Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Φόρος... κυβικών για τη δόση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μεγάλες επιβαρύνσεις για χιλιάδες φορολογουμένους φέρνει η πρόωρη επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης σε αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, σκάφη και πισίνες, από το 2013 αντί του 2014. Πρόκειται για ένα από τα μέτρα που αποφασίστηκαν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα για να δοθεί η έγκριση του Eurogroup στην εκταμίευση της δόσης του προγράμματος βοηθείας της ελληνικής οικονομίας.

Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, από τον οποίο η κυβέρνηση αναμένει έσοδα περίπου 111 εκατ. ευρώ, δεν αιφνιδιάζει ωστόσο μόνον τους περίπου 170.000 φορολογουμένους που θα τον πληρώσουν, αλλά και τις ίδιες τις φορολογικές Αρχές, οι οποίες δεν έχουν ακόμη καταλήξει στο πώς και πότε θα βεβαιωθεί, θα εκκαθαρισθεί και θα εισπραχθεί. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα όσοι επιβαρύνονται, στην πλειονότητα «κατέχοντες», να αναγκαστούν ενδεχομένως να καταβάλουν τον φόρο όχι σε δόσεις αλλά εφάπαξ, την ίδια περίοδο που θα πρέπει να ανταποκριθούν στην πληρωμή του φόρου εισοδήματος 2013, στην πληρωμή του ΕΕΤΑ, αλλά και των ΦΑΠ 2011, 2012 και 2013.

Μόνο από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης στα Ι.Χ. αυτοκίνητα το Δημόσιο εκτιμά ότι θα εισπράξει γύρω στα 70 εκατ. ευρώ από περίπου 120.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων (μέσος φόρος 583 ευρώ). Ο φόρος επιβάλλεται σε οχήματα με κινητήρες από 1.929 κυβικά εκατοστά και άνω και μετά την πενταετία απομειώνεται. Για τα αυτοκίνητα από 1.929 έως 2.500 κυβικά ο φόρος ανέρχεται στο 5% της αντικειμενικής δαπάνης (τεκμήριο διαβίωσης), ενώ για τα αυτοκίνητα από 2.501 κυβικά και άνω ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 10% επί του τεκμηρίου διαβίωσης.

* Πατήστε επάνω στις φωτό για μεγαλύτερη ανάλυση






Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.