Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Πρακτικοί τρόποι να αυξήσεις τον μεταβολισμό!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πολλές φορές προσπαθούμε να χάσουμε το βάρος που επιθυμούμε διακαώς να φύγει από το σώμα μας ακολουθώντας λανθασμένες πρακτικές. Στερητικές δίαιτες, χημικές δίαιτες και μονοφαγία είναι μόνο μερικές από τις τακτικές που μπορεί να έχουν άμεσα αποτελέσματα, μακροπρόθεσμα όμως δημιουργούν πολλά προβλήματα στην υγεία μας και μας κάνουν να ξαναπαίρνουμε πολλά περισσότερα κιλά από αυτά που χάσαμε.

Για την υγιή και μόνιμη απώλεια βάρους αρκεί να ακολουθήσουμε ορισμένες συμβουλές:

Ώρες γευμάτων:

-Περιλαμβάνετε πρωτεΐνες στο πρωινό καθημερινά, όπως αβγά με ω-3, μείγμα πρωτεϊνών, ξηρούς καρπούς, σπόρους ή βούτυρο από καρύδια.

-Τρώτε κάτι κάθε 3-4 ώρες για να διατηρείτε φυσιολογικά τα επίπεδα της γλυκόζης.

-Τρώτε μικρά σνακ που περιλαμβάνουν πρωτεΐνες, όπως μια χούφτα αμύγδαλα ή άλλους ξηρούς καρπούς ή σπόρους κι ένα φρούτο το πρωί και το απόγευμα.

-Μην τρώτε 3 ώρες πριν από τον ύπνο. Αν τρώτε ένα σνακ λίγο νωρίτερα μέσα στη μέρα, δεν θα πεινάτε τόσο πολύ αργότερα.

-Ετοιμάστε γεύματα πλούσια σε όσπρια με χαμηλό γλυκαιμικό όγκο, όπως φακές, αρακά και φασόλια σόγιας. Αυτές οι τροφές επιβραδύνουν την απελευθέρωση ζάχαρης στο αίμα, εμποδίζοντας τη μεγάλη απελευθέρωση ινσουλίνης που οδηγεί σε υπερινσουλιναιμία και σχετικές παθήσεις, όπως κακή υγεία της καρδιάς, παχυσαρκία, υπέρταση, υψηλή κακή χοληστερόλη και χαμηλή καλή χοληστερόλη.

Τροφές προς κατανάλωση:

-Τα ψάρια των κρύων νερών, όπως ο σολομός, περιέχουν άφθονα, ωφέλιμα λιπαρά οξέα, ω-3 λιπαρά και μειώνουν την φλεγμονή.

-Τρώτε πρωτεΐνες καλής ποιότητας, όπως ψάρια, ιδιαίτερα λιπαρά ψάρια κρύων νερών, όπως ο σολομός, η ρέγκα και οι σαρδέλες, καθώς και οστρακοειδή.

-Τρώτε αβγά με ω-3, μέχρι οκτώ την εβδομάδα.

-Τρώτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά με άφθονες φυτοθρεπτικές ουσίες –καροτενοειδή, φλαβονοειδή και πολυφαινόλες- που σχετίζονται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης όλων των προβλημάτων υγείας, όπως η παχυσαρκία και η γήρανση.

-Τρώτε περισσότερα λαχανικά αργής καύσης και χαμηλού γλυκαιμικού όγκου, όπως σπαράγγια, μπρόκολο, λάχανο, σπανάκι και λαχανάκια Βρυξελλών.

-Τα μούρα, τα κεράσια, τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα, τα αχλάδια και τα μήλα είναι υπέροχα φρούτα. Τα οργανικά κατεψυγμένα μούρα χρησιμοποιούνται και σε πρωτεϊνούχα ροφήματα.

-Προτιμήστε τις αντιφλεγμονώδεις τροφές που περιλαμβάνουν άγρια ψάρια και άλλες πηγές ω-3 λιπαρών, κόκκινα και μωβ μούρα (είναι πλούσια σε πολυφαινόλες), σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, γλυκοπατάτες και καρύδια.

-Τρώτε περισσότερες πλούσιες σε αντιοξειδωτικά τροφές , όπως πορτοκαλί και κίτρινα λαχανικά, σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά (λάχανο, σπανάκι, μαρούλι κ.ά.) ανθοκυανιδίνες (μούρα, παντζάρια, ρόδια) και μωβ σταφύλια μαύρα μούρα, φραγκοστάφυλα και κεράσια. Στην πραγματικότητα, όλα τα χρωματιστά φρούτα και λαχανικά περιέχουν αντιοξειδωτικά.

-Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας αποτοξινωτικές τροφές, όπως σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, κουνουπίδι, κινέζικο λάχανο και μπρόκολο), πράσινο τσάι, νεροκάρδαμο, φυλλώδη λαχανικά, σκόρδο, φλούδες εσπεριδοειδών, ρόδια ακόμη και κακάο.

-Χρησιμοποιήστε βότανα, όπως δεντρολίβανο και τζίνζερ στα φαγητά γιατί περιέχουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αποτοξινωτικές ουσίες.

-Αποφύγετε τις υπερβολικές ποσότητες κρέατος. Καταναλώνετε άπαχα οργανικά ή ελευθέρας βοσκής ζωικά προϊόντα με μέτρο-μοσχάρι, κοτόπουλο, χοιρινό, αρνί, βουβάλι κλπ.

-Το σκόρδο και το κρεμμύδι μειώνουν τη χοληστερόλη και την πίεση. Είναι αντιφλεγμονώδη και συμβάλλουν στην αποτοξίνωση.

-Μια πλούσια σε ίνες διατροφή σταθεροποιεί το σάκχαρο επιβραδύνοντας την απορρόφηση των υδατανθράκων και βοηθά στις κενώσεις του εντέρου και στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Προσπαθήστε να αυξήσετε σταδιακά τις ίνες κατά 30-50γρ. τη μέρα και περιλαμβάνετε διαλυτές ή κολλώδεις ίνες (όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, λαχανικά και φρούτα) που επιβραδύνουν την απορρόφηση της ζάχαρης στα όργανα.

-Χρησιμοποιήστε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που περιέχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ουσίες. Αυτό πρέπει να είναι το βασικό σας λάδι.

-Τα οργανικά προϊόντα σόγιας, όπως το γάλα σόγιας, τα φασόλια σόγιας και το τόφο, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και τη χοληστερόλη και βελτιώνουν τον μεταβολισμό της ινσουλίνης και του σακχάρου.

-Καταναλώστε περισσότερους ξηρούς καρπούς και σπόρους όπως καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια μακαντάμια και σπόρους κολοκύθας και λιναριού.

-Και ναι…μπορείτε να τρώτε σοκολάτα, μόνο τη μαύρη καλή ποιότητας και μόνο 60γρ. τη μέρα. Θα πρέπει να περιλαμβάνει 70% κακάο.

Απόσπασμα από το βιβλίο “Ρυθμίστε τον μεταβολισμό σας” του Mark Hyman, m.d.



Πηγή: http://boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.