Σάββατο 14 Μαΐου 2011

200.000 Κύπριοι (ένας στους τέσσερις) με ρευματοπάθεια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.



Αποτελεί παγκοσμίως τον πρώτο παράγοντα νοσηρότητας


Λευκωσία: Περίπου 200.000 Κύπριοι, δηλαδή ένας στους τέσσερις, έχουν κάποιας μορφής ρευματοπάθεια, η οποία αποτελεί παγκοσμίως τον πρώτο παράγοντα νοσηρότητας. Συνιστούν, επίσης, ένα πραγματικό κοινωνικοοικονομικό πρόβλημα λόγω της υψηλής συχνότητάς τους στο γενικό πληθυσμό, όσο και της επίπτωσής τους στην ποιότητα της προσωπικής και οικογενειακής ζωής των πασχόντων. 

Τα πιο πάνω ανέφερε σε χθεσινή διάσκεψη Τύπου ο πρόεδρος του Αντιρευματικού Συνδέσμου Κύπρου, Μάριος Κουλούμας, με την ευκαιρία της 11ης ετήσιας εβδομάδας ενημέρωσης για τις ρευματικές παθήσεις, κεντρικό μήνυμα της οποίας είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση. 

Σύμφωνα με τον κ. Κουλούμα, η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση αποτελούν τους σημαντικότερους, ίσως, πυλώνες της αποτελεσματικής αντιμετώπισης και αποφυγής των αρνητικών επιπτώσεων και επιπλοκών των ρευματικών νοσημάτων, τόσο στο ίδιο το άτομο, αλλά και στη μείωση του οικονομικού βάρους που έχουν τα νοσήματα αυτά στην κοινωνία γενικότερα. Στις πιο συχνές ρευματοπάθειες, όπως ανέφερε, είναι η οστεοαρθρίτιδα (αρθριτικά), η ρευματοειδής αρθρίτιδα που αποτελεί και την πιο συχνή φλεγμονώδη ρευματοπάθεια και η οστεοπόρωση που θεωρείται ως η «σιωπηλή επιδημία του 21ου αιώνα». 

Επικαλέστηκε ακολούθως τα αποτελέσματα πανελλαδικής επιδημιολογικής έρευνας του Ελληνικού Ιδρύματος ρευματολογικών ερευνών, σύμφωνα με τα οποία οι ρευματικές παθήσεις ευθύνονται για το 39% των χρόνιων προβλημάτων υγείας, το 47% της μακρόχρονης λειτουργικής ανικανότητας, το 26% των απουσιών από την εργασία, το 20% των ιατρικών επισκέψεων και το 24% των ιατρικών συνταγών. Τα αποτελέσματα άλλης έρευνας που διεξήχθη σε 25 χώρες της Ευρώπης δείχνει ότι: 1/3 των πολιτών όλων των ηλικιών θα νοσήσουν από κάποιας μορφής ρευματοπάθεια σε κάποιο στάδιο της ζωής τους, 85% μεταξύ των ηλικιών 20 - 72 χρόνων είχαν μυοσκελετικό πόνο κατά την προηγούμενη χρονιά και 15% των ατόμων μεταξύ 20 - 72 χρόνων, είχαν μυοσκελετικό πόνο κάθε μέρα κατά τον περασμένο χρόνο. 

Αναφερόμενος, εξάλλου, στη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής για Ρευματικές Παθήσεις, δήλωσε την ικανοποίηση του Συνδέσμου για το ότι η ad hocεπιτροπή που ορίστηκε για να μελετήσει το σχέδιο δράσης, έχει ετοιμάσει το πρώτο προσχέδιο του στρατηγικού σχεδίου. 

Όπως επεσήμανε ο κ. Κουλούμας, ο ακρογωνιαίος λίθος αυτής της στρατηγικής παραμένει η δημιουργία Ρευματολογικής Κλινικής. «Ελπίζουμε», είπε, «ότι πολύ σύντομα θα τεθούν οι βάσεις για το σχεδιασμό και λειτουργία της κλινικής, η οποία θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες». Η Εθνική Στρατηγική, όπως ανέφερε από πλευράς της η εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Ελισάβετ Κωνσταντίνου, η οποία διάβασε το χαιρετισμό του αρμόδιου υπουργού, Χρίστου Πατσαλίδη, «σκοπό έχει την σφαιρική αντιμετώπιση των ρευματικών νοσημάτων με τη βελτίωση και αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων υπηρεσιών και την περαιτέρω αξιοποίηση και συνεργασία όλου του δυναμικού του ιδιωτικού και κρατικού τομέα, καθώς επίσης και τη δημιουργία νέων δομών και υποδομών. 

Η Εθνική Στρατηγική έχει όραμα την κοινωνική αναβάθμιση των ατόμων με ρευματοπάθειες και την πλήρη ενσωμάτωση των ατόμων αυτών στην κοινωνία. Επιπλέον, στοχεύει στην έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία και αποκατάσταση των ρευματικών παθήσεων, έτσι ώστε να μειωθεί η νοσηρότητα και η αναπηρία από τα ρευματικά νοσήματα». Αναφέρθηκε, επίσης, στις υπηρεσίες που προσφέρονται δωρεάν στους ρευματοπαθείς, «αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των νοσημάτων αυτών». 

Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι το κράτος είναι δίπλα στους ρευματοπαθείς και μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων του θα φροντίσει για την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση των αναγκών τους.
Η πρόληψη δεν είναι εφικτή
ΠΑΡΟΛΟ το μήνυμα της εβδομάδας ρευματοπαθειών, εντούτοις σε πολλές από τις ρευματικές παθήσεις, η πρόληψη δεν είναι ακόμα εφικτή, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Ρευματολογικής Εταιρείας, Παρασκευή Χαραλάμπους. Σε άλλες, σύμφωνα με την ίδια, η πρώτη εμφάνιση του πόνου και της δυσκαμψίας στις αρθρώσεις συνοδεύεται άμεσα από μόνιμες βλάβες στις περιοχές που έχουν προσβληθεί. «Και βέβαια όσο σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωση τόσο σημαντική είναι και η έναρξη της πιο κατάλληλης και εξειδικευμένης θεραπείας», πρόσθεσε καταλήγοντας με το εξής: «Και επειδή, στους δύσκολους αυτούς καιρούς που διανύουμε σήμερα, πολύς λόγος γίνεται για τις δαπάνες, την οικονομία και τη φαρμακο-οικονομία, θα ήθελα να κλείσω αναφέροντας ότι “ακριβά” φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα στη ρευματολογία έχουν αποδείξει πλέoν ότι μπορούν να επιφέρουν έμμεσα οικονομικά οφέλη, λόγω της άμεσης βελτίωσης που προκαλούν, της αποφυγής αναπηρίας και της βελτίωσης της παραγωγικότητας».
ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ39% των χρόνιων προβλημάτων υγείας
47% της μακρόχρονης λειτουργικής ανικανότητας
26% των απουσιών απότην εργασία
20% των ιατρικών επισκέψεων
24% των ιατρικών συνταγών
33% των πολιτών όλων των ηλικιών θα νοσήσουν από κάποιαςμορφής ρευματοπάθεια σε κάποιο στάδιο της ζωής τους
85% μεταξύ των ηλικιών 20 - 72 χρόνων είχαν μυοσκελετικό πόνο κατά την προηγούμενη χρονιά
15% των ατόμων μεταξύ 20 - 72 χρόνων, είχαν μυοσκελετικό πόνο κάθε μέρα κατά τον περασμένο χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.