Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

ΕΣΑμεΑ: Από την συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δελτίο Τύπου 01.10.2015


Αρ. Πρωτ.: 2304

Μεγάλη συμμετοχή είχε το αναπηρικό κίνημα στη χθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας (Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου) έξω από το υπουργείο Παιδείας, για τα κλειστά σχολεία της Ειδικής Εκπαίδευσης. Εκπρόσωποι της ΕΣΑμεΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ι. Βαρδακαστάνη, της ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ, συλλόγων φορέων, συλλόγων σχολείων, γονέων, εκπαιδευτικών κλπ. διαμαρτυρήθηκαν για τα κλειστά σχολεία και τα χιλιάδες κενά, ένα μήνα σχεδόν μετά την έναρξη του σχολικού έτους.

Οι διαμαρτυρόμενοι συμμετείχαν σε σύσκεψη με τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη και την ηγεσία του υπουργείου, όπως και την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου (βλ. δελτίο Τύπου http://is.gd/n5bND6 ). Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ κ. Βαρδακαστάνης, μεταξύ άλλων τόνισε ότι «Σε μια κοινωνία με σχολεία κλειστά, πρέπει να επικρατεί κατάσταση πένθους». Επίσης ανέφερε ότι η ΕΣΑμεΑ ήδη από τον Μάρτιο προειδοποιούσε την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου, αλλά και μέχρι και λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, με αλλεπάλληλα υπομνήματα, προτάσεις και προσπάθειες για συναντήσεις, για τον κίνδυνο τα σχολεία των μαθητών με αναπηρία να μην ανοίξουν τον Σεπτέμβριο. Δυστυχώς η Ε.Σ.Α.μεΑ. δικαιώθηκε αφού κανένα μέτρο δεν πάρθηκε.

Από την πλευρά του ο υπουργός τόνισε ότι «η κρίση που διάγουμε είναι σκληρή για όλους και ιδιαίτερα για τους πιο αδύναμους. Προσπαθούμε να αναστρέψουμε τα πράγματα με δράσεις κατά προτεραιότητα: προσπαθούμε μέχρι 15 Οκτωβρίου να είναι τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε πλήρη λειτουργία».

Ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στους διορισμούς ειδικής αγωγής και ότι «το όποιο μικρό πλεόνασμα προκύψει από τον προϋπολογισμό θα διατεθεί στην υγεία και την Παιδεία, καθώς τα θέματα Ειδικής Αγωγής συνδυάζουν και τα δύο. Το υπουργείο προσπαθεί να υποστηρίξει όλες τις δομές κατά το δυνατόν και δίνουμε την υπόσχεση να ξαναβρεθούμε σύντομα , να οργανωθούμε όπως πρέπει και του χρόνου να μην είμαστε σε αυτήν την κατάσταση. Του χρόνου τέτοια εποχή δε θα μιλάμε για αυτά». Ο υπουργός κατέληξε λέγοντας ότι «θα συγκροτηθεί μόνιμη επιτροπή στο υπουργείο για την εφαρμογή σταθερού πλαισίου με προτάσεις για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής. Μακροπρόθεσμος στόχος της Κυβέρνησης είναι ο μη διαχωρισμός των σχολείων σε ειδική και γενική αγωγή. Και αυτό δεν αφορά μόνο στο οικονομικό κόστος αλλά σε αλλαγή της νοοτροπίας. Αυτό βέβαια θα πρέπει να γίνει ομαλά και με τις κατάλληλες προϋποθέσεις».

Από την πλευρά της η ΕΣΑμεΑ τονίζει ότι μετά τις 2 αυτές συσκέψεις, αναστέλλει την κινητοποίηση της Δευτέρας 5 Οκτωβρίου. Θα αναμένει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις του υπουργείου άμεσα και σε αντίθετη περίπτωση θα κηρύξει και πάλι κινητοποίηση, για τα μέσα Οκτωβρίου.

Εδώ το δελτίο Τύπου της ΠΟΣΓΚΑμεΑ http://is.gd/XWSWHA
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (135.09 KB)


Πηγή: http://www.esamea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.