Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Παρέμβαση Συνήγορου του Πολίτη για διόρθωση στοιχείου σε φορολογικό μητρώο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έπειτα από καταγγελία φορολογούμενης.

Φορολογούμενη κατήγγειλε στον Συνήγορο του Πολίτη ότι στο φορολογικό της μητρώο, όπως εμφανίζεται στο σύστημα TAXIS, είχε εκ παραδρομής τεθεί λανθασμένη ημερομηνία λύσης του γάμου της, πολλά χρόνια μετά την πραγματική.

Στο αίτημά της να διορθωθεί η εγγραφή, η αρμόδια ΔΟΥ την ενημέρωσε ότι δεν έχει τη δυνατότητα τροποποίησής της. Επισημαίνεται, δε, ότι στην άποψη αυτή η υπηρεσία επέμεινε και μετά την πρώτη διαμεσολαβητική παρέμβαση της ανεξάρτητης αρχής.

Στη συνέχεια, ο Συνήγορος του Πολίτη επισήμανε ότι η εγγραφή στο ηλεκτρονικό φορολογικό μητρώο της αποτελεί δημόσιο έγγραφο, που, εν προκειμένω, περιλαμβάνει ανακριβή στοιχεία όσον αφορά την αστική της κατάσταση.

Τόνισε, δε, ότι η ημερομηνία λύσης του γάμου προσδιορίζεται με βάση τα οριζόμενα από τον Αστικό Κώδικα και όλες οι δημόσιες υπηρεσίες οφείλουν να καταγράφουν και να αποτυπώνουν στα μητρώα τους ως ημερομηνία λύσης του γάμου αυτή που προκύπτει από το διαλυτικό έγγραφο του γάμου.

Τελικά, μετά από επικοινωνία του Συνηγόρου με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων διαπιστώθηκε ότι υφίσταται τεχνική δυνατότητα διόρθωσης της ημερομηνίας, η οποία και έγινε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.