Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

ΟΑΕΕ: Διπλοσυνταξιούχοι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Διπλοσυνταξιούχοι

Εάν ο ασφαλισμένος παίρνει σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας από άλλο Ασφαλιστικό Οργανισμό ή το Δημόσιο- πλην συνταξιούχων ΟΓΑ, πολύτεκνες μητέρες, θύματα και ανάπηροι πολέμου- δικαιούται σύνταξη από τον ΟΑΕΕ, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά για τους διπλοσυνταξιούχους (Ν.2084/92), το ποσό της οποίας είναι ίσο με το οργανικό ποσό που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισης του, χωρίς αναγωγή στα κατώτατα όρια συντάξεων.
Για τους διπλοσυνταξιούχους απαιτούνται αυξημένες χρονικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης
α) Ασφαλισμένοι που συμπληρώνουν το 65ο έτος της ηλικίας και 20 έτη (πλήρες ποσό) ή 16 έτη ασφάλισης (μειωμένο ποσό) ως 31-12-2012, θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το οποίο μπορούν να ασκήσουν οποτεδήποτε, χωρίς να παρασύρονται σε μεγαλύτερο όριο ηλικίας. Συνυπολογισμός αναγνωριζόμενων χρόνων δεν επιτρέπεται.
Ασφαλισμένοι που δεν συμπληρώνουν και τις δύο προϋποθέσεις ως την ημερομηνία αυτή, θα συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας.
  • Εξαίρεση  από το ηλικιακό όριο των 65 ετών και από τις αυξημένες χρονικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για θεμελίωση δεύτερου συνταξιοδοτικού δικαιώματος, αποτελεί η περίπτωση της θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος και μόνον σε περισσότερους του ενός ασφαλιστικούς φορείς κύριας ασφάλισης ταυτόχρονα ή μέσα σε διάστημα έξι (6) μηνών από την έναρξη συνταξιοδότησης από τον πρώτο φορέα. 
Ύστερα από τις ρυθμίσεις του αρθ.47 του Ν.2084/92 για τη χορήγηση δεύτερης σύνταξης λόγω αναπηρίας, οι καταστατικές διατάξεις των πρώην Ταμείων και του Ο.Α.Ε.Ε. διαμορφώνονται ως κάτωθι: 

ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗΑΝΑΠΗΡΙΑΣ
ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
ΤΕΒΕ
12 ΕΤΗ
2 έτη την τελευταία 5ετια
Διακοπή συνεπεία αναπηρίας
15 ΕΤΗ
Υπαγωγή στην ασφάλιση σε ηλικία άνω των 50 ετών
Διακοπή συνεπεία αναπηρίας
ΤΑΕ
12 ΕΤΗ
3 έτη συνεχώς πριν τη διακοπή *
Διακοπή συνεπεία αναπηρίας
ΤΣΑ
12 ΕΤΗ
2 έτη την τελευταία 5ετια
 
ΟΑΕΕ
12 ΕΤΗ
2 έτη την τελευταία 5ετια


   
(*εξακολουθεί να ισχύει ως αυστηρότερη διάταξη του αρθρ.47 του Ν.2084/92 που ορίζει 2 έτη την τελευταία πενταετία).
-   Δύναται να θεμελιωθεί δικαίωμα δεύτερης σύνταξης με αναγνώριση στρατιωτικής υπηρεσίας σε ήδη συνταξιούχο λόγω αναπηρίας με 67% ανατομοφυσιολογική βλάβη, εφόσον δεν έχει αναγνωριστεί στρατιωτική υπηρεσία για την θεμελίωση των προϋποθέσεων για την πρώτη σύνταξη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.