Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

«Το αηδόνι» κατά της βίας και υπέρ του σεβασμού στη διαφορετικότητα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Κι όταν λάλησε, όλα τ' άλλα σώπασαν…».
Έτσι τελειώνει η ιστορία του «αηδονιού» κι αρχίζει το μάθημα κατά της ενδοσχολικής βίας και υπέρ του σεβασμού στη διαφορετικότητα, που μέσω μιας ταινίας μικρού μήκους μάς κάνουν οι μαθητές της Στ΄ τάξεως του 32ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών.

Όλα ξεκίνησαν μετά από μία επίσκεψη που διοργάνωσε η θεατρολόγος του σχολείου, Δήμητρα Μπακαθανάση, στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρίες του Δήμου Πατρέων.



Οι μαθητές συναναστράφηκαν με τα παιδιά με αναπηρίες κι επιστρέφοντας στο σχολείο κλήθηκαν να γράψουν τις εντυπώσεις τους. Ένας από αυτούς, ο Αλέξανδρος Τσουκαλάς, έγραψε μία ιστορία με πρωταγωνίστρια ένα κορίτσι με αναπηρία. «Αυτή ήταν που μας ενέπνευσε και σε συνεργασία με τα παιδιά αποφασίσαμε να γυρίσουμε μία ταινία μικρού μήκους» μας εξηγεί η κ. Μπακοθανάση, που έγραψε το σενάριο και έκανε και τη σκηνοθεσία.

Πρωταγωνιστές της δεν θα μπορούσαν να είναι άλλοι από τους ίδιους τους μαθητές, αλλά και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου. «Οπως γνωρίζετε, η ενδοσχολική βία λαμβάνει διαστάσεις. Επομένως, οφείλαμε να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές μας, τόσο στο ζήτημα αυτό όσο και στον σεβασμό των ατόμων με αναπηρίες» ανέφερε στην «Π» η αναπληρώτρια διευθύντρια του σχολείου, Παναγιώτα Σωτηροπούλου, που μαζί με τον διευθυντή και προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, Κωνσταντίνο Παπαγεωργόπουλο, ανέλαβαν ενεργούς ρόλους στην ταινία. Ανάλογη ήταν η συμμετοχή των δασκάλων Μανώλη Φυλλαδιτάκη και Κωνσταντίνου Κόλλια.

Οι μαθητές που συμμετείχαν, και οι οποίοι φέτος φοιτούν στην Α' Γυμνασίου, είναι οι εξής: Γωγώ Νικολοπούλου, Θεόδωρος Βυθούλκας, Δημήτρης Δαρσινός, Πηνελόπη Θεοδωροπούλου, Βασιλική Καβαλιεράτου, Κωνσταντίνος Καραγιάννης, Βικτωρία Κυριακοπούλου, Βασίλειος Μανουδάκης, Παρασκευή-Αννα Μυλωνά, Δημήτριος Νικολακόπουλος, Γεωργία Νικολοπούλου, Χαρά Νικολοπούλου, Παρασκευή Παντελή, Αλέξανδρος Χριστόπουλος, Αικατερίνη-Μαρία Αγγελοπούλου, Παντελής Κεφαλίδης, Σπύρος Παπαδόπουλος, Χρυσούλα Πλέα, Βασιλική Πολίτη, Βασιλική Σουβαλιώτη, Βλάσης Σπανόπουλος, Μαρία-Αννα Σταματοπούλου, Ελένη-Μαρία Τακουμάκη, Ιωάννης Σούντρης, Χαρά Τσαγκαράτου, Δήμητρα Τσάτσαρη, Αθανάσιος Χριστόπουλος.

Αν και η ταινία έχει ήδη κερδίσει τη θετική ψήφο των θεατών της, με ενδιαφέρον αναμένεται και το αποτέλεσμα του διαγωνισμού «camera ζιζάνιο», στον οποίο συμμετέχουν περισσότερα από 140 σχολεία από όλη την Ελλάδα και εντάσσεται στο πλαίσιο του 15ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους (1-8 Δεκεμβρίου).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.