Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

4 μύθοι για την κατανάλωση ζάχαρης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Θα πρέπει να συμπεριλάβουμε τη ζάχαρη στην διατροφή μας και πόσο επιβλαβής είναι τελικά για τον οργανισμό μας;

Ενώ οι πιο γνωστές επιβλαβείς συνέπειες της ζάχαρης είναι η πρόκληση οξέων στο στόμα μας και κατ’ επέκταση η δημιουργία τερηδόνας και ουλίτιδας στα δόντια μας καθώς και η αύξηση του βάρους μας, πολλοί διατροφολόγοι έρχονται να προσθέσουν και δύο άλλες επιδράσεις της. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η υπερβολική χρήση ραφιναρισμένης ζάχαρης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο μας καθώς και να επιταχύνει με γοργούς ρυθμούς τις διαδικασίες γήρανσης.

Τι συμβαίνει όταν τρώμε ζάχαρη;

Ζάχαρη - είτε υπάρχει στη σοκολάτα, στο κέικ, σε μπισκότα, σε χυμούς φρούτων-είναι μόνο μία μορφή που είναι γνωστή ως απλοί υδατάνθρακες. Ωστόσο, το σώμα παίρνει επίσης ενέργεια και από τους λεγόμενους σύνθετους υδατάνθρακες , που προέρχονται από φυσικές φυτικές τροφές όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, καστανό ρύζι, ζυμαρικά ολικής άλεσης και το ψωμί.

Η διαφορά βρίσκεται στον τρόπο που το σώμα μας αντιδρά στους δύο τύπους. Αν φάμε ένα μήλο ή μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως, τα επίπεδα της ενέργειας μας ανεβαίνουν σιγά-σιγά και επιστρέφουν στην αρχική κατάσταση αργά. Αυτό συμβαίνει γιατί το πάγκρεας απελευθερώνει σταδιακά μικρές ποσότητες ινσουλίνης, μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας για να βοηθήσει στη ρύθμιση προμήθειας καυσίμων των οργανισμών από τη γλυκόζη ώστε να παραχθεί ενέργεια. Αλλά όταν τρώμε μια σοκολάτα, το πάγκρεας πρέπει να απελευθερώσει γρήγορα μεγάλες ποσότητες ινσουλίνης για να επεξεργαστεί το σάκχαρο στο σύστημά μας. Στην πραγματικότητα, επιστήμονες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οι οργανισμοί μας έχουν φυσιολογική ανάγκη για υπερβολική ζάχαρη.

Ζάχαρη και γήρανση του δέρματος

Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η υπερβολική χρήση ζάχαρης συνδέεται άμεσα με την πρόωρη εκδήλωση ρυτίδων και μαζί με το κρέας, το βούτυρο και τα λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, η ζάχαρη συγκαταλέγεται στις τροφές που οδηγούν τον οργανισμό στην πρόωρη γήρανση. Ειδικότερα, επεξεργασμένο κρέας, αναψυκτικά και γλυκά συσχετίζονται με τη ρυτίδωση του δέρματος ενώ αντίθετα τα φασόλια, τα λαχανικά, τα σπαράγγια, τα καρύδια, οι ελιές, τα μήλα και τα αχλάδια συμβάλλουν στην μη εμφάνιση ρυτίδων και στην καλύτερη όψη του δέρματος.

Ζάχαρη και ύπνος

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι τροφές που τρώμε στο βραδινό μας γεύμα επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό και την ποιότητα του ύπνου μας. Όταν έχουμε συμπεριλάβει στη διατροφή μας γλυκά ή ζυμαρικά, στη μέση της νύχτας το σάκχαρο έχει πέσει σε μεγάλο βαθμό και επιζητούμε την αναπλήρωση του. Ωστόσο, εάν στο βραδινό γεύμα έχουμε εντάξει προϊόντα ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, άπαχο κρέας και ξηρούς καρπούς το σύστημα «καυσίμων» του οργανισμού μας παραμένει σταθερό καθ’ όλη τη διάρκεια τη νύχτας . Έτσι, εξασφαλίζεται ένας ήρεμος ύπνος, χωρίς να έχουμε υπερβολικές μεταπτώσεις του σακχάρου.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.