Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Επαλήθευση στοιχείων για συναλλαγές μόνο με το... πρόσωπο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Λογισμικό αναγνώρισης προσώπου χρησιμοποιείται από διάφορες εταιρείες.

Φανταστείτε έναν κόσμο όπου η πιστωτική σας κάρτα θα έμενε στο πορτοφόλι σας συνέχεια και δεν θα χρειαζόταν να αγγίξετε ούτε τα μετρητά. Δεν θα χρειάζεται να θυμάστε να έχετε μαζί το πορτοφόλι ή το κινητό σας για να πραγματοποιήσετε μια αγορά από ένα μαγαζί. Παρότι αυτή είναι μια μελλοντική πολυτέλεια, πολλές εταιρίες κάνουν τα πρώτα βήματα για να φτάσουν σε τέτοιες τεχνολογίες.

Πιθανώς να έχετε ακούσει ήδη για συστήματα πληρωμής, όπως το Google Wallet, το οποίο χρησιμοποιεί τεχνολογία NFC (τεχνολογία συνδεσιμότητας με επικοινωνία κοντινού πεδίου) για να σας επιτρέψει να πληρώνετε με το κινητό σας. Υπάρχουν επίσης υπηρεσίες που χρησιμοποιούν το σύστημα geo-fencing για να καταγράψουν την είσοδο και την έξοδό σας από ένα κατάστημα. Η τελευταία μόδα, ωστόσο, δεν απαιτεί καθόλου επιπλέον εξοπλισμό, τουλάχιστον όχι κάτι που θα χρειαστεί να κουβαλάτε μαζί σας, καθώς το μόνο που χρειάζεστε είναι το πρόσωπό σας. Είναι ένα μεγάλο και τρελό βήμα, αλλά όχι ανέφικτο.

Επί του παρόντος, υπάρχει ένας μικρός αριθμός εταιριών που χρησιμοποιούν λογισμικό αναγνώρισης προσώπου για να διαχειριστούν τις συναλλαγές κάθε είδους. Η δουλειά που κάνουν έχει τη δυνατότητα να αλλάξει ολοκληρωτικά την καθημερινή σας ζωή και να ταρακουνήσει τους υπερασπιστές των προσωπικών δεδομένων. Ωστόσο, εταιρίες όπως η Uniqul βασίζονται κυρίως στο πρώτο. Η συγκεκριμένη εταιρία έχει θέσει στόχο να δημιουργήσει το πιο γρήγορο σύστημα πληρωμών παγκοσμίως και πρόσφατα έβγαλε στη δημοσιότητα ένα πρωτότυπο πρόγραμμα πληρωμών που βασίζεται στην αναγνώριση προσώπου.

Φυσικά το μέγα ζήτημα είναι αν τα μαγαζιά έχουν τη διάθεση να επενδύσουν μαζικά στον ακριβό εξοπλισμό της αναγνώρισης προσώπου προκειμένου να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία και αν οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να αφήσουν την Uniqul να «φακελώσει» το πρόσωπό τους σε μια βάση δεδομένων γεμάτη πελάτες.

Η βασική υπόθεση πίσω από τη διαδικασία πληρωμών που προτείνει η Uniqul είναι ότι δεν χρειάζεται να κάνει κάποιος ποτέ ξανά τίποτα για να πληρώσει, εκτός από το να είναι ο εαυτός του. Δεν χρειάζεται πορτοφόλι, ούτε κάποια εφαρμογή στο κινητό. Χρειάζεται απλώς ένα χαμόγελο ή μια γκριμάτσα, ανάλογα τη διάθεση κι απλώς θα προχωρά κανείς στο ταμείο όπου θα υπάρχει μια κάμερα που θα σκανάρει το πρόσωπό του και θα το αντιστοιχεί με τον άνθρωπο στη βάση δεδομένων. «Το πρόγραμμα επεξεργάζεται με αλγόριθμους τα βιομετρικά στοιχεία, προκειμένου να βρει το λογαριασμό σας στη βάση δεδομένων μόλις πλησιάσετε στο ταμείο», αναφέρει ένα δελτίο τύπου της εταιρίας. «Η όλη συναλλαγή θα ολοκληρώνεται σε λιγότερο από 5 δευτερόλεπτα, που είναι ο χρόνος που χρειάζεται συνήθως για να βγάλει κανείς το πορτοφόλι του». Το μόνο που μένει μετά είναι να πατήσει ο πελάτης το ΟΚ στην οθόνη.

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αναρωτηθεί κανείς τι κερδίζει κάποιος πληρώνοντας με το πρόσωπό του. Από τη μια, η μέθοδος αυτή είναι γρήγορη και σχεδόν δεν απαιτεί καμιά προσπάθεια, καθώς δεν χρειάζεται καν να έχετε μαζί σας το κινητό τηλέφωνο. Ωστόσο, ακόμα και αυτό το πλεονέκτημα είναι επουσιώδες, καθώς αφενός θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας είτε πιστωτική κάρτα είτε μετρητά για μαγαζιά που δεν έχουν αυτή την τεχνολογία και αφετέρου έχουν πραγματικά τόσο μεγάλη αξία αυτά τα πέντε δευτερόλεπτα σε σχέση με τον επίσης λίγο χρόνο που χρειάζεστε για να πληρώσετε με κάποιον άλλο τρόπο; Από την άλλη μεριά, το σύστημα απαιτεί από τους εμπόρους να έχουν επενδύσει σε αυτήν την τεχνολογία, προκειμένου να έχουν το λογισμικό να υποστηρίξουν το σύστημα. Πέρα από αυτό, υπάρχει και το θέμα των προσωπικών δεδομένων. Πώς θα αισθάνονται οι άνθρωποι που θα βρίσκονται μπροστά από ένα τέτοιο σκάνερ, ακόμα κι αν δεν σκανάρει το δικό τους πρόσωπο;

Επιπλέον, το σύστημα δεν προσφέρεται δωρεάν. H Uniqul υπολογίζει το αντίτιμο ανάλογα με το χώρο −από 0,99 ευρώ το μήνα για μαγαζιά σε ακτίνα ενός ή δυο χιλιομέτρων μέχρι και 6,99 ευρώ για παγκόσμια πρόσβαση− άρα ενδέχεται να καταλήξει κανείς να πληρώνει μια υπηρεσία που θα χρησιμοποιήσει μόνο σε λίγα σημεία.

Εκτός, βέβαια, από την Uniqul, υπάρχουν κι άλλοι υποψήφιοι χρήστες αυτής της τεχνολογίας. Μια αμερικανική εταιρία με το όνομα Diebold έχει πάρει αυτή την ίδια ιδέα αναγνώρισης προσώπου και την εφαρμόζει στα ΑΤΜ. Το προτέρημα εδώ είναι η ασφάλεια όπως και η άνεση. Έτσι, αντί να πληρώνετε σε ένα μαγαζί με το πρόσωπο σας, πηγαίνετε σε ένα ΑΤΜ και συνδέεστε στο δίκτυο με έναν κώδικα QR στο τηλέφωνό σας. Αντί να πληκτρολογήσετε το pin σας, απλώς κάνετε ένα βήμα πίσω για να σκαναριστεί το πρόσωπό σας, βγάζοντας με αυτόν τον τρόπο τα χρήματα που χρειάζεστε. Το σύστημα είναι τόσο εκσυγχρονισμένο που δεν βγάζει καν απόδειξη, αντ' αυτού σας στέλνει μήνυμα στο κινητό.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αποθαρρύνονται λόγω του λογισμικού της αναγνώρισης προσώπου. Αρκεί να θυμηθεί κανείς το χαμό που είχε δημιουργηθεί όταν το Facebook προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την αναγνώριση προσώπου για να κάνει τις ετικέτες στις φωτογραφίες πιο εύκολες στη χρήση. Πολλοί χρήστες αντέδρασαν, ενώ η Γερμανία ανακήρυξε το λογισμικό παράνομο.

Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι βέβαια να επιτευχθούν οι ψηφιακές πληρωμές. Το Square Wallet είναι ένα λογισμικό που συγχρονίζει το προφίλ σας με το λογισμικό του μαγαζιού στο οποίο μπαίνετε, ώστε ο ταμίας να γνωρίζει ποιος είστε τη στιγμή που εισέρχεστε στο μαγαζί, βασιζόμενος στο πρόσωπό σας. Τα τσιπάκια GPS και WiFi του κινητού σας βοηθούν στην αναγνώριση και επειδή το σύστημα καταγράφει την παρουσία σας κατά την είσοδο, είναι πιθανό να καταφέρετε να ψωνίσετε τα όσα θέλετε με τη βοήθεια των προσωπικών προτιμήσεών σας.

Αυτό ακούγεται καλό, σωστά; Μπορείτε να απολαμβάνετε την ευκολία που προσφέρει η αναγνώριση του προσώπου χωρίς το φόβο της προσβολής των προσωπικών δεδομένων σας. Όλα αυτά ακούγονται καλά μέχρι να συνειδητοποιήσει κανείς ότι είναι στην ουσία ανατριχιαστικό να μπαίνετε σε ένα τυχαίο μαγαζί και να σας χαιρετούν με το όνομά σας ακόμα και αν δεν σας ξέρουν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.