Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Πετρέλαιο θέρμανσης με τιμή 0,80-1,15 ευρώ ανά λίτρο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Διευκρινίσεις Σταϊκούρα μετά τις εξαγγελίες Σαμαρά.

Με τιμή 1,15 ευρώ ανά λίτρο θα προμηθεύονται οι καταναλωτές το πετρέλαιο θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου, ενώ εάν είναι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης η επιβάρυνση θα υποχωρεί λόγω της επιδότησης στα 0,80 ευρώ ανά λιτρο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος σήμερα Τετάρτη στη προβλεπόμενη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης - το επιδίωκε από τον Οκτώβριο του 2013- τόνισε πως η εφαρμογή του μέτρου της εναρμόνισης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης το Νοέμβριο του 2011, απέδειξε ότι το μέτρο υπήρξε οικονομικά αναποτελεσματικό και κοινωνικά άδικο.

«Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συμβολή του στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ήταν περιορισμένη, ενώ δεν οδήγησε σε αύξηση των δημοσίων εσόδων. Αντίθετα, επέφερε απώλεια εσόδων, σημαντική υστέρηση έναντι των στόχων και επιβάρυνση των εισοδηματικά χαμηλότερων στρωμάτων αλλά και του περιβάλλοντος», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε πως η κυβέρνηση προχώρησε πέρυσι σε μεγάλη διεύρυνση των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης και σε αύξηση κατά 25% της επιδότησης ανά λίτρο (στα 0,35 ευρώ ανά λίτρο). ¨Έτσι, το επίδομα το οποίο χορηγήθηκε ανήλθε περίπου στα 175 εκατ. ευρώ, έναντι 86 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο. Η πρωτοβουλία αυτή συνέβαλλε και στην ανάκαμψη της κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με αύξηση αυτής κατά 12,9% την περίοδο Οκτωβρίου 2013-Απριλίου 2014, έναντι της αντίστοιχης περιόδου 2012-2013.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα κατά τη φετινή περίοδο η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη μείωση κατά 30% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης με διαμόρφωσή του στα 230 ευρώ/1.000 λίτρα (από 330 ευρώ/1.000 λίτρα που ισχύει σήμερα), επιδιώκοντας μια καλή λύση, με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, δεδομένων των περιορισμών. Με τη μείωση αυτή, τον προσεχή Οκτώβριο αναμένεται η λιανική τιμή πώλησης να υποχωρήσει στα επίπεδα του 1,150 ευρώ ανά λίτρο από τα 1,259 ευρώ ανά λίτρο που είχε διαμορφωθεί τον Απρίλιο του 2014.

Έτσι, για νοικοκυριό που δικαιούται επίδομα θέρμανσης, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα κινηθεί στα επίπεδα του 0,80 ευρώ ανά λίτρο τιμή δηλαδή χαμηλότερη κατά 0,245 ευρώ ανά λίτρο ή 23,4%, έναντι της τιμής του Απριλίου 2012 (1,045 ευρώ ανά λίτρο) τελευταίας τιμής προ της αύξησης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ακόμη και στην περίπτωση που το εν λόγω νοικοκυριό καταναλώσει μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης από εκείνες που επιδοτούνται, ακόμη και για διπλάσια κατανάλωση λίτρων από τα επιδοτούμενα, η μέση τιμή ανά λίτρο που θα κληθεί να καταβάλλει δεν θα υπερβαίνει τα προ της αύξησης επίπεδα του Απριλίου του 2012.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανάφερε πως παράλληλα με τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, ολοκληρώνονται θεμελιώδεις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην εμπορία και διακίνηση καυσίμων, με κορυφαία την εισαγωγή του συστήματος εισροών-εκροών το οποίο έχει ήδη εισαχθεί στους μεγαλύτερους πληθυσμιακά νομούς της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

«Με την ολοκλήρωση της τοποθέτησης του συστήματος και την έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης τον ερχόμενο Οκτώβριο, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι των αρμοδίων Υπηρεσιών, ώστε να εξασφαλιστεί ότι τη μείωση του φόρου θα την καρπωθούν οι καταναλωτές και όχι οι επιτήδειοι», υποστήριξε σχετικά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.