Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Σχεδόν 120 εκατ. άνθρωποι απειλούνται με φτώχεια στην Ευρώπη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τα υψηλότερα ποσοστά είναι στη Βουλγαρία 49%, Ρουμανία 40% και Ελλάδα 31%.

Περί το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, 120 εκατομμύρια άνθρωποι, τελούσαν υπό την απειλή της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού το 2011, σύμφωνα με έκθεση της Eurostat που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το 24,2% του πληθυσμού των 27 χωρών της ΕΕ, 119,6 εκατομμύρια άνθρωποι, ήταν αντιμέτωποι με την απειλή αυτή τον περασμένο χρόνο ( έναντι 23,4% το 2010) εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Τα υψηλότερα ποσοστά ανθρώπων που αντιμετωπίζουν την απειλή της φτώχειας τοποθετούνται στη Βουλγαρία, 49%, την Ρουμανία και τη Λετονία, 40%, καθώς και στην Ελλάδα, 31% (έναντι 27,7% το 2010). Τα μικρότερα ποσοστά κατεγράφησαν στην Τσεχική Δημοκρατία, 15%, στη Σουηδία και την Ολλανδία, 16%, καθώς και στην Αυστρία και το Λουξεμβούργο , 17%.

Τα ποσοστά παραμένουν σταθερά για το 2010 και το 2011 για τη Γερμανία και τη Γαλλία, στο 19,9% και το 19,3% αντίστοιχα.

Οι άνθρωποι που ανήκουν στην κατηγορία αυτή αντιμετωπίζουν τουλάχιστον μία από τις τρεις μορφές αποκλεισμού: κίνδυνο φτώχειας μετά τις κοινωνικές εισφορές, σοβαρή έλλειψη υλικών αγαθών ( αδυναμία πληρωμής λογαριασμών, θέρμανσης, κατανάλωσης πρωτεϊνών), πολύ χαμηλή απασχόληση ( νοικοκυριά όπου οι ενήλικες χρησιμοποίησαν λιγότερο από το 20% του δυναμικού τους για εργασία).

Στο σύνολο της ΕΕ, το 17% του πληθυσμού απειλείται με υποβιβασμό του επιπέδου ζωής του κάτω από το όριο της φτώχειας, το 9% βρίσκεται σε κατάσταση σοβαρής υλικής ένδειας και το 10% ζει σε νοικοκυριά με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας.

Τα στατιστικά αυτά στοιχεία δημοσιεύονται τη στιγμή που διάσταση απόψεων επικρατεί μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για τις δαπάνες της ευρωπαϊκής επισιτιστικής βοήθειας που προβλέπονται στον προϋπολογισμό 2014-2020 της ΕΕ. Το πρόγραμμα αυτό αμφισβητείται από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Σουηδία και η Βρετανία, που θεωρούν ότι η βοήθεια σε τρόφιμα για τα φτωχότερα στρώματα πρέπει να παραμείνει υπό την ευθύνη του κάθε κράτους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.