Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Φοροαπαλλαγές τριών ταχυτήτων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Ποιες εκπτώσεις δαπανών μπαίνουν στο στόχαστρο.

Σχέδιο για περικοπές και καταργήσεις εκατοντάδων ρυθμίσεων που προβλέπουν φοροαπαλλαγές και μειώσεις φόρων καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο των διαδικασιών που έχει ήδη δρομολογήσει για τη ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

Στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδους 2012 - 2016, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή το προσεχές φθινόπωρο θα περιλαμβάνεται πρόβλεψη για περαιτέρω αύξηση φορολογικών εσόδων τουλάχιστον κατά 3 δισ. ευρώ από τον περιορισμό και την κατάργηση των φοροαπαλλαγών.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, μεταξύ αυτών που θα καταργηθούν είναι οι εκπτώσεις από το φόρο εισοδήματος ποσοστού 10% των δαπανών για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής κ.α. για όσους φορολογούμενους δηλώνουν ετήσια οικογενειακά εισοδήματα πάνω από ένα όριο.

Θα καταργηθεί επίσης η απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος για τα τεκμαρτά μισθώματα από ιδιοκατοίκηση. Ουσιαστικά θα επιβληθεί φόρος σε μη πραγματικά εισοδήματα, τα οποία, ωστόσο, η εφορία θεωρεί ότι «αποκτούν», όσοι φορολογούμενοι μένουν σε δικά τους σπίτια, με την έννοια ότι έχουν κάποιο οικονομικό όφελος, επειδή δεν πληρώνουν ενοίκιο.

Το «όφελος» αυτό ονομάζεται από την εφορία «τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση» και ο υπολογισμός του γίνεται με πολλαπλασιασμό του ποσοστού 3,5% επί την τιμή ζώνης ανά τ.μ. της περιοχής του ακινήτου, επί το «συντελεστή παλαιότητας» και επί έναν ακόμα ειδικό συντελεστή κλιμακούμενο ανάλογα με την τιμή ζώνης ανά τ.μ.

Επίσης, τα σχέδια του υπ. Οικονομικών προβλέπουν μεταξύ άλλων κατάργηση των μειώσεων στα καθαρά ποσά γεωργικού εισοδήματος για αγρότες και κτηνοτρόφους. Θα καταργηθούν ακόμη οι πρόσθετες μειώσεις φόρου εισοδήματος για τους μισθωτούς που εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές και συγκεκριμένα η πρόσθετη μείωση φόρου των 60 ευρώ για κάθε τέκνο, η οποία προβλέπεται για φορολογούμενο που αποκτά εισόδημα και προσφέρει υπηρεσίες ή κατοικεί για τουλάχιστον 9 μήνες το χρόνο σε παραμεθόριες περιοχές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.