Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Απροσπέλαστη για τους πολίτες με αναπηρία η ιστοσελίδα της Βουλής

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
«Ψευδής η σήμανση που πιστοποιεί το αντίθετο» καταγγέλει η εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ





Την αποκατάσταση της προσβασιμότητας της ιστοσελίδας της Ελληνικής Βουλής, σε πολίτες με αναπηρία, αξιώνει με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.

Στην επιστολή τονίζεται ότι “δεν είναι δυνατόν το σύμβολο της Δημοκρατίας, όπως είναι η Βουλή των Ελλήνων, να μη λαμβάνει υπόψη της τις συνταγματικές επιταγές και να αποκλείει μια ολόκληρη πληθυσμιακή ομάδα, δεν είναι δυνατόν η Βουλή των Ελλήνων να διακρίνει και να αποκλείει από την ενημέρωση περί των κοινοβουλευτικών διαδικασιών που παρέχεται μέσω του συγκεκριμένου διαδικτυακού χώρου, το 10% του συνολικού πληθυσμού της χώρας”

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η τεχνική πλευρά του ελλείμματος που αναλυτικά αποδίδεται στην επιστολή της συνομοσπονδίας. Οπως επισημαίνεται “παρά το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο διαδικτυακό τόπο συμπεριλαμβάνεται σήμανση σύμφωνα με την οποία ο χώρος αυτός συμμορφώνεται πλήρως με τις διεθνείς Οδηγίες Προσβασιμότητας, στην πραγαματικότητα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας”. Με απλά λόγια, η σήμανση της ιστοσελίδας της βουλής των Ελλήνων που την πιστοποιεί ως προσβάσιμη είναι ψευδής!

Στον επίλογο της επιστολής της η ΕΣΑμεΑ τονίζοντας το ... αυτονόητο εξηγεί ότι “η Βουλή των Ελλήνων πρέπει πρώτη από όλους να αποδείξει εμπράκτως ότι καταπολεμά όλα τα εμπόδια που ορθώνονται στην προσπάθεια των πολιτών με αναπηρία να ασκήσουν τα συνταγματικά και ανθρώπινα κατοχυρωμένα δικαιώματά τους”. Στην συγκεκριμένη κατεύθυνση η συνομοσπονδία αξιώνει “την πλήρη συμμόρφωση του διαδικτυακού τόπου της Βουλής των Ελλήνων με τις ελέγξιμες Οδηγίες για την Προσβασιμότητα του Περιεχομένου του Ιστού έκδοση 2.0 σε επίπεδο μάλιστα «ΑΑA» (WCAG 2.0 level AA), διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο η πύλη της Βουλής θα καταστεί προσβάσιμη στους πολίτες με αναπηρία. Παράλληλα, κατά την κατασκευή όλων των ηλεκτρονικών εγγράφων διαφόρων μορφοτύπων, καθώς και οιασδήποτε μορφής οπτικοακουστικού υλικού αναρτάται στο συγκεκριμένο διαδικτυακό χώρο, θα πρέπει να τηρούνται προδιαγραφές ηλεκτρονικής προσβασιμότητας”.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.