Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Αναμόρφωση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων μετά από 40 χρόνια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αυστηρότερος αλλά με μικρότερες επιβαρύνσεις.

Αυστηρότερος, αλλά με μικρότερες επιβαρύνσεις, αναμένεται να καταστεί ο Κώδικας Είσπραξης Δημόσιων Εσόδων (ΚΕΔΕ), εναρμονιζόμενος με τις διατάξεις του νέου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.

Την προσεχή Πέμπτη η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής θα συνεδριάσει με θέμα ημερήσιας διάταξης «Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Επείγουσες ρυθμίσεις εφαρμογής Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων».

Στο νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθούν και οι προτάσεις ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που ανέλαβε την μελέτη, επεξεργασία και υποβολή προτάσεων για την βελτίωση, τον εκσυγχρονισμό και την επικαιροποίηση του Κώδικα Είσπραξης Δημόσιων Εσόδων προκειμένου να εναρμονιστεί με τον νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, αλλά και τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κώδικας Είσπραξης Δημόσιων Εσόδων αναμένεται να υιοθετήσει την λογική του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών για αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη είσπραξη των δημοσίων εσόδων, προκειμένου τα πρόστιμα να είναι πιο λογικά, αλλά να φθάνουν εγκαίρως στα δημόσια ταμεία.

Η αναμόρφωση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων που ψηφίστηκε το 1974 ήταν επιβεβλημένη καθώς βασικές διατάξεις του μετρούν σχεδόν 40 χρόνια ζωής. Το πόσο ξεπερασμένος είναι ο ισχύων ΚΕΔΕ φαίνεται με μια απλή ματιά στις διατάξεις του. Στο άρθρο 17 αναφέρεται χαρακτηριστικά: «εξαιρούνται της κατασχέσεως επί προσώπων τα οποία πορίζονται τα προς το ζην διά καταβολής προσωπικής εργασίας τα απαραίτητα διά την εργασίαν αυτών εργαλεία, μηχανήματα, βιβλία ή άλλα πράγματα, πλην τούτων δε: α) επί προσώπων ποριζομένων τα προς το ζην εκ γεωργικής εργασίας και δυο αροτριώντα ζώα, εν υποζύγιον, μια δάμαλις, εξ πρόβατα, εξ αίγες, η μέχρι της προσεχούς συγκομιδής απαιτουμένη σπορά και η τροφή των ανωτέρω ζώων επί τρεις μήνας, β) επί προσώπων ποριζομένων τα προς το ζην εκ της κτηνοτροφίας και δώδεκα μεγάλα ζώα ή είκοσι τέσσερα μικρά ζώα και η τροφή τούτων επί τρεις μήνας...».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.