Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Το χαρακτηριστικό που οι περισσότεροι καλοί γάμοι έχουν

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η συζυγική γενναιοδωρία μπορεί να είναι το κλειδί του πετυχημένου γάμου, σύμφωνα με νέες επιστημονικές έρευνες.

Η κοινωνική αξία της γενναιοδωρίας – από τις πρώτες κοινωνίες έως τους σύγχρονους δισεκατομμυριούχους φιλανθρώπους – είναι γνωστή σε όλους. Νέες μελέτες όμως δείχνουν ότι έχει επίδραση – και μάλιστα πολύ μεγαλύτερη από όσο θα μπορούσαμε να φανταστούμε – στις προσωπικές μας σχέσεις.

Ερευνητές από το Εθνικό Πρόγραμμα για τον Γάμο του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ μελέτησαν πρόσφατα τον ρόλο της γενναιοδωρίας στους γάμους 2.870 ανδρών και γυναικών. Η γενναιοδωρία ορίστηκε ως «η αρετή τού να δίνεις καλά πράγματα στο έτερον ήμισυ ελεύθερα και άφθονα» (όπως, πολύ απλά, να του κάνεις το πρωινό ή να φροντίζεις τα προσωπικά του αντικείμενα).

Οι ερευνητές ρώτησαν άνδρες και γυναίκες πόσο συχνά συμπεριφέρονται με γενναιοδωρία προς τους συντρόφους τους, πόσο συχνά εξέφραζαν τη στοργή τους και πόσο πρόθυμοι ήταν να συγχωρήσουν.

Οι άνδρες και οι γυναίκες με τα υψηλότερα σκορ στην κλίμακα της γενναιοδωρίας ήταν αρκετά πιθανό να αναφέρουν ότι ήταν «πολύ ευτυχισμένοι» στον γάμο τους. Τα οφέλη της γενναιοδωρίας ήταν ιδιαίτερα σαφή μεταξύ των ζευγαριών με παιδιά.

Μεταξύ των γονέων που ανέφεραν σκορ συζυγικής γενναιοδωρίας πάνω από τον μέσο όρο, περίπου το 50%, ανέφεραν και ότι ήταν «πολύ ευτυχισμένοι» μαζί. Μεταξύ αυτών με χαμηλά σκορ συζυγικής γενναιοδωρίας, σε ποσοστό μόνο 14% υποστήριζαν ότι ήταν «πολύ ευτυχισμένοι», σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Εθνικού Προγράμματος για τον Γάμο της Βιρτζίνια.

Αν και η σεξουαλική οικειότητα, η δέσμευση και η επικοινωνία είναι σημαντικά στοιχεία στον γάμο, η εστίαση στη συζυγική γενναιοδωρία προσθέτει μια νέα διάσταση στην κατανόηση της επιτυχίας ενός γάμου, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αν και φαίνεται αυτονόητο, δεν είναι πάντα εύκολο να είσαι γενναιόδωρος προς τον σύντροφό σου. Ο ερευνητής Τζον Γκότμαν βρήκε ότι τα επιτυχημένα ζευγάρια λένε ή κάνουν τουλάχιστον πέντε θετικά πράγματα για κάθε αρνητική αλληλεπίδραση με τον σύντροφό τους – καθόλου εύκολος άθλος.

Μικρές πράξεις προσφοράς

«Στον γάμο προσδοκούμε να έχουμε ένα δίκαιο μερίδιο όσον αφορά τις δουλειές του σπιτιού, τη φροντίδα των παιδιών και τη συζυγική πίστη, αλλά η γενναιοδωρία πηγαίνει πάνω και πέρα από τις συνηθισμένες προσδοκίες, με μικρές πράξεις προσφοράς και έξτρα προσπάθειες να είμαστε στοργικοί προς τον άλλον», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας Β. Μπράνφορντ Γουίλκοξ του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.

«Το πνεύμα της γενναιοδωρίας στον γάμο προωθεί έναν κύκλο ενάρετης συμπεριφοράς, που οδηγεί και τους δύο συντρόφους στο να είναι πιο ευτυχισμένοι».

Το... αυγό και η κότα

Ελληνες επιστήμονες εκφράζουν όμως επιφυλάξεις για τα ευρήματα αυτά. «Πολλά πράγματα χρειάζονται για να είναι ένας γάμος επιτυχημένος, δεν είναι τόσο απλό», σχολιάζει ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλης Κονταξάκης. «Υπάρχει επίσης το ερώτημα αν η σχέση γενναιοδωρίας και επιτυχίας του γάμου είναι αιτιατή, καθώς πολλές άλλες παράμετροι μπορεί να οδηγούν τον σύντροφο να φέρεται με αυτόν τον τρόπο. Προκύπτει, δηλαδή, ένα παρόμοιο ερώτημα με αυτό του αυγού και της κότας».

Και η κλινική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια στην Α’ Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών Βαλέρια Πομίνι επισημαίνει: «Η γενναιοδωρία μπορεί να λειτουργήσει ως αντίδοτο στην ανταγωνιστικότητα των δύο συντρόφων στον σύγχρονο γάμο. Οταν ο σύντροφος όχι μόνον κάνει για τον άλλον καθημερινές πράξεις προσφοράς, αλλά και τον βάζει σε προτεραιότητα σε σχέση με τον εαυτό του, τα πράγματα οπωσδήποτε λειτουργούν καλύτερα σε μια συζυγική σχέση. Αυτό αποτελεί όμως ένα από τα στοιχεία επιτυχίας για τον γάμο. Ο αλληλοσεβασμός, για παράδειγμα, και η προσπάθεια κατανόησης των απόψεων του άλλου αποτελούν επίσης πολύ σημαντικά στοιχεία».

Και καταλήγει: «Δεν υπάρχει μαγική συνταγή επιτυχίας για τον γάμο και κάθε ζευγάρι είναι ξεχωριστό».

Οι κοινωνικοί επιστήμονες, πάντως, αναρωτιούνται τώρα αν ο κύκλος αυτός της γενναιοδωρίας επεκτείνεται και στα παιδιά. Σε μια μελέτη σε δίδυμα παιδιά τριών ετών ισραηλινοί ερευνητές διαπίστωσαν γενετική προδιάθεση για γενναιοδωρία, που μπορεί να έχει επηρεασθεί από τη συμπεριφορά των γονέων. Τα πρώτα ευρήματα δείχνουν ότι τα παιδιά των πιο στενά δεμένων γονέων έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι γενναιόδωρα προς τους άλλους.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.