Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

ΕΣΑμεΑ: Ο ΟΗΕ δεσμεύεται να μην μείνουν εκτός των άτομα με αναπηρία από την Ατζέντα για την Ανάπτυξη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δελτίο Τύπου 01.10.2015


Αρ. Πρωτ.: 2302

Στις 25 Σεπτεμβρίου η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το νέο διεθνές Αναπτυξιακό Πλαίσιο, γνωστό ως η Ατζέντα για την Αειφόρο Ανάπτυξη 2030. Το EDF (Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, European Disability Forum) είχε ξεκινήσει την εκστρατεία για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην Ατζέντα για την Αειφόρο Ανάπτυξη, μέσω της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την Αναπηρία (IDA), της συνηγορίας της ΕΕ και από κοινού με τη Διεθνή Σύμπραξη για την Αναπηρία και την Ανάπτυξη (IDDC). Η Ατζέντα για την Αειφόρο Ανάπτυξη περιλαμβάνει ρητή αναφορά στα άτομα με αναπηρία στις ενότητες σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ευάλωτες ομάδες, την εκπαίδευση, την απασχόληση, τη μείωση των ανισοτήτων, στις χωρίς αποκλεισμούς πόλεις, μέσα εφαρμογής και δεδομένα.

Ως ένδειξη της αναγνώρισης του ρόλου των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία στην ανάπτυξη της νέας Ατζέντας, ήταν ο Vladimir Cuk από την IDA που κήρυξε την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Το EDF θέλει να τονίσει ότι η μόνιμη αντιπροσωπεία της ΕΕ στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη έχει υπάρξει μακροχρόνια σύμμαχος στην προώθηση της Αναπηρίας να συμπεριληφθεί στους Στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης. Πρόσφατα μάλιστα το EDF συνυπέγραψε μια επιστολή προς τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητώντας η ΕΕ να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο κατά την εφαρμογή και παρακολούθηση της νέας Ατζέντας.

Όταν το EDF συναντήθηκε με τον Επίτροπο Mimica για την Inclusive International Cooperation νωρίτερα φέτος, ο ίδιος δεσμεύτηκε να εργάζεται εντατικά για να εξασφαλιστεί ότι η συνολική αναπτυξιακή συνεργασία της ΕΕ θα εντάσσει χωρίς αποκλεισμούς τα άτομα με αναπηρία. Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις συστάσεις τους προς την ΕΕ, αναγνώρισε το έργο που ήδη έχει πραγματοποιήσει η Ένωση για μια εξωτερική συνεργασία δίχως αποκλεισμούς. Ζήτησαν από την ΕΕ να έχει και πάλι ηγετικό ρόλο στα επόμενα στάδια της υλοποίησης και παρακολούθησης του προγράμματος για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Μαζί με την IDA και την IDDC, το EDF συνεχίζει το έργο του, ώστε να διασφαλίσει ότι η νέα Ατζέντα προωθεί επενδύσεις για μια προσβάσιμη Ανάπτυξη για όλους. Ήδη έχει αναπτυχθεί ένα σύνολο εργαλείων για τη διαμόρφωση των επόμενων βημάτων από την IDA, την IDDC και τα Ηνωμένα Έθνη ώστε να δώσουν στις εθνικές κυβερνήσεις δείκτες χωρίς αποκλεισμούς και τα άτομα με αναπηρία να είναι ορατά και να μην μείνουν «εκτός».

O πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης τονίζει από την πλευρά του το θέμα της υλοποίησης και της παρακολούθησης: «Το EDF και τα μέλη μας σε όλη την Ευρώπη εστιάζουν κυρίως στα δικαιώματα των 80 εκατομμυρίων ατόμων με αναπηρία στην Ευρώπη. Στόχος μας είναι η προώθηση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με αναπηρία - αυτή είναι μια παγκόσμια ατζέντα. Τα άτομα με αναπηρία ζουν σε κίνδυνο για μεγάλη φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό σε όλο τον κόσμο. Η σημερινή ημέρα είναι μια ευκαιρία εορτασμού, μιας και επιτέλους οι γυναίκες, οι άνδρες και τα παιδιά με αναπηρία περιλαμβάνονται πλήρως στην ημερήσια διάταξη για την Ανάπτυξη. Ωστόσο, αυτό είναι η αρχή και όχι το τέλος. Αυτό που πρέπει να ακολουθήσει είναι μια, βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις δημοκρατικές διαδικασίες και τη διαφάνεια διαδικασία της υλοποίησης και της παρακολούθησης. Οι κοινωνικοί εταίροι και η κοινωνία των πολιτών- συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία πρέπει να ενταχθούν πλήρως στο Πλαίσιο. Η Ατζέντα για την Αειφόρο Ανάπτυξη δεν πρέπει να αφήσει καμία κοινωνική εκτός, όχι μόνο στη θεωρία, αλλά και στον προϋπολογισμό, στα προγράμματα και στην αξιολόγηση των δράσεων».

Πολλά από τα μέλη της EDF σε όλη την Ευρώπη έχουν μια ισχυρή παράδοση στην υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία και των οργανώσεών τους στον παγκόσμιο Νότο. Στις 18 Νοεμβρίου η Ιταλική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, μέλος του EDF, θα φιλοξενήσει μια διεθνή διάσκεψη για τη διερεύνηση των ρόλων των κυβερνήσεων, των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία και των ΜΚΟ σε διεθνείς συνεργασίας δίχως αποκλεισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.