Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Το σκόρδο κατά της αρθρίτιδας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μπορεί η βρώση σκόρδου να κάνει την αναπνοή δυσάρεστη, αλλά φαίνεται ότι μια διατροφή πλούσια σε αυτό, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της πιο κοινής μορφής αρθρίτιδας!

Οι ερευνητές από το κολέγιο King’s του Λονδίνου και το πανεπιστήμιο του East Anglia, διερεύνησαν τυχόν σχέση μεταξύ της διατροφής και της οδυνηρής αυτής νόσου και ανακάλυψαν ότι, οι γυναίκες που τρώνε πολύ σκόρδο, έχουν χαμηλότερα επίπεδα οστεοαρθρίτιδας του ισχίου.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή της ασθένειας σε ενήλικες και επηρεάζει μεγάλο αριθμό ατόμων, με τις γυναίκες να κατέχουν τα σκήπτρα. Προκαλεί πόνο κυρίως στα ισχία, τα γόνατα και τη σπονδυλική στήλη, ενώ προσβάλει συνήθως μεσήλικες και ηλικιωμένους. Επί του παρόντος δεν έχει βρεθεί αποτελεσματική θεραπεία για τη νόσο και έτσι οι γιατροί περιορίζονται στη συμπωματική αντιμετώπισή της.

Μέσα από έρευνες που έχουν διενεργηθεί τα τελευταία χρόνια, έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχει άμεση σχέση του σωματικού βάρους και της οστεοαρθρίτιδας, ενώ – σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία – φαίνεται ότι και η διατροφή έχει άμεσες επιπτώσεις στην ανάπτυξη και εξέλιξη της νόσου.

Η ομάδα των επιστημόνων που ασχολήθηκε με την έρευνα αυτή, διαπίστωσε ότι τα άτομα που ακολουθούν υγιεινές διατροφικές συνήθειες, με υψηλά ποσοστά κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, αλλά κυρίως σκόρδου, παρουσιάζουν λιγότερες πιθανότητες ανάπτυξης αρθρίτιδας στο ισχίο, ενώ τα συμπτώματα καθυστερούν να εμφανιστούν σημαντικά!

Εξαιτίας αυτού του γεγονότος,  οι μελετητές έψαξαν και βρήκαν ότι στη σύνθεση του σκόρδου υπάρχει μια ουσία που παρουσιάζει ιδιότητες τέτοιες που συνάδουν με τα αρχικά συμπεράσματα της έρευνας και βοηθούν στη μερική αντιμετώπιση της αρθρίτιδας.

Περαιτέρω μελέτη της ανακάλυψης αυτής, ίσως οδηγήσει τους επιστήμονες σε πιο σαφής διατροφικές οδηγίες προς τους πάσχοντες, ή ακόμα και στη δημιουργία νέου φαρμάκου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.