Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Έχεις … πίεση;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Αν η πίεση σου είναι (σε επαναλαμβανόμενες μετρήσεις) μεγαλύτερη από 140mmHg, η συστολική, και μεγαλύτερη από 90mmHg, η διαστολική, τότε πιθανότατα έχεις πίεση!

Η υπέρταση, όπως είναι η σωστή ορολογία, αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Μπορεί να θεωρείς πως δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να μειώσεις την αρτηριακή σου πίεση (πέρα από τη χρήση φαρμάκων), όμως διαβάζοντας το άρθρο θα καταλάβεις πως μάλλον το αντίθετο ισχύει.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελέγξεις είναι το σωματικό σου βάρος.

Αν αυτό είναι αυξημένο τότε η μείωση του θα επιφέρει και μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Ένα επιπλέον βοήθημα, που πιθανότατα να το γνωρίζεις ήδη, είναι η μείωση της πρόσληψης άλατος. Το αλάτι, καθ’ ότι πλούσιο σε νάτριο, έχει τη δυνατότητα να αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

Αν δεν σου είναι εύκολο να μειώσεις το αλάτι μπορείς να επιλέξεις να καταναλώνεις αλάτι με λιγότερο νάτριο, θα το βρεις στην πράσινη συσκευασία.

Επιπλέον, το αλάτι υπάρχει σε αφθονία στα τυποποιημένα προϊόντα (όπως είναι τα κράκερ, τα σφολιατοειδή, κ.α.) και στο τυρί. Άρα, αν θες να μετριάσεις την πρόσληψη νατρίου θα ήταν συνετό να μειώσεις και την πρόσληψη των προϊόντων αυτών.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι γνωστό πως πρέπει να καταναλώνονται σε καθημερινή βάση. Αν έχεις υψηλή πίεση αυτή σύσταση αποκτά διπλή σημασία αφού αυτά τα τρόφιμα είναι πλούσια σε κάλιο. Το κάλιο έχει αντίθετη δράση από εκείνη του νατρίου, έτσι αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών (πάνω από 5 μερίδες ανά ημέρα) θα σε βοηθήσει να ελέγξεις την αρτηριακή σου πίεση.

Τέλος, σημαντικό ρόλο παίζει και η άσκηση αλλά και η κατανάλωση αλκοόλ. Προσπάθησε να περπατάς ζωηρά για 30 λεπτά καθημερινά και να περιορίσεις την πρόσληψη οινοπνευματωδών ποτών (έως 2 ποτήρια κρασί / ημέρα για τους άντρες και έως 1 ποτήρι / ημέρα για τις γυναίκες).

Καλαμάρη Ασπασία-Σοφία
MSc Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.