Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Το Μιζούρι… φλέγεται - Όλες οι εξελίξεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.



Ποιος είναι ο αστυνομικός που πυροδότησε το μίσος στο Μιζούρι

Ο «ήπιος, ήσυχος άνθρωπος» που ξεσήκωσε θύελλα βίας στις ΗΠΑ.

Είναι μια σκηνή που επαναλαμβάνεται εκεί έξω χιλιάδες φορές κάθε χρόνο σε όλη την Αμερική: Ένας λευκός αστυνομικός σταματά έναν μαύρο έφηβο και επειδή θεωρεί ότι είναι επικίνδυνος, ο έφηβος αντιστέκεται, υπάρχει μια ανταλλαγή με βωμολοχίες και ίσως στην καλύτερη περίπτωση ακολουθεί σύλληψη.

Κυρίως, αυτά τα συμβάντα λησμονιούνται εύκολα, εκτός ίσως από εκείνους που εμπλέκονται. Αλλά αυτό δε συνέβη στην περίπτωση του Φέργκιουσον στο Μισούρι όπου στις 9 Αυγούστου η «συνάντηση» μεταξύ του 18χρονου Michael Brown και του αξιωματικού Darren Wilson κατέληξε στο θάνατο, στην έκρηξη βίας, και σε μια ακόμα θύελλα διαμαρτυριών για ρατσιστικές διακρίσεις.

Μήνες μετά, ο ύψους 1,95μ. αστυνομικός που πάτησε τη σκανδάλη είναι πλέον άφαντος από τη κοινή γνώμη την ίδια στιγμή που το όνομά του γίνεται από άκρη σε άκρη, διάσημο. Κανένας από τους οικείους του μετά την ετυμηγορία των ενόρκων δεν έκανε καμία δήλωση, οι δικηγόροι του αρνήθηκαν κάθε σχόλιο, μέχρι και οι συνάδελφοί του δεν έχουν μιλήσει μαζί του μετά το αιματηρό περιστατικό. Τα αμερικανικά μέσα τον αποκαλούν άνθρωπο «φάντασμα».

O Wilson βρίσκεται στο αστυνομικό σώμα τα τελευταία έξι χρόνια. Τα πρώτα δυο χρόνια υπηρετούσε στο Jennings στο Μισούρι λίγο πριν μετακομίσει στο φλεγόμενο πλέον, Φέργκιουσον. Σύμφωνα με τον Αρχηγό της Αστυνομίας του Φέργκιουσον Τομ Τζάκσον, δεν του είχε επιβληθεί ποτέ πειθαρχικό παράπτωμα ενώ τον περιέγραψε ως «ήπιο, ήσυχο άνθρωπο» και «διακεκριμένο αξιωματικό».

Σύμφωνα με το CNN, ο ένστολος πρόσφατα νυμφεύτηκε τη συνάδελφό του Barbara Lynn Spradling και μοιράζονται μια κατοικία στο Σεν Λούις. Ο 28χρονος Wilson παντρεύτηκε στις 24 Οκτωβρίου την σύντροφό του η οποία είναι μεγαλύτερή του κατά εννέα χρόνια ενώ ο ίδιος είχε έναν προηγούμενο γάμο που ακυρώθηκε-σύμφωνα με την αμερικανική δικαιοσύνη.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ο Wilson μετά το περιστατικό με τον άτυχο 18χρονο εξετάστηκε από γιατρό σε τοπικό νοσοκομείο. Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται, χρησιμοποιήθηκαν ως μέρος των αποδεικτικών στοιχείων πάνω στις οποίες βασίστηκε το σώμα των ενόρκων πριν τον απαλλάξει από κάθε κατηγορία.















Βίντεο από παλαιότερη σύλληψη που έκανε ο Wilson




---------

ΗΠΑ: Κτίρια στις φλόγες και σφαίρες κατά αστυνομικών

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Σεντ Λούις στο Μισούρι ανακοίνωσε ότι αστυνομικές δυνάμεις έχουν γίνει στόχος πυρών και ότι περισσότερα από δέκα κτίρια έχουν πυρποληθεί και φλέγονται στην περιοχή του Φέργκιουσον.

Ο ίδιος προσωπικά "άκουσε για περισσότερους από 150 πυροβολισμούς" στην περιοχή του Φέργκιουσον. Ωστόσο, δεν έχουν αναφερθεί σοβαροί τραυματισμοί.


---------

ΗΠΑ: Πυροβόλησαν αστυνομικό στο Σεντ Λούις

Αστυνομικός πυροβολήθηκε και τραυματίσθηκε στο προάστιο του Σεντ Λούις Γιουνιβέρσιτι Σίτι , κοντά στο Φέργκιουσον, αν και δεν είναι σαφές ότι το περιστατικό συνδέεται με τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει μετά την απόφαση του σώματος των ενόρκων στην υπόθεση Μάικλ Μπράουν, ανακοίνωσε η αστυνομία.



Ο αστυνομικός πυροβολήθηκε στο χέρι, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες και αναζητείται ο δράστης, σύμφωνα με μήνυμα στον λογαριασμό της αστυνομίας του Σεντ Λούις στο Twitter.

---------

Φέργκιουσον: Δυνάμεις της Εθνοφρουράς ενισχύουν την αστυνομία


Επιπλέον δυνάμεις της Εθνοφρουράς ενίσχυσαν τους αστυνομικούς στο Φέργκιουσον, οι οποίοι έχουν γίνει στόχοι πυρών ενώ κτίρια έχουν πυρποληθεί μετά την ανακοίνωση χθες, Δευτέρα, το βράδυ ότι δεν θα ασκηθούν διώξεις σε βάρος του λευκού αστυνομικού που το περασμένο καλοκαίρι σκότωσε έναν άοπλο νεαρό μαύρο, ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας αυτής της κομητείας στις βόρειες ΗΠΑ.


Η αστυνομία αντιμετωπίζει μια έκρηξη βίας μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας. Οι αστυνομικοί δέχθηκαν πολλά πυρά, πέτρες και άλλα αντικείμενα, ενώ στις 02:30 (τοπική ώρα, 09:30 ώρα Ελλάδας) 12 κτίρια φλέγονταν, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αρχηγός της αστυνομίας της κομητείας του Σεντ Λούις, Τζον Μπέλμαρ.

Ο Μπέλμαρ πρόσθεσε πως σύμφωνα με δική του καταμέτρηση, 150 πυροβολισμοί ρίχθηκαν εναντίον των αστυνομικών. Όμως η αστυνομία δεν απάντησε και δεν υπήρξαν νεκροί.

Καθώς οι ταραχές συνεχίσθηκαν στη διάρκεια της νύκτας, ο κυβερνήτης του Μιζούρι, Τζέι Νίξον, ζήτησε από την Εθνοφρουρά επιπλέον ενισχύσεις για να βοηθήσουν τους αστυνομικούς.

Την απόφαση του σώματος των ενόρκων, που ανακοινώθηκε χθες το βράδυ, να μην ασκηθεί δίωξη σε βάρος του αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον, ο οποίος σκότωσε τον Αύγουστο τον 18χρονο Μάικλ Μπράουν, ακολούθησαν αμέσως βίαιες συμπλοκές.

"Αισθανόμαστε βαθειά απογοήτευση που ο φονιάς του παιδιού μας δεν θα υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του", αναφέρεται σε ανακοίνωση της οικογένειας του Μάικλ Μπράουν, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απαλλακτικής για τον αστυνομικό, Ντάρεν Ουίλσον, απόφασης του σώματος των ενόρκων και στην οποία απευθύνεται έκκληση προς τους διαδηλωτές να παραμείνουν ειρηνικοί.

"Έχουμε ανάγκη να εργασθούμε μαζί για να διορθώσουμε το σύστημα αυτό που επέτρεψε να συμβεί αυτό", αναφέρεται στην ανακοίνωση της οικογένειας, που πραγματοποιεί εκστρατεία ώστε κάθε αστυνομικός που περιπολεί σε αμερικανικό δρόμο να φέρει στη στολή του κάμερα που θα καταγράφει τις κινήσεις του.

"Ας μην κάνουμε απλώς θόρυβο, ας αλλάξουμε τα πράγματα", υπογράμμισε η οικογένεια στην ανακοίνωση.

Από το Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε έκκληση για ηρεμία. "Είμαστε ένα έθνος που βασίζεται στο σεβασμό του νόμου", δήλωσε και κάλεσε όλους αυτούς που αμφισβητούν την απόφαση του σώματος των ενόρκων να το κάνουν "με ειρηνικό τρόπο". Ο ίδιος υπογράμμισε πως η οικογένεια του Μάικλ Μπράουν ζήτησε η ίδια να αποφευχθεί οποιαδήποτε πράξη βίας.


---------

Το ρατσιστικό hashtag του Φέργκιουσον


Από χθες το βράδυ που ξεκίνησαν οι «μάχες» στους δρόμους του Φέργκιουσον, μετά από την απόφαση για τον αστυνομικό που σκότωσε τον 18χρονο Μάικλ Μπράουν, ένα ρατσιστικό hashtag στο Twitter «δυναμιτίζει» το κλίμα.



Το ρατσιστικό hashtag «chimpout» αναφέρεται στην ομοιότητα της διαμαρτυρίας των διαδηλωτών με τον τρόπο που «ξεσπούν» οι χιμπατζήδες.

Το εξοργιστικό hashtag έχει δικάσει τους χρήστες του Twitter, δυναμιτίζοντας το ήδη τεταμένο κλίμα στο Μιζούρι και τις υπόλοιπες μεγαλουπόλεις.





---------

Το Μιζούρι… φλέγεται

Στις φλόγες έχει παραδοθεί στο προάστιο Φέργκιουσον του Μιζούρι στις ΗΠΑ μετά την απόφαση των ενόρκων να μην δικαστεί ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 18χρονο άοπλο Μάικλ Μπράουν, τον περασμένο Αύγουστο.

Ταραχές έχουν ξεσπάσει και σε άλλες μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ, ενώ οι εκκλήσεις του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, για ψυχραιμία έχουν «πέσει στο κενό».

Δείτε το ρεπορτάζ από τη ΝΕΡΙΤ.




---------

Στις φλόγες το Φέργκιουσον

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στο Φέργκιουσον. Πυρπολήσεις, λεηλασίες και πυροβολισμούς από αυτόματα όπλα σημειώθηκαν λίγα λεπτά μετά την απόφαση να μην απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του αστυνομικού που είχε πυροβολήσει θανάσιμα τον 18χρονο Μάικλ Μπράουν μέσα σε περιπολικό. Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ 12 καταστήματα στην περιοχή έχουν παραδοθεί στις φλόγες.





---------


Φλέγεται το Φέργκιουσον - 61 συλλήψεις από την αστυνομία
Σε 61 συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία του Σεντ Λούις, στη διάρκεια των ταραχών, έπειτα από την απόφαση σώματος ενόρκων να μην ασκηθεί δίωξη σε βάρος ενός λευκού αστυνομικού ο οποίος τον Αύγουστο πυροβόλησε και σκότωσε έναν άοπλο μαύρο έφηβο.



Οι κατηγορίες σε βάρος των συλληφθέντων κυμαίνονται από παράνομη συγκέντρωση μέχρι εμπρησμό και διάρρηξη. Στη διάρκεια της νύχτας, οργισμένα πλήθη πυρπόλησαν κτίρια και αυτοκίνητα και λεηλάτησαν επιχειρήσεις, ενώ η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και βομβίδες κρότου λάμψης. Ταραχές σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας και στη Νέα Υόρκη, το Σικάγο, το Σιάτλ, το Λος Άντζελες, το Όκλαντ, και την Ουάσινγκτον.



Μολονότι δεν αναφέρθηκαν σοβαροί τραυματισμοί, ο αρχηγός της αστυνομίας της κομητείας του Σεντ Λούις Τζον Μπέλμαρ δήλωσε πως οι ταραχές που σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύκτας και νωρίς σήμερα το πρωί ήταν "πολύ χειρότερες" από τις ταραχές που είχαν ξεσπάσει αμέσως μετά τον πυροβολισμό του 18χρονου Μάικλ Μπράουν από τον αστυνομικό Ντάρεν Ουίλσον στις 9 Αυγούστου.



Δώδεκα κτίρια στο Φέργκιουσον πυρπολήθηκαν στη διάρκεια της νύχτας και η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα και βομβίδες κρότου λάμψης εναντίον των διαδηλωτών, δήλωσε ο Μπέλμαρ. Τα σχολεία στο Φέργκιουσον και τις γύρω μικρότερες πόλεις ανακοίνωσαν πως δεν θα ανοίξουν σήμερα. Οι διαδηλωτές σχεδιάζουν να διαδηλώσουν έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου στο Κλέιτον του Μιζούρι όπου συνεδρίασε το σώμα των ενόρκων.







---------

New Republic: Να μεταβεί άμεσα ο Ομπάμα στο Φέργκιουσον
Η απροθυμία του Μπαράκ Ομπάμα να εμπλακεί περισσότερο τους τελευταίους μήνες στην υπόθεση του Μάικλ Μπράουν, του 18χρονου μαύρου που σκοτώθηκε από έναν λευκό αστυνομικό στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, απογοήτευσε πολλούς από τους πιο ένθερμους οπαδούς του. Η απόφαση εκείνη ερμηνεύτηκε ως στρατηγική περιχαράκωση: ο πρόεδρος δεν ήθελε να πολώσει την κατάσταση, όπως είχε κάνει όταν είχε εκφράσει την αλληλεγγύη του στους γονείς του Τρέιβον Μάρτιν πριν από δυόμισι χρόνια.

«Αν είχα γιο, θα έμοιαζε με τον Τρέιβον», είχε πει τότε. Η διαφορά είναι ότι εκείνη η δήλωση είχε γίνει μετά την αθώωση του Τζορτζ Ζίμερμαν από ένα σώμα ενόρκων, όχι πριν από την παραπομπή σε δίκη του τελευταίου.

Ουσιαστικά, όμως, βρισκόμαστε και τώρα στο ίδιο σημείο. Δεν θα υπάρξει ετυμηγορία για τον θάνατο του Μάικλ Μπράουν, αφού ο αστυνομικός που τον σκότωσε δεν θα δικαστεί.

Η απόφαση του σώματος των ενόρκων έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στο Φέργκιουσον όσο και σε άλλες πολιτείες και οι πολιτικοί ηγέτες - του αμερικανού προέδρου συμπεριλαμβανομένου - απευθύνουν έκκληση για αυτοσυγκράτηση, τόσο από τους διαδηλωτές όσο και από εκείνους που έχουν πάρει τα όπλα περιμένοντας τις ταραχές και τις λεηλασίες. Ο ίδιος ο Ομπάμα λέει ότι θα περιμένει την αντίδραση της κοινής γνώμης προτού αποφασίσει αν θα μεταβεί στο Μιζούρι.

Θα πρέπει να πάει έτσι κι αλλιώς, γράφει ο Μπράιαν Μπόιτλερ στoν ιστότοπο του περιοδικού New Republic. Είναι η πρώτη ευκαιρία που έχει να μιλήσει για ένα θέμα φυλετικού χαρακτήρα χωρίς να έχει μπροστά μου μια εκλογική αναμέτρηση να επηρεάζει τη συμπεριφορά του.

Σε όλο το διάστημα της προεδρίας του, και για μεγάλο διάστημα πριν εκλεγεί, ο Ομπάμα είχε πολλές αναστολές που τον εμπόδιζαν να μιλήσει για φυλετικά θέματα όπως έχει κάνει ο απερχόμενος υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ: τις φιλοδοξίες του, το ταμπεραμέντο του, την άποψή του για τη θέση του προέδρου και την επίγνωσή του ότι η τοποθέτησή του σε αυτό το ζήτημα θα προκαλούσε αντιδράσεις. Ο Χόλντερ ήταν κατά κάποιο τρόπο ο εκπρόσωπός του σε διάφορους τόπους, αλλά και στο ίδιο το Φέργκιουσον, όπου ο Ομπάμα πίστευε ότι η ευθεία ανάμιξή του μάλλον θα υποδαύλιζε παρά θα εκτόνωνε τις εντάσεις.

Όμως ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν είναι ο Πρόεδρος. Επιπλέον, ο Χόλντερ βρίσκεται κοντά στην έξοδο και επιβλέπει μόνο από τεχνικής φύσης τις ανακρίσεις στο Φέργκιουσον. Το πιο ουσιαστικό όμως είναι ότι ο θάνατος του Μάικλ Μπράουν δεν είναι φυλετικά τόσο φορτισμένος όσο ο θάνατος του Τρέιβορ Μάρτιν. Ο Ζίμερμαν δεν ήταν αστυνομικός. Ο Μάρτιν δεν ήταν ύποπτος για έγκλημα. Και περπατούσε μόνος, σε μια λευκή γειτονιά. Η δολοφονία του προκάλεσε έντονες συζητήσεις για τους νόμους περί οπλοκατοχής και η αθώωση του Ζίμερμαν ανέδειξε το φυλετικό χάσμα που υπάρχει στο σύστημα της αμερικανικής δικαιοσύνης. Η εντύπωση που δημιουργήθηκε στο τέλος ήταν ότι ένας φανατικός σκότωσε ένα αθώο μαύρο παιδί και έμεινε ατιμώρητος.

Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες ισχύουν και για την περίπτωση του φόνου του Μπράουν και μερικοί άλλοι όχι. Η υπόθεση αυτή δεν αφορά όμως μόνο το φυλετικό ζήτημα ή τη λειτουργία της αστυνομίας, αλλά τα πολιτικά δικαιώματα εν γένει. Και ο Ομπάμα είναι ο ιδανικός Πρόεδρος για να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να μεταβεί άμεσα στο Φέργκιουσον.


---------



Θρίλερ με νεκρό στο Φέργκιουσον

Νεκρός βρέθηκε ένας άνδρας σε αυτοκίνητο στο Φέργκιουσον πολύ κοντά στο σημείο, όπου είχε δολοφονηθεί από αστυνομικό ο 18χρονος Μάικλ Μπράουν στις 9 Αυγούστου. Σύμφωνα με την αστυνομία το θύμα είχε πυροβοληθεί. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες που να σχετίζουν το φόνο με τα επεισόδια για το θανάσιμο τραυματισμό του 18χρονου από πυρά αστυνομικού.

Θρίλερ με νεκρό στο Φέργκιουσον


Πηγή: http://www.newsbeast.grhttp://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.