Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Στα πολλά λιπαρά ενδέχεται να οφείλεται η υπνηλία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πείραμα πραγματοποίησαν επιστήμονες από την Πενσυλβάνια.

Σημαντικό ρόλο παίζει σύμφωνα με επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια η διατροφή στην υπνηλία που μπορεί να νιώθουμε στη διάρκεια της ημέρας.

Για την ακρίβεια, σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι η μεγάλη κατανάλωση λιπών μειώνει την εγρήγορση στη διάρκεια της ημέρας, ενώ η υψηλή κατανάλωση υδατανθράκων την αυξάνει.

Ωστόσο, η κατανάλωση πρωτεϊνών δεν φαίνεται να συσχετίζεται με την εγρήγορση, γράφουν στην επιθεώρηση «Sleep».

Οι ερευνητές βασίζουν τα ευρήματά τους σε 31 υγιείς εθελοντές, με φυσιολογικό σωματικό βάρος και ηλικία 18 έως 65 ετών, οι οποίοι πέρασαν τέσσερις συνεχείς νύχτες στο Ιατρείο Ύπνου του Κολεγίου Ιατρικής του πανεπιστημίου.

Επιπλέον, πέρασαν μία ολόκληρη μέρα στο πανεπιστήμιο, καταναλώνοντας μόνο πέντε γεύματα που τους έδωσαν οι ερευνητές και υποβαλλόμενοι σε ειδικές εξετάσεις αξιολόγησης της εγρήγορσής τους.

«Διαπιστώσαμε ότι η αυξημένη κατανάλωση λιπών ασκεί οξεία, αρνητική επίδραση στο επίπεδο εγρήγορσης, ενώ αντιθέτως η αυξημένη κατανάλωση υδατανθράκων φάνηκε να μειώνει την υπνηλία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Αλέξανδρος Βγόντζας, καθηγητής Ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο.

Αυτό σημαίνει πως όσοι έχουν ως βάση της διατροφής τους τα λίπη (λ.χ. τρώνε πολλά κόκκινα κρέατα και τηγανητά) νιώθουν μεγαλύτερη υπνηλία, απ’ ό,τι όσοι προτιμούν τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως τα δημητριακά, το ψωμί, τα ζυμαρικά και τα φρούτα.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.