Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Αποσυνδέεται η υποβολή των δηλώσεων από την άμεση πληρωμή τους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στόχος είναι ο φορολογούμενος να δηλώνει άμεσα την φορολογητέα ύλη με εμπρόθεσμη δήλωση.

Με τον νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2014 αποσυνδέεται η υποβολή όλων των δηλώσεων από την άμεση πληρωμή τους.

Στόχος της φορολογικής διοίκησης είναι ο φορολογούμενος να δηλώνει άμεσα την φορολογητέα ύλη με εμπρόθεσμη δήλωση ανεξαρτήτως της δυνατότητάς του για άμεση πληρωμή.

Ο φορολογούμενος που θα υποβάλλει την δήλωσή του θα παίρνει Ταυτότητα Οφειλής για να πληρώνει στην τράπεζα ή τα ΕΛΤΑ, ήτοι με τη διαδικασία αυτή καταργείται το διπλότυπο και η πληρωμή στο ταμείο της εφορίας.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, σε περιπτώσεις μη υποβολής δηλώσεων προβλέπεται εκτιμώμενος προσδιορισμός φόρου, ακόμα και πριν γίνει έλεγχος, με σκοπό να προσέλθει ο φορολογούμενος να υποβάλλει δήλωση. Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος προσέλθει μετά την κοινοποίηση του εκτιμώμενου φόρου και κάνει δήλωση τότε ο προσωρινός προσδιορισμός του φόρου θα ακυρώνεται.

Έτσι, εάν ο φορολογούμενος δεν υποβάλει μία δήλωση ΦΠΑ για μία συγκεκριμένη φορολογική περίοδο η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα μπορεί να προσδιορίσει τον ΦΠΑ μονομερώς και να καλέσει τον φορολογούμενο να τον καταβάλει. Μόλις ο φορολογούμενος προσέλθει και κάνει δήλωση τότε ο εκτιμώμενος προσδιορισμός αυτός δεν θα ισχύει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.