Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Ασπίδα κατά του εγκεφαλικού το περπάτημα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έως δύο ώρες τη μέρα κάνει καλό στην τρίτη ηλικία.
Μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού εμφανίζουν οι ηλικιωμένοι που περπατούν καθημερινά 1-2 ώρες τη μέρα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Μπάρμπαρα Τζέφερις του University College του Λονδίνου μελέτησαν σχεδόν 3.500 άτομα ηλικίας 60 έως 80 ετών και τους χώρισαν σε ομάδες ανάλογα με το πόσο περπατούσε ο καθένας καθημερινά και με ποιο ρυθμό.

Η παρακολούθηση διήρκεσε δέκα χρόνια και, σε όλο αυτό το διάστημα, οι ερευνητές συσχέτιζαν το περπάτημα με τα περιστατικά εγκεφαλικών των συμμετεχόντων. Το 42% περπατούσαν πάνω από οκτώ ώρες την εβδομάδα και το 9% πάνω από 22 ώρες.

Η μελέτη έδειξε ότι όσοι περπατούσαν οκτώ έως 14 ώρες την εβδομάδα (δηλαδή κατά μέσο όρο έως δύο ώρες ημερησίως), είχαν περίπου ένα τρίτο χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σχέση με όσους περπατούσαν λιγότερο από τρεις ώρες την εβδομάδα έως καθόλου. Ο κίνδυνος ήταν ακόμα μικρότερος (κατά τα δύο τρίτα περίπου) για όσους ηλικιωμένους περπατούσαν πάρα πολύ, πάνω από 22 ώρες την εβδομάδα.

Όσοι περπατούσαν λιγότερο από τρεις ώρες έως καθόλου την εβδομάδα, εμφάνισαν κατά μέσο όρο 80 εγκεφαλικά ανά 10.000 ανθρωποέτη, έναντι 55 εγκεφαλικών στην ομάδα όσων περπατούσαν οκτώ έως 14 ώρες.

Όπως είπε η Τζέφερις, ο χρόνος που συνολικά περπατά κάποιος στην τρίτη ηλικία, εμφανίζεται να έχει μεγαλύτερη σημασία για την αποφυγή εγκεφαλικού από ό,τι με πόσο γρήγορο ρυθμό περπατά. Όσο μάλιστα πιο πολύ ώρα κρατά το περπάτημα, τόσο πιο προστατευτικά φαίνεται να δρα για τον εγκέφαλο.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.