Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

«Η μείωση του φόρου στο πετρέλαιο δεν είναι η λύση για την αιθαλομίχλη»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Θα άνοιγε «παράθυρο» στους λαθρεμπόρους, υποστηρίζει ο Γιάννης Στουρνάρας.

Το ενδεχόμενο μείωσης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης σύσκεψης για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο με την συμμετοχή των υπουργών Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδης, και Ενέργειας, Γιάννη Μανιάτη.

O υπουργός Οικονομικών απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να επωφεληθούν από την δυνατότητα εξασφάλισης επιδόματος θέρμανσης. Υπάρχει διαθέσιμο επίδομα θέρμανσης, της τάξης των 200 εκατ.ευρώ, καθώς έχουν δοθεί μόλις περίπου 60 εκατ.ευρώ έως τώρα, σημείωσε ο κ. Στουρνάρας καλώντας τους δικαιούχους να καταθέσουν αιτήσεις εξασφάλισης του επιδόματος θέρμανσης.

Χαρακτήρισε δε, το μέτρο της εξίσωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης «απολύτως επιτυχημένο» και εκτίμησε την απόκλιση των εσόδων από το στόχο στα 353 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Επικαλούμενος οικονομετρική μελέτη που έχει διενεργηθεί για το θέμα αυτό σημείωσε πως για την απόκλιση αυτή ευθύνεται μόνο κατά 11% η αύξηση της τιμής και κατά 3,4% η ύφεση, ενώ αντίθετα κατά 23,9% οφείλεται στις ηπιότερες καιρικές συνθήκες και κατά 32% στην αποθεματοποίηση από το προηγούμενο έτος.

«Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα, αλλά η θεραπεία δεν είναι η μείωση της τιμής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα άνοιγε πάλι «παράθυρο» στο λαθρεμπόριο, ενώ με τον τρόπο αυτό θα έβγαιναν κερδισμένοι και οι πλουσιότεροι καταναλωτές, «ακόμα κι αυτοί που θέλουν να θερμάνουν τις πισίνες τους», όπως σχολίασε.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Μανιάτης, η δωρεάν χρήση ηλεκτρικού ρεύματος για τις διπλάσιες ημέρες εμφάνισης του φαινομένου της αιθαλομίχλης θα ενεργοποιείται από τη στιγμή που θα ανακοινώνεται ακόμα και προληπτική σύσταση για κατάργηση της χρήσης τζακιών, από τον αρμόδιο περιφερειάρχη, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ.

Πράγμα που σημαίνει ότι δεν αποτελεί προαπαιτούμενο το όριο συναγερμού των 150 μικρογραμμαρίων αιωρούμενων σωματιδίων ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Το μέτρο έχει ήδη ενεργοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από εχθές, Τρίτη, ενώ πρόκειται να ισχύσει μέχρι και την Παρασκευή και αφορά 70.000 νοικοκυριά, ενώ συνολικά οι δικαιούχοι του ΚΟΤ υπολογίζονται περί τα 2 εκατομμύρια πολιτών σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο κ. Μανιάτης επεσήμανε ότι στην Αθήνα, με 150.000 νοικοκυριά ενταγμένα στο ΚΟΤ, πρέπει να έχουμε αυξημένα αντανακλαστικά, όπως είπε, διότι υπάρχουν οι συνθήκες που ευνοούν την εμφάνιση του φαινομένου, ενώ επανέλαβε την έκκληση για χρήση καθαρής ενέργειας και την χρήση ηλεκτρικών μέσων θέρμανσης.

Απ΄ την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας 'Αδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε ότι έχει παρατηρηθεί μία αύξηση της τάξης του 10% στην προσέλευση σε πνευμονολογικές κλινικές της χώρας, την οποία χαρακτήρισε φυσιολογική για την εποχή, τονίζοντας παράλληλα ότι όλες οι αρμόδιες μονάδες βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την αντιμετώπιση ακραίων περιστατικών.

«Η κυβέρνηση δρα προληπτικά και βοηθάει τους αδύναμους συμπολίτες μας», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, καλώντας παράλληλα όλους του πολίτες «να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση ενός φαινομένου που μας βλάπτει όλους», όπως είπε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.