Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

ΙΚΑ: Επίδομα απόλυτης αναπηρίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας και θανάτου, οι οποίοι δε δύνανται να αυτοεξυπηρετούνται δηλαδή δεν μπορούν να επιτελούν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους, χωρίς τη βοήθεια άλλου προσώπου, δικαιούνται το επίδομα απόλυτης αναπηρίας, το οποίο είναι ίσο με το 50% του βασικού ποσού της σύνταξης.

Κατ' εξαίρεση, το παραπάνω επίδομα χορηγείται και στους συνταξιούχους λόγω γήρατος, εφόσον έχουν χάσει τελείως την όρασή τους.

Η διαπίστωση εάν ο ανάπηρος βρίσκεται διαρκώς σε κατάσταση που απαιτεί συμπαράσταση άλλου προσώπου, ανήκει στην αρμοδιότητα της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής, κατά της οποίας επιτρέπεται προσφυγή στη Β/θμια Υγειονομική Επιτροπή είτε από τον ασφαλισμένο είτε από το αρμόδιο ασφαλιστικό 'Οργανο.

Ο ενδιαφερόμενος καταθέτει σχετική αίτηση στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ της περιοχής του η οποία διαβιβάζεται υπηρεσιακά στην αρμόδια Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή Αναπηρίας. Εάν δεν είναι δυνατή η μετακίνησή του για εξέταση στην αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή, ισχύει η διαδικασία που αναφέρεται στο παραπάνω κεφάλαιο "εξέταση περιστατικών αναπηρίας κατ' οίκον".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.