Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Έρχεται το πρόγραμμα «Κατ’ οίκον φροντίδας ηλικιωμένων» μαζί με πλήθος… περικοπών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΜΗΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ».

Μια αξιοσημείωτη προϋπόθεση συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι ο ενδιαφερόμενος να είναι τουλάχιστον 78 ετών, πράγμα που δείχνει τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης

Το τέλος του Σεπτεμβρίου θα σημάνει και το τέλος του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς ήδη εκδόθηκε υπουργική απόφαση προς εφαρμογή του νόμου και από τη 1η Οκτωβρίου θα ισχύσει το πρόγραμμα «κατ’ οίκον φροντίδας ηλικιωμένων». Οι όροι και οι προϋποθέσεις του νέου προγράμματος δείχνουν πως θα μειωθεί δραστικά ο αριθμός των ωφελούμενων, ενώ στον αέρα βρίσκονται οι 3.800 εργαζόμενοι που απασχολούνται σήμερα στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Η Βούλα Καμπανά πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο πρόγραμμα στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, τόνισε πως δεν υπάρχει καμιά διασφάλιση και ότι προσπαθούν να έχουν συνάντηση και με το υπουργείο Εργασίας και με το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά δεν τα έχουν καταφέρει ακόμα…

Ως γνωστόν το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις, τελικά λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου. Σε αυτό απασχολούνται περίπου 3.800 εργαζόμενοι, ενώ οι ωφελούμενοι ηλικιωμένοι και ΑΜΕΑ ανέρχονται σε 130.000 περίπου. Με τροπολογία που συμπεριλήφθηκε στον εφαρμοστικό νόμο, αποφασίστηκε η δημιουργία ενός άλλου προγράμματος με την επωνυμία «κατ’ οίκον φροντίδα ηλικιωμένων». Στις 24 Ιουλίου υπογράφτηκε από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Βρούτση η απόφαση για την υλοποίηση του προγράμματος, που θα ξεκινήσει τη 1η Οκτωβρίου.

Αρχικά είχε ειπωθεί πως τα δυο προγράμματα θα λειτουργήσουν παράλληλα, αλλά αυτό δεν θα γίνει. Απαντώντας σε σχετική Ερώτηση στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι «η παράταση του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” εξασφαλίζεται με το νέο θεσμό της κατ’ οίκον φροντίδας συνταξιούχων, ο σχετικός νόμος έχει ψηφιστεί και από την 1η Οκτωβρίου 2012 προβλέπεται και η έναρξη λειτουργίας του». Ο υφυπουργός είπε πως έγιναν οι απαιτούμενες διοικητικές ενέργειες με τις οποίες προσδιορίστηκαν οι ωφελούμενοι – δικαιούχοι και δημιουργήθηκε και το Μητρώο Παρόχων που προσδιορίζει τους φορείς που θα παρέχουν τις υπηρεσίες αυτές ενώ καθορίστηκαν και οι πόροι χρηματοδότησης του προγράμματος.

Το νέο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία ήδη παρουσιάζουν εικόνα οικονομικής κατάρρευσης. Συγκεκριμένα η χρηματοδότηση του προγράμματος «Κατ' οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων» σε πρώτη φάση θα γίνει από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών, από το λογαριασμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. Από τη 1η Σεπτεμβρίου θα παρακρατείται το 0,2% των εισφορών κύριας ασφάλισης για τη λειτουργία του προγράμματος και θα αφορά τους συνταξιοδοτούμενους μετά την 1/1/2015.

Μείωση του αριθμού των ωφελούμενων

Ο αριθμός των ωφελούμενων από το «Βοήθεια στο Σπίτι» ήταν μικρός σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν, αφού έχουμε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους άνω των 65 ετών, από τους οποίους το 27% ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Με το νέο θεσμό μειώνεται παραπέρα ο αριθμός των ωφελούμενων, λόγω των αυστηρότερων κριτηρίων που μπαίνουν.

Μέχρι τώρα για την ένταξη στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» υπήρχαν ως κριτήρια επιλογής η ηλικία (65 χρόνων και πάνω), η οικογενειακή κατάσταση (ύπαρξη συζύγου, παιδιού ή ζούσε μόνος / η), το εισόδημα (είχαν τεθεί 3 κατηγορίες: 5.000 ευρώ, 8.000 ευρώ, 12.000 ευρώ), η ύπαρξη αναπηρίας (όλων των βαθμών αναπηρίας), τα οποία εφαρμόζονταν με σχετικά ελαστικό τρόπο. Κατά κανόνα γινόταν επιλογή με συνδυασμό κριτηρίων και όχι αν συμπλήρωναν όλα ταυτόχρονα τα κριτήρια.

Τώρα στο νέο θεσμό οι ωφελούμενοι πρέπει να πληρούν όλα τα κριτήρια. Συγκεκριμένα για τους συνταξιούχους χωρίς αναπηρία πρώτη προϋπόθεση είναι να είναι 78 χρόνων και πάνω όταν το προσδόκιμο επιβίωσης είναι 77 χρόνια για τους άντρες και 82 για τις γυναίκες. Θα πρέπει να διαβιούν μόνοι τους ή με σύζυγο ή άλλο πρόσωπο, να μην μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν και να μην έχουν εισόδημα ατομικό ή οικογενειακό μεγαλύτερο από αυτό της κλίμακας που προβλέπεται για την παροχή του ΕΚΑΣ.

Για τους συνταξιούχους με αναπηρία, πρώτη προϋπόθεση είναι να έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και πάνω ανεξαρτήτως ηλικίας. Από αυτούς αποκλείονται όσοι παίρνουν επίδομα απόλυτης αναπηρίας ή εξωιδρυματικό επίδομα ή οποιοδήποτε άλλο επίδομα από τον ασφαλιστικό φορέα. Με βάση τα παραπάνω σημαίνει ότι πρακτικά αποκλείονται όλοι όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας 80% και πάνω, καθώς και ένας αριθμός με ποσοστό αναπηρίας 67%, διότι παίρνουν επίδομα απόλυτης αναπηρίας.
Από τους υπόλοιπους συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας 67% - 79%, αποκλείονται από το πρόγραμμα αυτοί που παίρνουν κάποιο άλλο επίδομα ή το εισόδημά τους είναι πάνω από την κλίμακα παροχής του ΕΚΑΣ.

Καμιά ενημέρωση

Η Βούλα Καμπανά μιλώντας χθες το πρωί σε εκπομπή του «Στούντιο 7» ανέφερε πως οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» δεν έχουν καμιά ενημέρωση για τη τύχη τους και εξέφρασε την εκτίμηση πως οι θέσεις εργασίας τους δεν είναι διασφαλισμένες. Μάλιστα υπενθύμισε δηλώσεις ότι με το νέο πρόγραμμα θα δημιουργηθούν 1.500 νέες θέσεις εργασίας…

Όπως είπε προσπαθούν να κλείσουν συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, αλλά λόγω της επίσκεψης της τρόικας δεν το έχουν πετύχει ακόμα. Τοπικά – συνέχισε – έχουν υποβάλλει αίτημα να συναντηθούν με τον υφυπουργό Εργασίας Νίκο Παναγιωτόπουλο, αλλά δεν έχουν πάρει ακόμα απάντηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.