Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

«Κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Βρέθηκε καρκινογόνος ουσία μέσα σε γάλα στη Σερβία.

Τη διαβεβαίωση ότι το γάλα είναι ασφαλές για κατανάλωση και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, έδωσε ο υπουργός Γεωργίας της Σερβίας Γκόραν Κνέζεβιτς, μετά την εμφάνιση υψηλότερων -από τα επιτρεπόμενα - επιπέδων αφλατοξίνης (καρκινογόνος τοξίνη) σε γάλα, το οποίο και αποσύρθηκε, άμεσα, από τα καταστήματα.

Στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο κ. Κνέζεβιτς τόνισε ότι η Κτηνιατρική Υπηρεσία προχώρησε στη λήψη δειγμάτων από το ύποπτο γάλα και απέσυρε το προϊόν από τα καταστήματα έως ότου φθάσουν στη Σερβία τα τελικά αποτελέσματα από τα εργαστήρια στην Ολλανδία.

Ο κ. Κνέζεβιτς συναντήθηκε και με επικεφαλής εταιρειών παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων και τους τόνισε την ανάγκη άμεσης διεξαγωγής ελέγχων στο γάλα για τον τυχόν εντοπισμό αφλατοξίνης. Πρόσθεσε ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και μάλιστα για να καθησυχάσει τη σερβική, αλλά και την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, ήπιε ένα ποτήρι γάλα στη διάρκεια της συνέντευξης για να αποδείξει πως είναι βέβαιος για την ασφάλεια του προϊόντος.

Στο μεταξύ, χθες, ο αντιπρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου της Βοϊβοντίνα και γραμματέας Γεωργίας Γκόραν Γέσιτς ενημέρωσε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τα αποτελέσματα σε μη προγραμματισμένο έλεγχο γάλακτος, σχετικά με την ύπαρξη αφλατοξίνης Μ1. Όπως είπε στα περισσότερα δείγματα που ελήφθησαν, το ποσοστό της αφλατοξίνης ήταν υψηλότερο, από το επιτρεπόμενο όριο.

Ο κ. Γέσιτς τόνισε ότι ενημέρωσε τον Σέρβο πρωθυπουργό και τον υπουργό Γεωργίας για το θέμα. Σημείωσε ότι δείγματα γάλακτος ελήφθησαν από καταστήματα στο Νόβι Σαντ, το Ζρένιανιν και το Μπεσεϊ στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας και από την ανάλυση προέκυψε ότι ορισμένα δείγματα περιείχαν αφλατοξίνη σε επίπεδο άνω των 0,050 μικρογραμμαρίων, που είναι το νόμιμο όριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε, σε περισσότερα από 30 δείγματα από 10 σερβικές γαλακτοκομικές εταιρείες, τα επίπεδα της αφλατοξίνης ήταν υψηλότερα κατά 10%, 20% ακόμη και 200%, σε σχέση με το νόμιμο όριο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.