Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Συνεχίζονται οι ρυθμίσεις στα δάνεια των καταναλωτών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Στο 18,5% τα δάνεια η πληρωμή των οποίων καθυστερεί.

Σε ρυθμίσεις εκατοντάδων δανείων ιδιωτών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή τους, εξακολουθούν να προχωρούν σε καθημερινή βάση οι τράπεζες.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και προέρχονται από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, οι ρυθμίσεις των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών καρτών, παρουσίασαν, στις 30 Ιουνίου σε σχέση με την 31η Δεκεμβρίου αύξηση του αριθμού κατά 16,4% και ξεπέρασαν τα 663.000.

Σε αξία οι ρυθμίσεις στις 30 Ιουνίου σε σχέση με το Δεκέμβριο, ανήλθαν σε 18,2 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 2,2%. Οι τράπεζες υλοποιούν ρυθμίσεις δανείων ακόμα και προς νοικοκυριά με σχετικά χαμηλό υπόλοιπο δανειοδότησης, αφού ο μέσος όρος ρυθμιζόμενου ποσού, ανά ρυθμιζόμενο δάνειο, έχει μειωθεί κατά 12,2% και οι μέχρι σήμερα ρυθμίσεις δανείων εξυπηρετούνται σε ικανοποιητικό βαθμό, γεγονός που πιστοποιεί ότι οι προτάσεις ρύθμισης των τραπεζών είναι προσαρμοσμένες στις τρέχουσες δυνατότητες της πλειονότητας των νοικοκυριών, εκτιμά η ΕΕΤ.

Ο μέσος όρος ποσού δανείου που ρυθμίζεται είναι 27.528 (30/6/2012) από 31.362 ευρώ (31/12/2011).

Τα προγράμματα ρυθμίσεων των τραπεζών ξεκίνησαν το 2010 και συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια του 2011 και 2012, προσφέροντας σε διάφορες κατηγορίες οφειλετών, όπως τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους (λόγω της περικοπής των αποδοχών τους), καθώς και τους άνεργους, επιμήκυνση της διάρκειας με μείωση των δόσεων των δανείων τους.

Αναφορικά με το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, έχουν ανέλθει στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους στο 18,5%, από 4,5% το 2007, όταν δεν υπήρχε η κρίση και οι τραπεζικές εργασίες βρισκόντουσαν σε πλήρη ανάπτυξη.

Στην στεγαστική πίστη το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση ανέρχεται σε 17,2%, στην επιχειρηματική στο 16,6% και στην καταναλωτική πίστη, όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα, το ποσοστό φτάνει το 32%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, τα ποσοστά αυτά θα ήταν πολύ υψηλότερα στην περίπτωση που δεν είχαν γίνει οι χιλιάδες ρυθμίσεις δανείων, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα τόσο στους δανειολήπτες, όσο και στο τραπεζικό σύστημα και στην οικονομία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.