Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Πρωτοποριακή ανακάλυψη για την πρόγνωση του καιρού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ένα μοναδικό σύστημα για τον προσδιορισμό των παραγόντων του μικροκλίματος επεξεργάστηκαν οι επιστήμονες της πόλης Νίζνι Νόβγκροντ. Ένα δίκτυο μικρών πομπών επιτρέπει να μαθαίνουμε για τα καπρίτσια του κλίματος σε ακτίνα λίγων μέτρων, δηλαδή κυριολεκτικά έξω από το σπίτι μας.

Για την ανακάλυψη έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον στο Καζακστάν και στις ΗΠΑ. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τις χώρες της Ασίας, σε εκείνα τα μέρη όπου καλλιεργείται ρύζι, βεβαιώνουν οι εφευρέτες της ανακάλυψης.

Η συσκευή που κατασκευάστηκε από επιστήμονες στην πόλη Νίζνι Νόβγκοροντ προβλέπει με ακρίβεια σε ποια ειδικά τοποθεσία μπορούμε να περιμένουν την πτώση χιονιού ή βροχής. Αρκεί απλά να τοποθετηθούν μικρά κουτιά – πομποί στον τοίχο του κτιρίου ή σε κάποιον άλλο χώρο. Οι πομποί συνδέονται με σέρβερ, ο οποίος μπορεί να βρίσκεται ακόμη και στην άλλη άκρη της Γης.

Οι συσκευές μπορεί να είναι χρήσιμες σε διάφορους τομείς της επιχειρηματικής ζωής και της ανθρώπινης δραστηριότητας, από το σχεδιασμό τοπίου μέχρι την πλοήγηση μικρών σκαφών και την εξασφάλιση των πτήσεων της μικρής αεροπλοΐας, κάθε είδους αθλητικών δραστηριοτήτων, οι οποίες έχουν σχέση με το νερό ή τον αέρα, όπως είναι η ιστιοπλοΐα ή η πτήση με δελταπλάνο.

Οι εφευρέτες πιστεύουν και την αξιοποίηση του «ελέγχου κλίματος» στη γεωργία, ισχυριζόμενοι πως η ανακάλυψή τους μπορεί να ενδιαφέρει τις ασιατικές χώρες – παραγωγούς ρυζιού, σύμφωνα με όσα είπε σε εκπομπή της «Φωνής της Ρωσίας» ο επιστήμονας Αλεξέι Ουμνόφ:

Υπάρχει η επονομαζόμενη ακριβής γεωργία, όπου μελετάμε τις ιδιαιτερότητες του εδάφους και του κλίματος με ακρίβεια ενός περίπου μέτρου. Αυτή η μελέτη βοηθάει στον καθορισμό του τρόπο καλλιέργειας του εδάφους, του είδους των λιπασμάτων και, κατ’ επέκταση στην αύξηση της σοδειάς. Συγκεκριμένα, θεωρούμε πως μία από τις εφαρμογές της συσκευής θα είναι στην καλλιέργεια ρυζιού.

Το εργαστήριο δεν αποκαλύπτει τεχνικές λεπτομέρειες της συσκευής, είναι εμπορικό μυστικό. Ωστόσο, αφήνουν να εννοηθεί ότι τίποτα παρόμοιο δεν υπάρχει στον κόσμο.

Ο Αλεξέι Ουμνόφ θεωρεί πως: «Ένα συγκεκριμένο μέρος αυτών που κάνουμε είναι όντως μοναδικό. Υπάρχουν συγκεκριμένες λειτουργίες στο σύστημα που δεν τις έχει κανένας άλλος. Συγκεκριμένα, μπορούμε να προβλέψουμε τον καιρό σε απόσταση δέκα μέτρων ή και σε μικρότερη απόσταση. Αυτό προς το παρόν κανείς δεν μπορεί να το κάνει. Στη μετεωρολογία για όλους η απόσταση μέχρι ένα χιλιόμετρο είναι TerraIncognita: δε γνωρίζουν τι είδους διεργασίες γίνονται εκεί.»

Για την καινοτομία του Νίζνι Νόβγκοροντ έδειξαν ενδιαφέρον στο Καζακστάν και σε μια σειρά άλλες χώρες του εξωτερικού. Κάλεσαν τα μέλη της ομάδας να εγκατασταθούν σε θερμοκοιτίδα στην αμερικανική πολιτεία του Μέριλαντ και σκοπεύουν να τους παρέχουν ολόπλευρη υποστήριξη.

Σύμφωνα με τα μέλη της ομάδας, στη βιομηχανική παραγωγή στη Ρωσία σκοπεύουν να θέσουν σε μαζική παραγωγή το «Know How» τους, μετά από έναν χρόνο περίπου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.