Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Καταναλώστε σελήνιο για καλύτερο μεταβολισμό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το σελήνιο είναι μία από εκείνες τις τόσο θρεπτικές και πολύτιμες ουσίες για τον οργανισμό μας, ωστόσο λίγοι γνωρίζουμε και πολλοί ακούν το όνομά του για πρώτη φορά. Κι όμως, το σελήνιο είναι ένα αντιοξειδωτικό με πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας!

Τι είναι το σελήνιο;

Το σελήνιο είναι ένα μέταλλο που βρίσκεται στο έδαφος, εμφανίζεται όμως φυσικά και στο νερό και σε ορισμένα τρόφιμα. Οι άνθρωποι χρειαζόμαστε μόνο μία πολύ μικρή ποσότητα σεληνίου, η οποία όμως αρκεί για να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό μας.

Σε τι μας ωφελεί το σελήνιο;

Το σελήνιο έχει προσελκύσει την προσοχή των ειδικών λόγω των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων, οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα συμπληρώματα σελήνιου συμπληρώματα μπορεί να μειώσοουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, όμως δεν φαίνεται να επηρεάζει τον κίνδυνο ορθοκολικού ή καρκίνου του πνεύμονα. Μελετάται, επίσης, ως αγωγή δεκάδων ασθενειών όπως το άσθμα, η αρθρίτιδα και η στειρότητα.

Το να εμφανίσει κανείς ανεπάρκεια στο σελήνιο είναι σπάνιο. Υπάρχουν, όμως, ορισμένες παθήσεις όπως ο ιός HIV και η νόσος του Crohn, που συνδέονται με τα χαμηλά επίπεδα σεληνίου. Οι άνθρωποι που τρέφονται ενδοφλεβίως είναι επίσης σε μεγάλο κίνδυνο για χαμηλά επίπεδα σελήνιου.

Πώς λαμβάνουμε το σελήνιο;

Το πόσο σελήνιο περιέχεται στα τρόφιμα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη θέση και τις συνθήκες του εδάφους, οι οποίες ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, καλές διατροφικές πηγές σεληνίου είναι σε κάθε περίπτωση οι ξηροί καρποί όπως τα καρύδια, τα ψάρια του γλυκού και θαλασσινού νερού όπως ο τόνος, ο μπακαλιάρος, το λυθρίνι και η ρέγγα, το βοδινό κρέας, τα πουλερικά και τα σιτηρά. Το να καταναλώνετε ολόκληρα τα τρόφιμα τα καθιστά καλύτερες πηγές σεληνίου.

Υπάρχουν παρενέργειες από την λήψη σεληνίου;

Αν λαμβάνεται σε κανονικές δόσεις, το σελήνιο δεν έχει συνήθως παρενέργειες. Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, μπορεί να προκαλέσει άσχημη αναπνοή, πυρετό, ναυτία, προβλήματα στο συκώτι, στα νεφρά και στην καρδιά.


Πηγή: http://boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.