Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

ΑμεΑ: Ακόμα μεγαλύτερος ο αποκλεισμός στα νησιά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Για μια εξέταση στην Αθήνα, αναγκάζονται να μείνουν για μέρες, μέχρι το επόμενο καράβι, λόγω μείωσης των ακτοπλοϊκών δρομολογίων.

Πρόσθετα εμπόδια και ανυπολόγιστα έξοδα επιφέρει στα άτομα με αναπηρία και στους χρόνια πάσχοντες του Βορείου Αιγαίου η νέα περικοπή στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, αυτή τη φορά στη γραμμή Χίος - Μυτιλήνη - Πειραιάς. Ενώ υπήρχε καθημερινά δρομολόγιο τους χειμερινούς μήνες, τώρα μειώθηκαν στα 4 δρομολόγια τη βδομάδα, καταγγέλλει ηΠεριφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Βορείου Αιγαίου και συμπληρώνει πως για μια επίσκεψη σε νοσοκομείο ή γιατρό στην Αθήνα υποχρεώνονται να μείνουν για μέρες.

Ο αποκλεισμός των νησιωτών και συνεπώς και των ατόμων με αναπηρία, «άρχισε από τα μικρότερα νησιά (Λήμνο, Αη Στράτη, Ικαρία, Φούρνοι, Ψαρά και Οινούσσες) και συνεχίζεται με τη Λέσβο και τη Χίο», με δραματικές συνέπειες, όπως αναφέρει η Ομοσπονδία: Είναι ενδεικτικό πως οι κάτοικοι της Λήμνου πάνε στη Λέσβο μέσω Πειραιά. Οι ανάπηροι και χρόνια πάσχοντες ταλαιπωρούνται απίστευτα, αφού αναγκάζονται να κάνουν ολόκληρο ταξίδι, για να εξεταστούν στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας της Λέσβου, καθώς το αντίστοιχο στη Λήμνο δε συνεδριάζει πάντα, ούτε έχει όλες τις ιατρικές ειδικότητες.

Την Τρίτη το βράδυ, άτομα με αναπηρία και συνδικάτα του νησιού συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι της Χίου. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έκαναν εξόρμηση στο πλήρωμα και στους επιβάτες του πλοίου «Αριάδνη», με τις θέσεις του ταξικού κινήματος για την ακτοπλοΐα και με κάλεσμα στη χτεσινή απεργία.

Σε ανακοίνωσή της, η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Βορείου Αιγαίου σημειώνει πως συμμετάσχει στους αγώνες για πλοία σύγχρονα και ασφαλή, για απρόσκοπτη και τακτική σύνδεση (ακτοπλοϊκή και αεροπορική) των νησιών μεταξύ τους και με την ηπειρωτική Ελλάδα. Για μειωμένα εισιτήρια για τα ΑμεΑ, αλλά και άλλες ευαίσθητες κατηγορίες (ανέργους, συνταξιούχους, πολύτεκνους κ.λπ.). Στηρίζει την πρωτοβουλία που πάρθηκε το Νοέμβρη του 2012 από τα σωματεία εργαζομένων στον Πειραιά και φορέων στα νησιά, ενάντια στην άρση του καμποτάζ και την απελευθέρωση της ακτοπλοΐας, για ενιαίο, δημόσιο φορέα ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συγκοινωνιών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.