Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

ΙΚΑ: Πρόγραμμα Θεραπευτικού Τουρισμού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, εφαρμόζει κάθε χρόνο από 1η Μαίου μέχρι 31 Οκτωβρίου Πρόγραμμα Θεραπευτικού Τουρισμού, που απευθύνεται στις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις των συνταξιούχων, με στόχο 24.000 άτομα που έχουν ανάγκη λουτροθεραπείας, να πραγματοποιήσουν αυτή για 15 ημέρες, σε ξενοδοχεία Α, Β και Γ κατηγορίας και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ή διαμερίσματα Α κατηγορίας, των κυριοτέρων ελληνικών λουτροπόλεων.

Με το πρόγραμμα αυτό:

  • Επιδοτείται το ξενοδοχείο από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, επομένως η διανυκτέρευση και το πρωινό για τον δικαιούχο και το συνοδό μέλος είναι δωρεάν.
  • Κάθε δικαιούχος [άμεσα ασφαλισμένος] επιδοτείται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για κάλυψη μέρους των δαπανών διαμονής του στη λουτρόπολη.
Α. Ποιοι συνταξιούχοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής:
  1. Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα από πλευράς ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, έχουν οι συνταξιούχοι του Ιδρύματος, καθώς και οι συνταξιούχοι άλλων ασφαλιστικών ταμείων που έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, και έχουν ανάγκη λουτροθεραπείας, με ετήσιο συνολικό ατομικό καθαρό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή μέχρι 13.000 ευρώ, το οποίο βεβαιώνεται από το εκκαθαριστικό της εφορίας.
  2. Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα όσοι πάρουν το επίδομα λουτροθεραπείας.
  3. Οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν από τα τουριστικά καταλύματα των λουτροπόλεων, για τη χρονική περίοδο που αυτά συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
  4. Κάθε δικαιούχος θα εφοδιάζεται με το δελτίο του Θεραπευτικού Τουρισμού από το Υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στο οποίο ανήκει.
Β. Διαδικασία διανομής Δελτίου θεραπευτικού Τουρισμού:

Κάθε ενδιαφερόμενος για το Πρόγραμμα Θεραπευτικού Τουρισμού θα πρέπει πρώτα να εξετασθεί από τον θεράποντα γιατρό και να βεβαιωθεί ότι έχει ανάγκη λουτροθεραπείας.

Δικαιούχος του προγράμματος είναι και ο ασφαλισμένος συνταξιούχος, στον οποίο ο θεράπων γιατρός χορήγησε βεβαίωση λουτροθεραπείας, αλλά απορρίφθηκε από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή διότι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις που ορίζει ο Κανονισμός Λουτροθεραπείας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Ο δικαιούχος στη συνέχεια πρέπει να επιλέξει το ξενοδοχείο που επιθυμεί από τον ειδικό πίνακα των ξενοδοχείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και να κάνει την κράτηση 14 ημέρες τουλάχιστον πριν την άφιξή του.

Η κράτηση του δωματίου γίνεται σε συνεννόηση του δικαιούχου με τον ξενοδόχο προς τον οποίο αποστέλλει προκαταβολή ώστε να είναι έγκυρη η κράτηση του δωματίου.

Κατόπιν ο δικαιούχος, εφόσον προηγουμένως έχει προμηθευτεί βεβαίωση ότι είναι δικαιούχος του προγράμματος, απευθύνεται στην αρμόδια υπηρεσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ της περιοχής του, η οποία και του χορηγεί το δελτίο Θεραπευτικού Τουρισμού, εφόσον προσκομίσει την απόδειξη αποστολής της προκαταβολής προς το ξενοδοχείο, στην οποία πρέπει να φαίνεται και το χρονικό διάστημα που θα διαμένει σ' αυτό.

Ο ασφαλισμένος επιστρέφοντας από τη λουτροθεραπεία προκειμένου να λάβει την ειδική επιδότηση με την προϋπόθεση ότι έχει πραγματοποιήσει 15 διανυκτερεύσεις βάσει του αντιγράφου του Δελτίου του θα πρέπει να προσκομίσει στο Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας του:

  1. Το τελευταίο στέλεχος του Δελτίου με την ένδειξη «για τον δικαιούχο», θεωρημένο οπωσδήποτε από τον γιατρό του υδροθεραπευτηρίου.
  2. Το παραπεμπτικό γιατρού του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ότι χρήζει λουτροθεραπείας.
  3. Το εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας.
  4. Το βιβλιάριο ασθενείας.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών και Τοπικών Υποκαταστημάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.