Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης δεν οφείλεται σε ιό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Ανοίγει ο δρόμος για τη διερεύνηση των πιθανών αιτίων.

Οι επιστήμονες προβληματίζονται τα τελευταία χρόνια όσον αφορά τα αίτια του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης. Τα τελευταία χρόνια επικρατούσε η άποψη ότι το σύνδρομο προκαλείται από ιούς. Μάλιστα ορισμένοι γιατροί συνταγογραφούσαν έως και αντιικά φάρμακα στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του συνδρόμου.

Η άποψη περί των ιών που προκαλούν το σύνδρομο προβλήθηκε και ενισχύθηκε χάρη σε μια έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2009 στο επιστημονικό έντυπο Science. Το 2010 μια ακόμη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την «ιική θεωρία» δεδομένου ότι ανίχνευσε συγκεκριμένους ιούς σε ασθενείς με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Οι έρευνες που ακολούθησαν δεν κατόρθωσαν να ανιχνεύσουν την παρουσία αυτών των ιών (XMRV, pMLV) στους ασθενείς με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Προκειμένου να λυθεί οριστικά το ζήτημα του κατά πόσο το εν λόγω σύνδρομο οφείλεται σε ιό ή όχι το αμερικανικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων το οποίο ανήκει στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) διεξήγαγε μια μεγάλης έκτασης έρευνα σε 293 ασθενείς τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο mBio.

Η έρευνα διεξήχθη από το τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Coolumbia. Σύμφωνα με τους ερευνητές, στους οποίους μάλιστα συμμετείχαν και εκείνοι που είχαν δημοσιεύσει την έρευνα περί της ιικής θεωρίας στο Science δεν ανιχνεύτηκαν ίχνη των ιών XMRV ή pMLV στο αίμα των συμμετεχόντων. Επομένως η υπόθεση περί ιών που προκαλούν το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης δεν ευσταθεί και τίθεται στο επιστημονικό περιθώριο, ανοίγοντας το δρόμο για την διερεύνηση των πιθανών αιτίων του συνδρόμου.


Πηγή: http://www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.