Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Κόβουν «μαχαίρι» τις καθημερινές τους δαπάνες οι φοιτητές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Το 96,5% δηλώνει πως έχει πληγεί από την κρίση.

Αβεβαιότητα για το μέλλον τους λόγω της οικονομικής κρίσης βιώνει η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων 20χρονων φοιτητών. Μάλιστα ο ένας στους δέκα θεωρεί βέβαιη τη μετανάστευσή του.

Όσο για τις περικοπές ακόμη και σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, αυτές πλέον δεν θα πρέπει να θεωρούνται είδηση.

Ειδικότερα, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους από την καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, ΄Ελση Ντολιοπούλου σε φοιτητές του ΑΠΘ, η πλειονότητά τους (98,6%) απάντησε ότι η οικονομική κρίση θα επηρεάσει το μέλλον τους.

Μάλιστα είναι εντυπωσιακό, και εξίσου απαισιόδοξο, ότι είναι μόλις μικρότερο (96,5%) το ποσοστό όσων απάντησαν ότι η κρίση τούς έχει επηρεάσει τη ζωή τους σήμερα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Καθημερινή, ο βασικός λόγος ανασφάλειας των νέων για το μέλλον πηγάζει από την ελληνική αγορά εργασίας που μοιάζει με κινούμενη άμμο. Οι περισσότεροι (36,6%) ανησυχούν λόγω της αδυναμίας να βρουν δουλειά.

Κάποιοι άλλοι (31,9%) υποστήριξαν ότι θα επηρεαστούν οι οικονομικές τους απολαβές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αυτονομηθούν από την οικογένειά τους, να επιλέξουν τον τόπο κατοικία τους και να αποκτήσουν οικογένεια και δική τους στέγη.

Μερικοί άλλοι (17,5%) ανέφεραν ότι η οικονομική κρίση θα επηρεάσει τις σπουδές τους και την ψυχολογία τους. Επίσης, σε ποσοστό 5,4% οι φοιτητές δήλωσαν ότι δεν θα μπορέσουν να βρουν εργασία σχετική με το αντικείμενο των σπουδών τους.

Από την άλλη, κάποιοι ήδη από τα 20 τους χρόνια το έχουν αποφασίσει: το 8,6% των φοιτητών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι σκοπεύει να μεταναστεύσει στο εξωτερικό.

Από ανάλογη απαισιοδοξία διακατέχονται οι φοιτητές ως προς το μέλλον της οικογένειάς τους. Το 89,7% απάντησε ότι η οικογένειά τους θα επηρεαστεί. Οι περισσότεροι προβλέπουν ότι η μείωση του οικογενειακού εισοδήματος θα αναγκάσει την οικογένειά τους, εκτός από τη λιτότητα, να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία, να μετακομίσει σε οικονομικότερο σπίτι ή και στο χωριό, ενώ κάποιοι δεν απέκλεισαν τη μετανάστευση στο εξωτερικό.

Επίσης, το 6,6% απάντησε ότι η οικονομική κρίση και η πτώση του βιοτικού επιπέδου θα επηρεάσει την ψυχολογία της οικογένειάς τους και δεν αποκλείει να προκληθούν, εξ αυτού του λόγου, ένταση και συγκρούσεις μεταξύ συγγενών.

Ως προς τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην καθημερινότητα των φοιτητών, σύμφωνα με την έρευνα η οποία δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Σύγχρονη Εκπαίδευση», οι περισσότεροι φοιτητές (49,4%) ανέφεραν ότι περιέκοψαν προσωπικά έξοδα από την ψυχαγωγία, τα ταξίδια, την αγορά ρούχων, το κομμωτήριο ή και δραστηριότητες όπως η εκμάθηση ξένων γλωσσών και το γυμναστήριο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.