Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Χανιά: Αδιάβατη πόλη για πεζούς και ΑμεΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Καθημερινό Γολγοθά αποτελεί για πεζούς, άτομα με κινητική αναπηρία και ηλικιωμένους η κίνηση στους δρόμους των Χανίων, αλλά και πανελλαδικά, εξαιτίας της ιδιότυπης 'κατοχής' δημόσιων χώρων και πεζοδρομίων από αυτοκίνητα, όπως και της παντελούς έλλειψης σεβασμού από πολλούς οδηγούς των τροχοφόρων.

Οι δυσκολίες για όσους επιλέγουν να μετακινηθούν με τα πόδια ή όσους δεν έχουν άλλη επιλογή, όπως για παράδειγμα μητέρες με καροτσάκια ή άτομα με αναπηρία, είναι μεγάλες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η ασφαλής μετακίνηση καθίσταται αδύνατη, αφού τα πεζοδρόμια είναι αδιάβατα λόγω των παρκαρισμένων αυτοκινήτων.

Συνέπεια αυτού οι πεζοί αναγκάζονται συχνά πυκνά να κατεβαίνουν μέσα στον δρόμο, αλλά και -κυρίως- τα άτομα με αναπηρία να αισθάνονται ανεπιθύμητα μέσα στην πόλη που ζουν.

Οι συγκοινωνιολόγοι κάνουν λόγο για έλλειμμα παιδείας και δημοκρατίας της ελληνικής κοινωνίας που αντανακλάται στους δρόμους, ενώ προσδοκούν ότι η κρίση θα επιβάλει μια αλλαγή προς το καλύτερο στις μετακινήσεις, αναγκάζοντας τους πολίτες να στραφούν στο περπάτημα και σε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης.

Από την πλευρά τους μέλη του αναπηρικού κινήματος επισημαίνουν ότι αυτό που απουσιάζει είναι ο σεβασμός προς οποιονδήποτε δεν μετακινείται με αυτοκίνητο με συνέπεια τα άτομα αυτά να βιώνουν καθημερινά τον κίνδυνο και την ταλαιπωρία.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για να αλλάξει η κατάσταση απαιτείται να υπάρξει, μεταξύ άλλων, και πολιτική βούληση με στόχο να ενθαρρυνθούν οι εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης μέσα στην πόλη, αλλά και να καλλιεργηθεί μια άλλη συμπεριφορά των οδηγών προς τους πεζούς...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.