Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Προπαγάνδα, ψέματα και ΜΚΟ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Από το 2009 κατά διαστήματα δημοσιεύεται στα ΜΜΕ μια λίστα από ΜΚΟ που υποτίθεται ότι επιχορηγήθηκαν από την κυβέρνηση Καραμανλή. Μεταξύ αυτών των ΜΚΟ υπάρχουν και πολύ σοβαρές μη κερδοσκοπικές εταιρείες αλλά και εξαιρετικά σοβαρά και έντιμα φιλανθρωπικά ιδρύματα για ΑμεΑ. Η αλήθεια είναι ότι δεν επρόκειτο για επιχορηγήσεις.

Επρόκειτο για ένα πρόγραμμα της Ε.Ε. που υλοποιήθηκε από το υπουργείο Εργασίας και δεν αφορούσε στην πρόσληψη ανέργων. Αφορούσε στην υλοποίηση συγκεκριμένων έργων στο πλαίσιο των οποίων υπήρχε και η πρόσληψη ενός ανέργου για το κάθε ξεχωριστό έργο που θα είχε την ευθύνη της υλοποίησης του έργου.



Οι ΜΚΟ επιλέχθηκαν βάσει των προτάσεων που υπέβαλαν στο υπουργείο εργασίας. Άλλες προτάσεις, των ΜΚΟ, εγκρίθηκαν και άλλες απορρίφθηκαν. Το έργο δεν ήταν ένα: Το έργο αποτελείτο από δύο κύκλους. Στον πρώτο κύκλο συμμετείχαν άλλες ΜΚΟ ενώ στο δεύτερο κύκλο κάποιες άλλες. Ορισμένες ΜΚΟ συμμετείχαν και στους δύο κύκλους του προγράμματος.

Σε αυτά τα προγράμματα το φυσικό αντικειμένου του κάθε έργου καθορίζεται από την ΜΚΟ. Το κράτος ή εγκρίνει ή απορρίπτει αυτά τα έργα. Το κράτος απλώς βάζει τα πλαίσια εντός των οποίων πρέπει να προταθούν συγκεκριμένες δράσεις για να χρηματοδοτηθεί η υλοποίησή τους. Η κάθε ΜΚΟ έχει σχεδόν απεριόριστο ορίζοντα για να εμπνευστεί δράσεις και δραστηριότητες. Εάν σήμερα αποδεικνύεται ότι τα παραδοτέα των συγκεκριμένων προγραμμάτων ήταν άχρηστα, σε αυτό δεν φταίει το κράτος μόνο. Κυρίως φταίνε οι ΜΚΟ, γιατί αυτές συνέταξαν το αντικείμενο του έργου, αυτές το υπέβαλαν προς το κράτος και αυτές το υλοποίησαν.

Η πρώτη φορά που βγήκε αυτή η περίφημη λίστα με τις αμαρτωλές ΜΚΟ ήταν γύρω στο 2009, όταν εξελέγη η κυβέρνηση Παπανδρέου και ήθελε να βγάλει τα «άπλυτα» της κυβέρνησης Καραμανλή. Τότε δημοσιεύτηκε μόνο στην εφημερίδα «Το Βήμα».

Οι δημοσιογράφοι προφανώς γνωρίζουν όλες τις λεπτομέρειες για αυτό το έργο, αλλά στην προσπάθειά τους να κερδίσουν αναγνωσιμότητα και τηλεθέαση, το αποσιωπούν.

Την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014 το ποτήρι ξεχείλισε: Η συγκεκριμένη λίστα με τις «αμαρτωλές» ΜΚΟ κυκλοφόρησε σε όλες τις εφημερίδες και σε ορισμένους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Το πρόβλημα είναι ότι μέσα σε αυτές τις ΜΚΟ περιλαμβάνεται και το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ το οποίο φαίνεται ότι στον πρώτο κύκλο του προγράμματος «επιχορηγήθηκε» με το ποσό των 150.000 € για να προσλάβει ανέργους. Η διαχειριστική αρχή που είχε στην ευθύνη της την υλοποίηση του έργου είχε μάλιστα κάνει έλεγχο στο ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ τέσσερις μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος και απαίτησε από το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ να συνεχίσει να απασχολεί αυτούς τους εργαζόμενους,μολονότι δεν είχε πληρωθεί το έργο και το κράτος δεν είχε εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις. Χρωστούσε το 40% της χρηματοδότησης!

Για τη διενέργεια του ελέγχου, το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ ενημερώθηκε από τη διαχειριστική αρχή τηλεφωνικά μία ημέρα πριν γίνει ο έλεγχος. Παρόλα αυτά, άμεσα μεταφέρθηκαν με φαξ σε ένα ολόκληρο βράδυ όλα τα έντυπα από το κεντρικό γραφείο της Θεσσαλονίκης στο παράρτημα της Αθήνας, και το επόμενο πρωί το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ ήταν πανέτοιμο. Είναι αμφίβολο εάν υπάρχει άλλη ΜΚΟ που να διαθέτει αυτή την ετοιμότητα και την αποτελεσματικότητα.

Καθόλου συμπτωματικά, ο έλεγχος διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι εξακολουθούσαν και εργαζόντουσαν στο ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ, μολονότι το πρόγραμμα είχε λήξει περισσότερους από 5 μήνες και το κράτος δεν είχε πληρώσει τις υποχρεώσεις του. Επειδή το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ ανέκαθεν είχε την καλύτερη οργάνωση, βρέθηκε να έχει εκπληρώσει όλους τους στόχους του προγράμματος και να μην έχει απολύσει τα άτομα που είχε προσλάβει.

Όμως πρέπει να ειπωθούν ορισμένες αλήθειες:
Η κυβέρνηση Παπανδρέου ήξερε πάρα πολύ καλά ότι αυτή η λίστα δεν ήταν λίστα επιχορηγούμενων ΜΚΟ, αλλά ήταν ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
Η εφημερίδα «Το Βήμα» ήξερε επίσης ότι επρόκειτο για πρόγραμμα της Ε.Ε.
Σήμερα όλες οι εφημερίδες που αναδημοσιεύουν την αρχική λίστα και όλα τα κανάλια που κάνουν τηλεθέαση σε βάρος της υπόληψης των ΜΚΟ ξέρουν πολύ καλά ότι επρόκειτο για πρόγραμμα της Ε.Ε.

Παρόλα αυτά, προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους έντιμους Έλληνες που δοξάζουν τα λεφτά της Ε.Ε. και τα λεφτά γενικώς.

Το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ υπήρξε ο πιο δραστήριος φορέας για ΑμεΑ και υλοποίησε τις πιο εντυπωσιακές δράσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα. Όμως, όπως είναι γνωστό, οι φορείς και τα άτομα που είναι έντιμα, αποτελεσματικά και δημιουργικά έχουν μερικά πολύ σοβαρά κουσούρια:
Δεν ανέχονται τον οποιονδήποτε μισθοφόρο να προσβάλει την υπόληψή τους – και όταν συμβεί κάτι τέτοιο, απαιτούν από την πατρίδα να αποκαταστήσει τη νομιμότητα και την αλήθεια.

Η πατρίδα για πολλοστή φορά δεν έκανε τίποτα. Άφησε εκτεθειμένους τους καλύτερους!

Τα κόμματα επίσης δεν έκαναν τίποτα, μολονότι ήξεραν πως επρόκειτο για πρόγραμμα της Ε.Ε. και παρά το ότι πολλά κομματικά στελέχη έχουν πολλάκις εργαστεί σε τέτοια προγράμματα. Ο λόγος λοιπόν που σιωπούν είναι για να εκμεταλλευτούν την αναταραχή που θα δημιουργηθεί σε βάρος των αντιπάλων τους.

Όμως, οι καθαροί Έλληνες, οι Έλληνες δηλαδή που χρησιμοποίησαν ως ένα μικρό βαθμό τα προγράμματα της Ε.Ε. ως αναπτυξιακά εργαλεία, εδώ και τώρα βάζουν λουκέτο.

Το κράτος έχει τις ΜΚΟ που θέλησε. Οι ΜΚΟ έχουν το κράτος που τους αξίζει. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά:
Το κράτος πλήρωσε πολλά λεφτά και έφτιαξε αυτές τις ΜΚΟ. Οι ΜΚΟ φτιάχτηκαν για να απορροφούν ευρωπαϊκά κονδύλια.

Την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014 το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ σταματά κάθε δραστηριότητα.

Από το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ καλή σας νύχτα!




Το σχόλιό μας: Να πω κρίμα; Ναι θα το πω τουλάχιστον για την απόφαση του Νίκου. Δίνει πάτημα σε όρνεα του χώρου να εκμεταλλευτούν ακόμα περισσότερο τα άτομα με αναπηρία, που τόσο έχουν ανάγκη μια σωστή ενημέρωση. Αυτή την "σωστή" ενημέρωση θα εκμεταλλευτούν πολλά δήθεν "ενημερωτικά" για την αναπηρία site και blog και θα κονομήσουν πραγματικά. Βγάζανε ήδη χρήμα πάνω στις πλάτες των επισκεπτών τους, τώρα ποιος τους μαζεύει. Κρίμα Νίκο, τους άφησες να παραπληροφορούν τους πάντες για την προσωπική τους κονόμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.