Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Έρευνα: Πώς αντιδρούν οι άνδρες στη σεξουαλική παρενόχληση;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Michigan αποκαλύπτουν πως οι άνδρες που βιώνουν υψηλά επίπεδα σεξουαλικής παρενόχλησης, είναι πολύ πιο πιθανό να προκαλέσουν έμετο και να πάρουν καθαρτικά, ή διουρητικά, με σκοπό να ελέγξουν το βάρος τους, σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Πρόκειται για μια από τις πρώτες μελέτες που διερευνούν την επίδραση της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εικόνα σώματος και στις συμπεριφορές πρόσληψης τροφής σε άνδρες και γυναίκες. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι γυναίκες ανέφεραν συχνότερα βιώματα σεξουαλικής παρενόχλησης, μεγαλύτερη γενική ανησυχία σχετικά με το βάρος και την εικόνα του σώματος, καθώς επίσης εμφάνιζαν πιο συχνά διαταραγμένες συμπεριφορές στην πρόσληψης τροφής σαν απάντηση στην σεξουαλική παρενόχληση.

Έκπληξη προκάλεσε στους ερευνητές, όμως, το γεγονός ότι σε καταστάσεις έντονης σεξουαλικής παρενόχλησης, όταν τα θύματα ήταν άνδρες, ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν διαταραχή στην πρόσληψη τροφής, σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Οι ειδικοί μάλιστα επισημαίνουν την παρανόηση ότι οι άνδρες δεν παρενοχλούνται σεξουαλικά. Μπορεί οι γυναίκες να είναι πιο συχνά αποδέκτες σεξουαλικής παρενόχλησης, αλλά όταν τα θύματα είναι άνδρες, βιώνουν την παρενόχληση επίσης με δυσφορία και είναι δυνατόν να απαντήσουν με τις ίδιες συμπεριφορές που απαντούν οι γυναίκες κι ενδεχομένως ακόμα πιο έντονα.

Στη μελέτη συμμετείχαν 2446 συμμετέχοντες , οι 731 εκ των οποίων ήταν άνδρες κι εξέθεσαν τις εμπειρίες τους αναφορικά με την σεξουαλική παρενόχληση, την εικόνα σώματος και τις συμπεριφορές που σχετίζονταν με την πρόσληψη τροφής.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι σεξουαλικής παρενόχλησης που μπορούν να οδηγήσουν σε συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, ανησυχία για την εικόνα σώματος και διαταραχές στην πρόσληψη τροφής. Οι ερευνητές μάλιστα σημειώνουν πως ίσως υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της παρενόχλησης που εντείνουν τις διαταραχές στην πρόσληψη τροφής στους άνδρες και τονίζουν την ανάγκη να κατευθυνθεί η έρευνα προς την εξέταση αυτού του ενδεχόμενου.

Οι διαταραχές στην πρόσληψη τροφής εμφανίζουν μια αυξητική τάση στους άνδρες των ΗΠΑ, ιδιαίτερα στους νεότερους, ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία των προγραμμάτων πρόληψης απευθύνεται, σύμφωνα με τους ερευνητές, στα κορίτσια και τις γυναίκες.

Η ανησυχία για το σωματικό βάρος και την εικόνα σώματος, καθώς και οι διαταραχές στην πρόσληψη τροφής μπορεί να εμφανίζονται λιγότερο συχνά στα αγόρια και τους άνδρες, αποτελούν, ωστόσο, πολύ σημαντικά ζητήματα που έχουν ανάγκη την κατάλληλη παρέμβαση.



Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.