Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι: Άμεση λύση ώστε να μην επιστρέψουν στις θέσεις τους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κατρούγκαλος: Το ζήτημα είναι να λειτουργούν τα πειθαρχικά κι όχι να σέρνονται οι υποθέσεις

Ο υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για διάκριση μεταξύ πειθαρχικών και ποινικών αδικημάτων.

Για διαχωρισμό των κατηγορουμένων υπαλλήλων για πειθαρχικά και ποινικά παραπτώματα μίλησε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σημειώνοντας πως σύμφωνα με τον νόμο θα γίνεται διάκριση μεταξύ των ποινικών υποθέσεων και των καταγγελιών για άλλα θέματα.

«Αν κάποιος κριθεί ότι μπορεί να είναι ύποπτος, προφυλακίζεται. Ο νόμος λέει ότι όταν υπάρχουν αυτές οι περιστάσεις, υπάρχει και το μέτρο της προφυλάκισης και στέλνεται σε αργία. Εδώ δεν μιλάμε για ανθρώπους που έχουν κριθεί, αλλά για ανθρώπους που κατηγορούνται» ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, .

Όπως εξήγησε «λογική του νόμου είναι από τη στιγμή που κάποιος κατηγορείται να τίθεται σε αργία από τον προϊστάμενο του, μόνο με την υπογραφή του κι όχι με πειθαρχικό συμβούλιο», το οποίο σημαίνει, όπως σημείωσε, αφενός ότι στις ποινικές περιπτώσεις αναλαμβάνει η δικαιοσύνη και στις ελαφρότερες καταγγελίες κινεί τη διαδικασία το εκάστοτε πειθαρχικό συμβούλιο.

Το πρόβλημα προέκυψε, επισήμανε ο υπουργός Εργασίας, όταν με τη συνταξιοδότηση του επικεφαλής των πειθαρχικών υπηρεσιών, διεκόπη η διεκπεραίωση των συμβουλίων, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν 900 περιπτώσεις. «Ο χρόνος επαρκούσε, αν λειτουργούσε το σύστημα κανονικά, αλλά δε λειτουργούσε», τόνισε, ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για επαναφορά διάταξης η οποία ίσχυε ανέκαθεν και καταργήθηκε το 2011.

«Οι “καραμπινάτες” περιπτώσεις, ο νόμος λέει ότι πρέπει να μένουν εκτός υπηρεσίας. Η αργία είναι αυτοδίκαιη. Αν κάποιος είναι παιδεραστής, δεν θα επιστρέψει στο σχολείο. Όλες οι άλλες περιπτώσεις, πρέπει να κριθούν» προσέθεσε.

«Δεν είναι θέμα του νόμου. Παραβιάστηκε ο νόμος. Πάσχει το σύστημα, όχι η νομική σύλληψη» υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος και επανέλαβε ότι «αν η διοίκηση λειτουργούσε, οι περιπτώσεις θα είχαν κριθεί. Επαρκούσε ο χρόνος».

«Το ζήτημα είναι να λειτουργούν τα πειθαρχικά κι όχι να σέρνονται οι υποθέσεις» συμπλήρωσε, για να διευκρινίσει πως γι’ αυτό τον λόγο «υπάρχει αλλαγή στον νόμο, ώστε να προχωρά πιο γρήγορα η δικαιοσύνη».

-----------------

Κουρουμπλής: Δεν θα επιστρέψουν οι επίορκοι


Διάταξη που θα ρυθμίζει το ζήτημα της επιστροφής των επίορκων υπαλλήλων στο Δημόσιο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8.

Στο ερώτημα αν είναι καλή η εικόνα που δημιουργήθηκε και τι θα γίνει στη συνέχεια, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής απάντησε:

«Χωρίς να θέλω να χρεώσω ευθύνες, αναδεικνύει την αδυναμία της διοίκησης να λειτουργήσει έγκυρα και έγκαιρα. Υπήρχε ένα χρονικό όριο που έπρεπε να γίνουν αυτές οι πειθαρχικές πράξεις, να ολοκληρωθούν. Δεν μπορούμε εδώ να μείνουμε έτσι. Έχω συνεννοηθεί με τον κ. Βερναδάκη και πρέπει αμέσως να περάσουμε μια διάταξη, να συνεχιστεί η κατάσταση η προηγούμενη. Δεν πρέπει να επιστρέψουν οι άνθρωποι αυτοί στις δουλειές τους, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία των πειθαρχικών ποινών».

Ο κ. Κουρουμπλής συμπλήρωσε ότι «δεν μπορούμε να μείνουμε έτσι. Δεν το συζητάω. Χθες εγώ ήμουν σε μία τετράωρη συνεδρίαση με την ΚΕΔΕ και μου έθεσαν οι δήμαρχοι εκεί τέτοιες περιπτώσεις».

Ερωτηθείς σχετικά με το πότε αναμένεται να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία, απάντησε:

«Μόλις ξεκινήσουμε στη Βουλή, θα καταθέσουμε σχετική διάταξη», ενώ απαντώντας στο ερώτημα αν πρέπει να ανησυχούν οι πολίτες ότι οι επίορκοι θα επιστρέψουν στο Δημόσιο, τόνισε: «Δεν πρέπει να επιστρέψουν».

Ακούστε το ηχητικό:

 

----------------- 

 Ρακιντζής: Εκκρεμούν πάνω από 300 υποθέσεις επίορκων «Πρέπει να ενεργήσουν τάχιστα τα πειθαρχικά συμβούλια». 

Τετρακόσιες εξήντα έξι είναι οι υποθέσεις επίορκων που εκκρεμούν δήλωσε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ.

«Πρέπει να ενεργήσουν τάχιστα τα πειθαρχικά συμβούλια... Οι καυτές υποθέσεις είναι 300, θα μπορούσαν τα πειθαρχικά να τελειώσουν», σημείωσε ο κ. Ρακιντζής, προσθέτοντας ότι μόνο στο κεντρικό πειθαρχικό συμβούλιο εκκρεμούν 60 υποθέσεις. 

«Η πολιτική δικαιοσύνη και η ποινική δικαιοσύνη έχουν μεγάλο πρόβλημα πρέπει να επιταχυνθεί η απόδοση δικαιοσύνης, πρέπει να καταργηθούν οι αναβολές», υπογράμμισε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης. Ο κ. Ρακιντζής επισήμανε ακόμη ότι ο φυσικός δικαστής (αυτός που αναλαμβάνει για πρώτη φορά την υπόθεση) πρέπει να δικάζει σύμφωνα με το σύνταγμα, ενώ ζήτησε και διεύρυνση ωραρίου των δικαστηρίων. 

«Πρέπει όλοι να κάνουμε μικροθυσίες και να μην κοιτάζουμε τα μικροσυνδικαλιστικά συμφέροντα», παρατήρησε. 


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.