Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Γυναικεία υπόθεση το… στρες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το στρες χτυπάει «κόκκινο» στις γυναίκες! Έτσι αποφάνθηκαν άλλωστε επιστήμονες από τον Καναδά επισημαίνοντας επιπλέον οτι οι γυναίκες που διαβάζουν δυσάρεστες ειδήσεις τις θυμούνται για περισσότερο καιρό σε σχέση με τους άνδρες

Οι ερευνητές του Τμήματος Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, παρουσίασαν σε δύο ομάδες 60 εθελοντών ανδρών και γυναικών μια σειρά από ειδήσεις που προέρχονταν από πρόσφατα άρθρα εφημερίδων.

Η μία ομάδα εκτέθηκε μόνο σε ουδέτερες ειδήσεις όπως πρεμιέρες κινηματογραφικών έργων και η άλλη μόνο σε άσχημες ειδήσεις, που αφορούσαν, για παράδειγμα, δολοφονίες, σοβαρά δυστυχήματα κ.α.

Στη συνέχεια, οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε ψυχολογικά τεστ, ενώ παράλληλα, μέσω της λήψης σάλιου, μετρήθηκε το επίπεδο της κύριας ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης.

Όπως διαπιστώθηκε, αν και η ανάγνωση των αρνητικών ειδήσεων δεν φάνηκε να αυξάνει άμεσα το στρες σε κανέναν από τους συμμετέχοντες, σε ορμονικό επίπεδο η αντίδραση των γυναικών ήταν πιο αισθητή.

Όσες γυναίκες είχαν διαβάσει άσχημες ειδήσεις, είχαν στη συνέχεια περισσότερη κορτιζόλη στον οργανισμό τους τόσο σε σχέση με τους άνδρες που είχαν διαβάσει τις ίδιες αρνητικές ειδήσεις, όσο και σε σχέση με τις γυναίκες που είχαν διαβάσει τις ουδέτερες ειδήσεις.

Έτσι, οι γυναίκες εμφάνιζαν υπεραντίδραση και σε επόμενες αγχώδεις καταστάσεις. Τα επίπεδα κορτιζόλης των ανδρών ουσιαστικά δεν επηρεάστηκαν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.