Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Μητσοτάκης: Έλεγχοι για την τήρηση του ωραρίου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εντολή για διαρκείς ελέγχους της τήρησης του ωραρίου εργασίας στο Δημόσιο έχει λάβει το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ ). «Γίνεται μια συστηματική προσπάθεια ελέγχου τήρησης του ωραρίου εργασίας στο Δημόσιο» αναφέρει, σε έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης και προειδοποιεί ότι «πραγματοποιούνται διαρκώς έλεγχοι από το ΣΕΕΔΔ για τον έλεγχο τήρησης του ωραρίου και τον εντοπισμό επί μακρόν απουσιαζόντων υπαλλήλων, μετά από εντολή του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης». Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται στις εκθέσεις για τις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εσωτερικών, Τουρισμού και Πολιτισμού και αναμένεται η ολοκλήρωση δεκάδων άλλων ελέγχων που έχουν πραγματοποιηθεί. Ήδη, έχουν διαβιβαστεί οι εκθέσεις ελέγχου στους αρμόδιους για περαιτέρω ενέργειες.

Σαφάρι στα ινστιτούτα ξένων γλωσσών

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στην έγγραφη απάντηση του στον βουλευτή της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη για τη διαφθορά στη δημόσια διοίκηση, υπογραμμίζει επίσης ότι «επιχειρείται να μπει μια τάξη στους ατομικούς φακέλους και τα μητρώα των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να είναι πλήρη και επικαιροποιημένα. Σε αυτό το πλαίσιο, αποτελεί προτεραιότητα του ΥΔΙΜΗΔ ο έλεγχος και η διασταύρωση πιστοποιητικών, ώστε να επιβεβαιωθεί η εγκυρότητά τους. Έμφαση θα δοθεί στα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας, σε συνεργασία με τα Ξένα Ινστιτούτα που λειτουργούν στην Ελλάδα και τα οποία παρέχουν τα πτυχία γνώσης ξένων γλωσσών. Στόχος είναι να εντοπιστούν τυχόν πλαστοί τίτλοι γλωσσομάθειας και να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες εναντίον όσων τα χρησιμοποίησαν».

Πειθαρχικά: 200 υποθέσεις το μήνα

Στο έγγραφο γίνεται αναφορά στις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση και απρόσκοπτη λειτουργία των Πειθαρχικών Συμβουλίων με στόχο τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας τους και την κατά το δυνατόν ταχύτερη εξέταση και ολοκλήρωση των υποθέσεων. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ενημερώνει ο κ. Μητσοτάκης, ο μέσος ρυθμός εξέτασης υποθέσεων στα πρωτοβάθμια Πειθαρχικά είναι περίπου 200 και στα δευτεροβάθμια πειθαρχικά, 50 υποθέσεις το μήνα.

Οι έλεγχοι στα προσωπικά μητρώα

Εξάλλου σε απάντηση ερώτησης των βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Γιάννη Δημαρά και Γαβριήλ Αβραμίδη σχετικής με τον έλεγχο της νομιμότητας των διορισμών στη δημόσια διοίκηση, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπογραμμίζει ότι «η επικαιροποίηση των προσωπικών μητρώων των δημοσίων υπαλλήλων είναι απολύτως απαραίτητη, προκειμένου η Διοίκηση να σχηματίσει συγκεκριμένη εικόνα για το προφίλ των στελεχών της, ώστε να προχωρήσει με δίκαιο και λειτουργικό τρόπο η μεταρρύθμιση του Δημοσίου που έχει βασικό άξονα την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων». Αναφερόμενος δε στην εφαρμογή των εγκυκλίων που έχουν εκδοθεί για την επικαιροποίηση των προσωπικών μητρώων υπαλλήλων, δηλώνει πως, ήδη, «έχει διαπιστωθεί ότι, σε πολλές περιπτώσεις, τα προσωπικά μητρώα των υπαλλήλων δεν διαθέτουν την απαιτούμενη εγκυρότητα και πληρότητα, ιδιαίτερα σε στοιχεία που καταθέτει ο ίδιος ο υπάλληλος στην υπηρεσία του και σχετίζονται με την υπηρεσιακή του κατάσταση».

Ανάκληση παράνομου διορισμού οποτεδήποτε

Οι δύο βουλευτές, στην ερώτηση που έχουν απευθύνει στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έχουν επισημάνει ότι σύμφωνα με τη νομολογία (ΣτΕ 626/2011), δεν επιτρέπεται εκ νέου έλεγχος νομιμότητας διορισμού μετά την παρέλευση πενταετίας από τα αρμόδια όργανα των δημοσίων υπηρεσιών (και έχει υπογραφεί από τον αρμόδιο υπουργό). Συνέπεια αυτού είναι, όπως λένε, στην περίπτωση που διορισμός θεωρηθεί παράνομη διοικητική πράξη, να πρέπει να ανακληθεί μέσα σε εύλογο χρόνο που δεν μπορεί να ξεπερνά την πενταετία. Ρωτούσαν λοιπόν τον υπουργό να εξηγήσει πώς θα ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα.

Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει όμως ότι, με βάση τον Υπαλληλικό Κώδικα (Ν. 3528/2007), «ο τελειωθείς διορισμός που έγινε κατά παράβαση νόμου ανακαλείται εντός διετίας από τη δημοσίευση της πράξης διορισμού και οποτεδήποτε, χωρίς χρονικό περιορισμό, μεταξύ άλλων, στην περίπτωση που ο υπάλληλος προκάλεσε δολίως (πρόθεση) ή υποβοήθησε (πρόθεση ή βαριά αμέλεια) την παρανομία». Θυμίζει, ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης ότι παράνομος διορισμός μπορεί να προσβληθεί με αίτηση ακύρωσης ενώπιον του αρμόδιου Διοικητικού Δικαστηρίου από όποιον τρίτο έχει έννομο συμφέρον.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.