Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

«Εργασία και Τέχνη» για νέους καλλιτέχνες στη Θεσσαλονίκη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Οι καλλιτέχνες πρέπει να βρούμε νέους μηχανισμούς στην κρίση».

Η σημασία της κατανόησης από τον καλλιτέχνη των αναγκών της αγοράς και της προσαρμογής του στα νέα δεδομένα προκειμένου να προωθήσει καλύτερα τη δουλειά του είναι ο κύριος θεματικός άξονας της ημερίδας «Εργασία και Τέχνη», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Money & Show, το Σάββατο, 28 Μαρτίου.

«Οι καλλιτέχνες δυστυχώς, βγαίνοντας από τη Σχολή Καλών Τεχνών δεν γνωρίζουν σχεδόν τίποτα για τους κανόνες της αγοράς και πώς πρέπει να λειτουργήσουν προκειμένου να προωθήσουν τη δουλειά τους», σημειώνει η Αλίκη Τσιρλιάγκου, Αrt Director της Nitra Gallery.

«Πλέον όμως, πρέπει να μάθουν τι χρειάζεται μια γκαλερί, πώς να χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να προωθούν μόνοι τους τα έργα τους. Οι εποχές που ο καλλιτέχνης ήταν απομονωμένος και περίμενε να τον ανακαλύψουν, πέρασαν ανεπιστρεπτί», συμπληρώνει.

Από την πλευρά του, ο εικαστικός Χάρης Κοντοσφύρης, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας, τονίζει πως «οι καλλιτέχνες πρέπει να βρούμε νέους μηχανισμούς για να αντέξουμε στην κρίση. Τρία είναι τα βασικότερα στοιχεία που θα συμβάλουν σε αυτό: Φαντασία, δημιουργικότητα και καινοτομία».

«Εκεί που συναντώνται η φαντασία με τη δεξιότητα, υπάρχει το παιχνίδι, το κλειδί για την τέχνη. Ο καλός παίκτης θα αντέξει. Και αυτό είναι το ζητούμενο σε περιόδους σαν αυτήν που διανύουμε», προσθέτει. Για τον κ. Κοντοσφύρη, οι λέξεις-κλειδιά είναι η αλληλεγγύη, το μοίρασμα και η εξωστρέφεια. «Νομίζω πρέπει να υπάρξει αυτοδιαχείριση, να κινητοποιηθούμε και να μην περιμένουμε από κανένα κράτος ή άλλο φορέα υποστήριξη. Οι άνθρωποι της τέχνης πρέπει να λειτουργήσουν ομαδικά και να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλον», σημειώνει ο κ. Κοντοσφύρης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.