Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

ΙΚΑ: Σύνταξη αναπηρίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Ποιοι δικαιούνται σύνταξης

Για να χορηγηθεί σύνταξη λόγω αναπηρίας σε ασφαλισμένο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, θα πρέπει αυτός:

  1. Να μην παίρνει σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας από το Δημόσιο ή Ν.Π.Δ.Δ. ή από άλλο ασφαλιστικό Οργανισμό κύριας ασφάλισης (πλην ΟΓΑ).
  2. Να έχει πραγματοποιήσει στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τον απαιτούμενο από το Νόμο αριθμό ενσήμων, ανάλογο με την ηλικία και την κατηγορία της αναπηρίας (κοινή νόσο - εργατικό ατύχημα - ατύχημα εκτός εργασίας).
  3. Να έχει συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας (50% και άνω).
Πού υποβάλλονται τα δικαιολογητικά

Ο ασφαλισμένος καταθέτει την αίτηση μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο αρμόδιο Τμήμα ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ της περιοχής του. Για τους ασφαλισμένους που ζητούν για πρώτη φορά σύνταξη αναπηρίας, ο συνταξιοδοτικός φάκελος διαβιβάζεται από το Τμήμα Απονομής Συντάξεων στη ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ (ΓΙΕΣΑ), μια νεοσύστατη υπηρεσία η οποία υπάγεται στο 3ο Νοσοκομείο Βραχείας Νοσηλείας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και εδρεύει στην Αθήνα, οδός Χαλκοκονδύλη αριθ. 1 στην Πλατεία Κάνιγγος, τηλ. 210-3826561 και 210-3817327. Για την υπόλοιπη Ελλάδα ισχύει η σημερινή διαδικασία.

Στην υπηρεσία αυτή προσέρχεται ο ασφαλισμένος μετά από τηλεφωνικό ραντεβού και εξετάζεται από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων προσκομίζοντας όλα τα ιατρικά στοιχεία (γνωματεύσεις ιατρών, πορίσματα εργαστηριακών εξετάσεων κ.λ.π.) που έχει στη διάθεσή του και υποβάλλεται, εάν χρειαστεί, σε νέες ιατρικές εξετάσεις.

Βάσει των παραπάνω δημιουργείται ο ιατρικός φάκελος ο οποίος αφού ενσωματωθεί με τον ασφαλιστικό φάκελο διαβιβάζεται στις Υγειονομικές Επιτροπές. Ο ασφαλισμένος καλείται από τη Γραμματεία των Υγειονομικών Επιτροπών (με γραπτή πρόσκληση) και καθορίζεται η μέρα εξέτασής του από την Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή.

Κατά τη γνωμάτευση της πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής επιτρέπεται προσφυγή στη δευτεροβάθμια Υγ. Επιτροπή.

Κι εκείνοι που δεν μπορούν να μετακινηθούν;

Είτε από τον ασφαλισμένο είτε από το αρμόδιο ασφαλιστικό όργανο.

Οι ασφαλισμένοι που πάσχουν από βαριά αναπηρία, και δεν μπορούν να μετακινηθούν προς εξέταση στην Υγειονομική Επιτροπή, εξετάζονται κατ' οίκον.

Ο ενδιαφερόμενος καταθέτει στην αρμόδια Υπηρεσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ γνωμάτευση γιατρού - θεραπευτή ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ή, εάν διαμένει σε περιοχή που δεν υπηρετεί γιατρός του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, καταθέτει γνωμάτευση γιατρού του ΕΣΥ, στην οποία αναφέρεται ότι λόγω της πολύ βαριάς κατάστασης της υγείας του, δεν είναι δυνατή η μετακίνησή του προς εξέταση στην Υγειονομική Επιτροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.