Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Η «απόδραση» των 11 εργαζομένων με αναπηρία στον δήμο Ροδίων από τον εφιάλτη της ανεργίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Ένα άτυπο δεδικασμένο για εκατοντάδες εργαζόμενους με αναπηρία σε όλη την χώρα.






Οι 11 εργαζόμενοι με αναπηρία σε δημοτικές επιχειρήσεις του δήμου Ροδίων μέσω των επιδοτούμενων προγραμμάτων του Ο.Α.Ε.Δ.(3+1 χρόνων), που απειλούνταν να απωλέσουν την εργασία τους μετά την “λύση” των δημοτικών επιχειρήσεων, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου μεταφέρονται ως εργαζόμενοι στον δήμο.Η απόφαση που πάρθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Ροδίων ήταν αποτέλεσμα της πίεσης που συντονισμένα ασκήθηκε τόσο από πλευράς του τοπικού Δωδεκανησιακού Συλλόγου ΑμεΑ όσο και της εθνικής συνομοσπονδίας ΑμεΑ. Αποτελεί εφαρμογή στην πράξη της δυνατότητας που δίνει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) της 13ης Ιανουαρίου 2011 στους εργαζομένους με αναπηρία δημοτικών επιχειρήσεων να μεταφέρονται σε θέσεις εργασίας των οικείων δήμων. Υπό την έννοια αυτή, η όλη εξέλιξη στον δήμο Ροδίων συνιστά ένα άτυπο δεδικασμένο για εκατοντάδες εργαζομένους με αναπηρία σε όλη την Ελλάδα.

Δεδομένου ότι αντίστοιχη απειλή απώλειας της εργασίας βιώνουν εκατοντάδες, είναι κρίσιμη η παράθεση της δυνατότητας άμυνας, ή αλλιώς της ΚΥΑ που “αξιοποιήθηκε” ώστε να διασωθεί το δικαίωμα στην εργασία των 11 της Ρόδου. Η πεί ης ο λόγος Κ.Υ.Α. 16445/530/ΦΕΚ 2286Β΄/13-1-2011 λοιπόν, αναφέρει επί λέξει τα εξής :

“Είναι δυνατή η συνέχιση, των υλοποιούμενων με τις 200064/15−03−07 και 20537/752/18−10−2010 κοινές υπουργικές αποφάσεις προγραμμάτων επιχορήγησης στα οποία έχουν υπαχθεί για απασχόληση ΑμεΑ επιχειρήσεις των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού και οι οποίες συγχωνεύθηκαν ή λύθηκαν και τέθηκαν σε εκκαθάριση, σε κάθε έναν εξυπηρετούμενο δήμο ή σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που υπάγεται σε αυτόν ή σε κοινωφελή επιχείρηση του δήμου ή στην περιφέρεια ή στην επιχείρηση αυτής που αναλαμβάνει την εκπλήρωση των σκοπών της επιχείρησης που λύεται. Τα άτομα με αναπηρία που θα μεταφερθούν στους δήμους ή σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που υπάγονται σε αυτούς ή στις περιφέρειες θα απασχοληθούν σε υπηρεσίες που ασκούν αρμοδιότητες οι οποίες άπτονται δημόσιας εξουσίας και όχι σε οικονομικές δραστηριότητές τους. Οι ανωτέρω φορείς και επιχειρήσεις, οι οποίοι θα συνεχίσουν την υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών, θα επιχορηγηθούν από την ημερομηνία μεταφοράς των εργαζομένων και για το υπολειπόμενο διάστημα, μέχρι τη συμπλήρωση του συνολικού επιχορηγούμενου διαστήματος (36 μήνες). Οι υφιστάμενες στις ανωτέρω κοινές υπουργικές αποφάσεις και ερμηνευτικές εγκυκλίους δεσμεύσεις, σχετικά με την οφειλόμενη σε απόλυση μείωση των θέσεων εργασίας, ισχύουν μόνο για το επιχορηγούμενο προσωπικό, το οποίο σε εφαρμογή του Ν. 3852/2010 (όπως ισχύει) μεταφέρεται μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος στους προβλεπόμενους ανωτέρω φορείς και επιχειρήσεις”.

H δυνατότητα λοιπόν, αποδεδειγμένα πλέον υπάρχει. Η ΕΣΑμεΑ από πλευράς της με δελτίο τύπου της απαιτεί την πανελλαδική αξιοποίησή της, ή αλλιώς “καλεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμβάλλει με όποιο τρόπο μπορεί στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας ΑμεΑ”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.