010



Η Ελλάδα πήγε στην Κροατία να υπερασπιστεί τον τίτλο της αλλά δεν τα κατάφερε. Ηττήθηκε στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος από την Γαλλία με 73-62. Μέχρι τον τελικό η ελληνική ομάδα έφτασε αήττητη και προσέθεσε άλλον έναν τελικό στην πλούσια συλλογή της.

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων U18 2015



Οι έφηβοι της Ελληνικής ομάδας που παίρνουν μέρος στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του Βόλου έχουν κάνει τεράστια προσπάθεια. Όλα τα παιδιά, μαζί με τους προπονητές έχουν καταθέσει την ψυχή τους για την φανέλα που φοράνε. Σήμερα το βράδυ θα προσπαθήσουν να «γράψουν» με χρυσό χρώμα το όνομα τους στην ιστορία και εμείς το μόνο που έχουμε είναι να τους ευχηθούμε, καλή επιτυχία!


Πηγή: http://www.gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.