Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Έξυπνοι τρόποι για να αυξήσετε τη συγκέντρωσή σας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Η καθημερινότητα, το άγχος, το πέρασμα του χρόνου επηρεάζουν την ικανότητα συγκέντρωσης και τη μνήμη. Η ισορροπημένη διατροφή ως τρόπος ζωής και η ένταξη «έξυπνων» τροφίμων στο καθημερινό διαιτολόγιό μας μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου.

Σίγουρα δεν υπάρχουν τρόφιμα που να αυξάνουν το IQ ή να μας κάνουν πιο έξυπνους. Υπάρχουν ωστόσο συστατικά των τροφίμων που μπορούν να διεγείρουν ήπια το κεντρικό νευρικό σύστημα, αυξάνοντας την πνευματική διαύγεια, βελτιώνοντας τα αντανακλαστικά και «τονώντας» τη σκέψη μας. Ένα τέτοιο συστατικό είναι η καφεΐνη. Ιδανική λύση, λοιπόν, ένα ποτήρι στιγμιαίου καφέ ή 1 μικρό κομματάκι σοκολάτας.

Η γλυκόζη, η βάση των υδατανθράκων αποτελεί το βασικό καύσιμο του εγκεφάλου. Αυτός είναι και ο λόγος που τα συχνά και μικρά γεύματα είναι σημαντικά ώστε να τροφοδοτούν ενέργεια το κεντρικό νευρικό σύστημα. Ένα μικρό σνακ όπως 1 φρούτο, 2-3 μπισκότα σικάλεως ή 1 ποτήρι 100 % φυσικό χυμό πορτοκάλι είναι αρκετό για να σας προσφέρει μια μικρή αλλά αρκετή δόση ενέργειας για να συνεχίσετε, χωρίς να σας φορτώνει με παραπανήσιες θερμίδες.

Το πρωινό είναι το πιο «διάσημο» γεύμα που έχει συσχετισθεί με τη βελτίωση της βραχυχρόνιας μνήμης και την αύξηση της συγκέντρωσης, ιδιαίτερα στα παιδιά. Το πρωινό όπως παραπέμπει και ο αγγλικός όρος του πρωινού(= break–fast), αποτελεί το «μεγάλο διάλλειμα» του οργανισμού από την πολύωρη βραδινή αποχή του σώματος από το φαγητό κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου.

Τα συστατικά που έχουν περισσότερο συσχετισθεί με την υγεία της καρδίας και παρουσιάζουν ευεργετική επίδραση τόσο στη βελτίωση της μνήμης όσο και στη διατήρηση της πνευματικής υγείας με το πέρασμα του χρόνου είναι τα ω-3 λιπαρά των ψαριών. Εντάξτε λοιπόν στη διατροφή σας τα ψάρια δύο φορές την εβδομάδα, εναλλακτικά μπορείτε να συμπληρώσετε τις καθημερινές σας ανάγκες με τρόφιμα εμπλουτισμένα σε ω-3 λιπαρά από ιχθυέλαιο όπως λειτουργικοί χυμοί.

Τα αντιοξειδωτικά είναι φυτοσυστατικά των τροφίμων που δρουν προστατευτικά ενάντια στη φθορά των νευρικών και εγκεφαλικών κυττάρων που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Ισχυρά αντιοξειδωτικά αποτελούν οι πολυφαινόλες που βρίσκονται σε κόκκινα και μωβ φρούτα και λαχανικά όπως και τους χυμούς τους όπως οι φράουλες, τα σταφύλια, τα βατόμουρα, οι μελιτζάνες, τα καροτενοειδή που βρίσκονται σε πορτοκαλί, κόκκινα, κίτρινα και βαθύ πράσινο λαχανικά και φρούτα όπως το βερίκοκο, το πορτοκάλι, το ροδάκινο, το καρότο και τους φυσικούς χυμούς τους και άλλα που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κουνουπίδι και το λάχανο.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.