Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

«Η κοινωνική επιχειρηματικότητα δεν έχει αναπτυχθεί όσο θα έπρεπε στην Ελλάδα»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ημερίδα με τη συμμετοχή ειδικών πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη.

Η σημασία της ανάπτυξης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, τα πεδία που μπορεί να ενεργοποιηθεί με επιτυχία και τα οφέλη που προκύπτουν για τις τοπικές οικονομίες αναπτύχθηκαν σε ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή ειδικών από την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ε.Ε., σε αίθουσα του δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Τη σχέση ανάμεσα στην κοινωνική επιχειρηματικότητα και την τοπική ανάπτυξη επεσήμανε ο ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Κωνσταντίνος Γεωρμάς, σημειώνοντας ότι η χώρα μας τελευταίως κάνει βήματα σε αυτό τον τομέα, σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε., όπου εδώ και χρόνια λειτουργεί δυναμικά ο θεσμός των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και άλλων τύπων συνεργατικών μορφών μη κερδοσκοπικών επιχειρήσεων.

«Σε άλλες χώρες υπάρχει εδώ και 30 χρόνια και παρέχει το 6 - 10% της απασχόλησης σε όλη την Ευρώπη. Στη Γαλλία,
το 10% της απασχόλησης προκύπτει από τέτοιους φορείς» επεσήμανε ο κ. Γεωρμάς, επισημαίνοντας ότι αυτή η μορφή μη κερδοσκοπικής συνεταιριστικής, συνεργατικής δραστηριότητας προϋποθέτει την ύπαρξη τοπικής ανάπτυξης.

Σημείωσε, επίσης, ότι τα πεδία στα οποία δραστηριοποιούνται κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις στη χώρα μας είναι κυρίως στους τομείς του πολιτισμού, του περιβάλλοντος και της εκπαίδευσης και πρόσθεσε ότι θα πρέπει πλέον να δοθεί βαρύτητα και σε «παραγωγικές» Κοιν.Σ.Επ. Υπογράμμισε ότι λόγω και της συγκυρίας υπάρχει έδαφος περαιτέρω δραστηριοποίησης τέτοιων επιχειρήσεων και στους τομείς της κοινωνικής φροντίδας, σε δραστηριότητες κοινωνικής ένταξης, κ.α.

Ανέφερε, τέλος, ότι αυτή την εβδομάδα πήρε αριθμό μητρώου η Κοιν.Σ.Επ, την οποία συνέστησαν πρώην εργαζόμενοι του εργοστασίου της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής, που εγκαταλείφθηκε από τη διοίκηση της μετά την πτώχευση της μητρικής εταιρίας Φιλκεράμ Τζόνσον.

Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Ένωση Μορφωτικών Ινστιτούτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Θεσσαλονίκη - EUNIC (Βρετανικό Συμβούλιο, το Ινστιτούτο Goethe, το Instituto Italianodi Cultura, το Ελληνοϊσπανικό κέντρο πολιτισμού Θεσσαλονίκης «Φ.Γκ. Λόρκα») και τη Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης Α.Ε., υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης.

Στην ενθάρρυνση των φοιτητών να αναπτύσσουν εικονικά συνεργατικά μοντέλα κοινωνικής επιχειρηματικότητας για να διευρύνουν τις δεξιότητες τους και να συνεργάζονται σωστά για τη δημιουργία και την προώθηση καινοτόμων ιδεών αναφέρθηκε η επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΑΠΘ, καθηγήτρια του τμήματος Οικονομικών Επιστημών, Ευγενία Πετρίδου.

Στις προοπτικές που μπορεί να έχει η εφαρμογή της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και στα πιθανά οφέλη που μπορεί να προκύψουν σε διάφορους τομείς της τοπικής οικονομικής και κοινωνικής ζωής αναφέρθηκαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής, Σπύρος Πέγκας και στελέχη των ευρωπαϊκών μορφωτικών ιδρυμάτων.

Η ημερίδα ολοκληρώνεται με σειρά σεμιναρίων που πραγματοποιούνται από τις τρεις το μεσημέρι έως τις επτά το απόγευμα που έχουν σκοπό να συμβάλουν στο διάλογο μέσω της διάδοσης καλών πρακτικών και διεθνών εμπειριών για την υποστήριξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στη Θεσσαλονίκη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.