Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Κάθετη εναντίωση της ΕΣΑμεΑ στο Πολυνομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Γιάννης Βαρδακαστάνης: Οδηγεί σε εξαθλίωση τα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους.
Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Γιάννης ΒαρδακαστάνηςΟ πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Γιάννης Βαρδακαστάνης
Την πλήρη αντίθεση του ελληνικού αναπηρικού κινήματος για το Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών εξέφρασε ο πρόεδρος της εθνικής συνομοσπονδίας ΑμεΑ Γιάννης Βαρδακαστάνης ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών της βουλής τονίζοντας με έμφαση ότι η εφαρμογή του με μαθηματική ακρίβεια «οδηγεί σε εξαθλίωση τα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους.»

Αναφερόμενος στις επιμέρους διατάξεις του ν/σ ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ τόνισε ότι “το καθεστώς μεταχείρισης που υιοθετείται μεταξύ των συνταξιούχων του δημοσίου τομέα και των συνταξιούχων των ασφαλιστικών ταμείων του Υπουργείου Εργασίας είναι άνισο, αφού από την περικοπή των συντάξεων του δημοσίου εξαιρούνται όλα τα άτομα με αναπηρία που εντάσσονται στις κατηγορίες αναπηρίας που συνταξιοδοτούνται με τις ρυθμίσεις του ν. 612/77 (συνταξιοδότηση στη 15αετία) Για τους συνταξιούχους όμως των ασφαλιστικών ταμείων του ιδιωτικού τομέα προβλέπεται εξαίρεση μόνο για εκείνους που λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα και το επίδομα απολύτου αναπηρίας”. Με ιδιαίτερη ένταση ο Γ. Bαρδακαστάνης αναφέρθηκε στην “πρωτοφανή η έλλειψη προστατευτικών ρυθμίσεων για τα άτομα με αναπηρία από τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων, οι οποίες οδηγούν σε μεγαλύτερη φτώχεια του συνταξιούχους με αναπηρία και τις οικογένειές τους”, θέτοντας σειρά ερωτημάτων που αποκαλύπτουν την αναλγησία του Πολυνομοσχεδίου. Όπως : “Είναι δυνατόν να μην εξαιρούν τα ορφανά με αναπηρία και από δύο γονείς; Είναι δυνατό να μην εξαιρούν από τις περικοπές των συντάξεων τους γονείς που βαρύνονται φορολογικά από τα τέκνα τους με αναπηρία; Είναι δυνατό να μην εξαιρούν μερικές δεκάδες αιμορροφιλικούς συνταξιούχους από τις περικοπές συντάξεων του δημοσίου; Είναι δυνατόν με ένα ΔΕΝ να διαχωρίζουν τους νεφροπαθείς μεταμοσχευθέντες από νεφρό (συμβαίνει στο άρθρο 38) από τους νεφροπαθείς τελικού σταδίου;”

Σε ότι αφορά τα “εργασιακά” επισημάνθηκε ότι “το βαθμολόγιο και η σύνδεσή του με τη μισθοδοσία αποτελεί μέτρο άνισης και διακριτικής μεταχείρισης, από τη στιγμή που δεν συνοδεύεται από διακριτά μέτρα εύλογων προσαρμογών που θα διευκολύνουν την εργασία των ατόμων με αναπηρία” και απαριθμήθηκαν σχετικά επιχειρήματα – τεκμήρια. Συγκεκριμένα: Οι συντάκτες του ν/σ δεν εξαίρεσαν από την περικοπή των επιδομάτων επιδόματα που έχουν μηδενικό δημοσιονομικό όφελος όπως το επίδομα υποστήριξης τυφλών δικηγόρων!!! Από το καθεστώς εργασιακής εφεδρείας το Κράτος δεν φρόντισε να εξαιρέσει του συζύγους των ατόμων με αναπηρία, οι οποίοι δεν βαρύνονται φορολογικά από τον σύζυγο με αναπηρία, γεγονός που οδηγεί σε συρρίκνωση του οικογενειακού εισοδήματος των ατόμων με αναπηρία. Από το καθεστώς όμως της εργασιακής εφεδρείας δεν εξαιρέθηκε το σύνολο των προστατευόμενων των νόμων 1648/86 και 2643/98, αφού σχετική ρύθμιση εξαιρεί μόνο τους εργαζομένους με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω (σ.σ. ως γνωστόν οι ανωτέρω βασικοί νόμοι προστασίας της απασχόλησης αφορούν στα άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω).

Σε ότι αφορά, τέλος, τις φορολογικές ρυθμίσεις ο Γ. Βαρδακαστάνης επανέλαβε την θέση του αναπηρικού κινήματος “να διατηρηθεί ως ελάχιστο δείγμα προστασίας των πενιχρών εισοδημάτων των ΑμεΑ και των οικογενειών τους το προηγούμενο φορολογικό καθεστώς, δηλαδή το αφορολόγητο ποσό των 12.000€ και ομοίως να παραμείνει στα 2400 € το ποσό που αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα των ατόμων με αναπηρία”.





Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"

1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.