Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

ΕΣΑμεΑ: 1η Ημέρα του Συνεδρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των ΑμεΑ στην Κένυα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 06.03.2014

Την έναρξη του Συνεδρίου των κυριότερων αφρικανικών οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία με την Παγκόσμια Οργάνωση για την Αναπηρία (IDA) κήρυξε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης, που τα τελευταία 2 χρόνια κατέχει την θέση και του προέδρου της IDA, στο Ναϊρόμπι της Κένυα. Το Συνέδριο έχει στόχο την εμβάθυνση του διαλόγου μεταξύ των αφρικανικών οργανώσεων και των διεθνών και περιφερειακών οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία, για την ενίσχυση της ανάπτυξης δίχως αποκλεισμούς.

Το συνέδριο αξιολογεί και αναλύει την κατάσταση των ατόμων με αναπηρία στην αφρικανική ήπειρο στο πλαίσιο της ημερήσιας διάταξης για την ανάπτυξη για μετά το 2015. Ψηλά στην ατζέντα είναι το ζήτημα της υπεράσπισης και μια βαθύτερη δέσμευση και συνεργασία μεταξύ των αφρικανικών οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία, διακυβερνητικών φορέων και οργανισμών αναπτυξιακής συνεργασίας που λειτουργούν σε χώρες της Αφρικής.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν ένα δισεκατομμύριο άτομα με αναπηρία σε όλο τον κόσμο-το 80% των οποίων ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες. Τα άτομα με αναπηρία υπερεκπροσωπούνται μεταξύ εκείνων που ζουν σε απόλυτη φτώχεια. Αντιμετωπίζουν περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και τις ευκαιρίες απασχόλησης και, σε πολλές περιπτώσεις, είναι τα πρώτα θύματα της βίας και της κακοποίησης. Το Συνέδριο αυτό παρέχει μια ευκαιρία για την αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών, αντικατοπτρίζοντας τους σχετικούς μελλοντικούς στόχους και το υποστηρικτικό έργο, προκειμένου να αναπτυχθεί ένα ισχυρό και ενιαίο μήνυμα όσον αφορά την ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε μελλοντικούς αναπτυξιακούς στόχους.

«Το σύνθημα που χρησιμοποιήθηκε κατά την σύνταξη της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (CRPD των Ηνωμένων Εθνών) ήταν “Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς”. Αυτό σημαίνει ότι τίποτα για τα άτομα με αναπηρία δεν μπορεί να αποφασιστεί χωρίς τη συμμετοχή ατόμων με αναπηρία από όλες τις περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής. Η Αφρική είναι ισχυρή, και τώρα είναι η ώρα να προβάλει μια ενιαία φωνή που να λέει ότι τα άτομα με αναπηρία μπορούν να ακουστούν και να κάνουν τη διαφορά», τόνισε ο κ. Βαρδακαστάνης, πρόεδρος της IDA, κατά την εναρκτήρια σύνοδο της διάσκεψης.

Το Συνέδριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το International Disability and Development Consortium (IDDC), την UN Partnership to Promote the Rights of Persons with Disabilities (UN PRPD), την UNICEF, την Swedish International Development Agency και την CBM. Θα φιλοξενήσει πάνω από 70 αντιπροσώπους της κυβέρνησης, των περιφερειακών φορέων και της κοινωνίας των πολιτών. Στους συμμετέχοντες συμπεριλαμβάνονται εκπρόσωποι υπουργείων από την Κένυα και το Μαλάουι, εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Ουγκάντα, εκπρόσωποι της African Union, της African Decade of Persons with Disabilities, του ΟΗΕ, της UNICEF και πολυάριθμων περιφερειακών και διεθνών οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία.

Η ομιλία του κ. Βαρδακαστάνη στην έναρξη του Συνεδρίου :
«Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί μια ιστορική στιγμή. Ο πυρήνας του αφρικανικού αναπηρικού κινήματος είναι συγκεντρωμένος σε αυτή την αίθουσα, μαζί με τους αντιπροσώπους της κυβέρνησης της Κένυα. Οι επόμενες ημέρες θα αποτελέσουν μια μοναδική ευκαιρία για πραγματική συζήτηση και για τις πραγματικές αποφάσεις που πρέπει να επέλθουν. Έχουμε συμμετέχοντες από πολλές χώρες, που αντιπροσωπεύουν τις εθνικές και περιφερειακές οργανώσεις που προάγουν τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Πολλές από αυτές τις οργανώσεις είναι υπό την ηγεσία ατόμων με αναπηρία. Συντάσσομαι με τον αξιότιμο Υπουργό καλωσορίζοντας όλους αυτούς τους φορείς και όλους τους άλλους που έχουν έρθει σήμερα από όλη την αφρικανική ήπειρο και από όλο τον κόσμο.

Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία ζητεί την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και την πλήρη συμμετοχή τους στην κοινωνία. Το σύνθημα που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της εκπόνησης της Σύμβασης ήταν «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς." Αυτό σημαίνει ότι τίποτα για τα άτομα με αναπηρία δεν μπορεί να αποφασιστεί χωρίς τη συμμετοχή από όλες τις περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής. Η Αφρική είναι ισχυρή, και τώρα είναι η ώρα να υψώσει με ενιαία φωνή που να αναφέρει ότι τα άτομα με αναπηρία μπορούν να ακουστούν και να κάνουν τη διαφορά. Αυτό το δωμάτιο είναι γεμάτο με τους ηγέτες έτοιμους να επηρεάσουν την αλλαγή, και αυτό μου δίνει πολλές ελπίδες.

Το πλαίσιο ανάπτυξης για μετά το 2015 είναι αυτό με το οποίο μπορούμε να επιτύχουμε μια πραγματική αλλαγή στη ζωή των ατόμων με αναπηρία. Τα άτομα με αναπηρία πρέπει να είναι οι παράγοντες αυτής της αλλαγής. Οι αποφάσεις σχετικά με την ανάπτυξη δίχως αποκλεισμούς πρέπει να γίνει με την πλήρη συμμετοχή μας. Οι προκλήσεις για την επίτευξη αυτής της ανάπτυξης δίχως αποκλεισμούς θα ξεπεραστούν με την ενδυνάμωση των ατόμων με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών με αναπηρία, επειδή μια χειραφετημένη κοινωνία είναι αυτή στην οποία αντιπροσωπεύονται όλοι.

Μια βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, χάρη στην αποτελεσματική, δίκαιη και βασισμένη στα δικαιώματα των τοπικών, εθνικών, περιφερειακών και παγκόσμιων πολιτικών. Η εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών με τις κυβερνήσεις θα πρέπει να ενισχυθεί προκειμένου να υποστηριχθούν αυτές οι πολιτικές.

Η IDA προτείνει να υιοθετηθεί μια “Διακήρυξη του Ναϊρόμπι”, κατά το κλείσιμο του Συνεδρίου, η οποία θα περιλαμβάνει πολύ σαφείς στόχους και προτεραιότητες που εσείς, οι ηγέτες των αφρικανικών οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία, θα προτείνετε και ελπίζουμε να δούμε να αντανακλάται στην ημερήσια διάταξη για την Ανάπτυξη για μετά το 2015. Η IDA θα διευκολύνει αυτή τη διαδικασία, αλλά θα πρέπει να καθοδηγείται από εσάς, τους συμμετέχοντες αυτού του συνεδρίου».

Φωτογραφικό υλικό θα βρείτε στο προφίλ της ΕΣΑμεΑ στο facebook.

(Σ.σ. EDF, European disability forum= Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, IDA, International Disability Alliance= Παγκόσμια Οργάνωση για την Αναπηρία)


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 109 KB)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.