Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Χαμηλώνει η τιμή εκκίνησης στους πλειστηριασμούς ακινήτων για χρέη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε σταδιακή μείωση της τιμής εκκίνησης των πλειστηριασμών ακινήτων για χρέη προχωρεί η κυβέρνηση έπειτα από συμφωνία με την τρόικα. Για το 2015, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης, η τιμή πρώτης προσφοράς θα ανέρχεται στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας, αντί στο ύψος της αντικειμενικής αξίας που είναι σήμερα.

Το 2016, η τιμή πρώτης προσφοράς θα είναι τουλάχιστον τα 2/3 της αξίας στην οποία θα εκτιμάται το κατασχεμένο ακίνητο. Δηλαδή θα λαμβάνεται υπόψη η εμπορική του αξία, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά τον χρόνο της κατάσχεσης και όχι η αντικειμενική αξία, όπως ορίζει η ισχύουσα ρύθμιση.

Σχετικά με τον τρόπο προσδιορισμού της εμπορικής αξίας, το οικονομικό επιτελείο προωθεί τη δημιουργία ενός αξιόπιστου συστήματος εκτιμήσεων έως το τέλος του 2015, που θα ορίζει με σαφήνεια και ορθότητα τις εμπορικές αξίες των ακινήτων ώστε να αποφευχθούν νέες στρεβλώσεις στην αγορά.

Από την πλευρά τους, οι τράπεζες ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, χαμηλής αξίας, καθώς κάτι τέτοιο δεν έχει ούτε κοινωνική αλλά ούτε οικονομική λογική. Ωστόσο σημειώνουν, ότι για στεγαστικά δάνεια μεγάλης αξίας, άνω των 300.000 ευρώ, τα οποία δεν εξυπηρετούνται, οι τράπεζες θα εξετάσουν τα δεδομένα και θα πράξουν αναλόγως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.