Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Παθητικό κάπνισμα και εγκυμοσύνη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αυξάνεται ο κίνδυνος αποβολής, θνησιγένειας και έκτοπης κύησης.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου γύρω από το παθητικό κάπνισμα, τονίζοντας ότι αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής στις εγκύους, καθώς επίσης και τα ποσοστά θνησιγένειας και έκτοπης κύησης.

Όσο περισσότερο μια γυναίκα εκτίθεται σε περιβάλλον όπου υπάρχει καπνός από τσιγάρα, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος, υποστηρίζουν οι ειδικοί σε έρευνά τους που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα από ένα μεγάλο δείγμα, 80.000 γυναικών, οι οποίες είχαν περάσει τη φάση της εμμηνόπαυσης και συμμετείχαν στο πρόγραμμα Women's Health Initiative (WHI).

Πάνω από 5.000 από αυτές (6,3%) ήταν καπνίστριες, κάτω από 35.000 από αυτές (43%) ήταν πρώην καπνίστριες που κάπνιζαν τουλάχιστον 100 τσιγάρα και κάτω από 41.000 (ποσοστό 50,6%) ήταν μη καπνίστριες.

Επίσης, όλες είχαν μείνει τουλάχιστον μία φορά έγκυες.

Η ομάδα των μη καπνιστριών χωρίστηκε σε κατηγορίες, ανάλογα με το βαθμό παθητικού καπνίσματος στον οποίο είχαν εκτεθεί κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας, στη συνέχεια ως ενήλικες στο σπίτι τους καθώς επίσης και στον εργασιακό τους χώρο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, σχεδόν μία στις τρεις από ολόκληρο το δείγμα (32,6%) ανέφεραν ότι είχαν βιώσει μια αποβολή τουλάχιστον μία φορά.

Το 4,4% αυτών (3.552 γυναίκες) είχαν γεννήσει νεκρό έμβρυο ενώ 2.033 (2,5% από αυτές) είχε έκτοπη κύηση (εξωμήτριο κύηση).

Οι γυναίκες που ήταν καπνίστριες στα πιο αναπαραγωγικά τους χρόνια, είχαν 16% περισσότερες πιθανότητες να αποβάλλουν, 44% περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν νεκρό έμβρυο και 43% περισσότερες πιθανότητες να έχουν εξωμήτριο κύηση.

Ο ίδιος κίνδυνος ίσχυε και για τις γυναίκες που δεν κάπνιζαν μεν, αλλά εκτίθεντο στον καπνό τρίτων, με αυτόν να αυξάνεται όσο μεγαλύτερη ήταν η έκθεσή τους στο παθητικό κάπνισμα.

Όσες είχαν εκτεθεί για πάνω από 10 χρόνια σε καπνό από τσιγάρα όταν ήταν παιδιά, ή πάνω από 20 χρόνια ως ενήλικες στο σπίτι ή στον εργασιακό τους χώρο είχαν 17% περισσότερες πιθανότητες να αποβάλλουν. Επίσης, διέτρεχαν 55% μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν νεκρό παιδί και 61% να έχουν έκτοπη κύηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.