Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Ηλεκτρικό dragster πιάνει τα 296 χλμ/ώρα!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ποιος είπε ότι η ηλεκτροκίνηση είναι αργή...

Ο θρύλος του drag racing Don «Big Daddy» Garlits μπορεί πλέον να προσθέσει άλλο ένα ρεκόρ στο εντυπωσιακό παλμαρέ του.

Αυτό του γρηγορότερου 1/4 μιλίου που έγινε ποτέ με ηλεκτρικό όχημα!

Ο 82χρονος Garlits (ναι, καλά διαβάζετε!) αποκρυστάλλωσε την ταχύτητα στα 296,13 χλμ/ώρα (184,01 μίλια/ώρα) σε χρόνο 7,258 δευτερολέπτων.

Παρά το γεγονός ότι η επίδοση είναι αρκετά κάτω από το ορόσημο των 320 χλμ/ώρα (200 μίλια/ώρα) που είχε θέσει ο οδηγός, αυτό δεν παύει να του στερεί το ρεκόρ, το οποίο έκανε σκόνη μάλιστα την προηγούμενη κορυφαία επίδοση κατά 38 ολόκληρα χλμ/ώρα.



Και πόσο υπέροχο που το ρεκόρ το έθεσε ο Garlits, που θεωρείται γενικά ο πατέρας του drag racing! Κι αυτό γιατί 50 χρόνια πριν γινόταν ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έπιανε τα 200 μίλια/ώρα (320 χλμ/ώρα) με βενζινοκίνητο dragster, καταρρίπτοντας κατόπιν το δικό του ρεκόρ πολυάριθμες φορές.



Όσο για το σημερινό ηλεκτρικό dragster του, αποδίδει συνολικά 1.500 Κw ενέργειας, κάπου 2.000 άλογα δηλαδή. Κι αν φαντάζει «ψίχουλα» μπροστά στα κανονικά dragsters με τα νίτρο, που αποδίδουν χαλαρά 8.000 άλογα και πιάνουν τα 300+ μίλια/ώρα (480 χλμ/ώρα) στο φτερό, το γεγονός παραμένει εντυπωσιακό για ηλεκτροκινητήρα. Και δεν θα μπορούσε εξάλλου να συνέβαινε διαφορετικά, καθώς το ηλεκτρικό θαύμα κάτω από το καπό του dragster είναι έργο του επίσης θρυλικού μηχανικού Brad Hadman.



Παρά το γεγονός ότι τα dragsters τρέχουν στο 1/4 του μιλίου, το απόλυτο ρεκόρ της ηλεκτροκίνησης το έχει το Buckeye Bullet του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, το οποίο έπιασε ταχύτητες 494 χλμ/ώρα (307 μίλια/ώρα)...




Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.